Θέμα γερμανικών αποζημιώσεων και κατοχικού δανείου έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στον γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ, στο πλαίσιο της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο την Πέμπτη. 
 
«Δεν παραιτηθήκαμε ποτέ από τις διεκδικήσεις και για τις αποζημιώσεις και για το κατοχικό δάνειο. Απαιτείται άμεση λύση του προβλήματος με ταχύτατη έναρξη των συνομιλιών» είπε στον γερμανό πρόεδρο ο Κάρολος Παπούλιας.
 
Ο Γ. Γκάουκ δήλωσε καταρχήν αναρμόδιος και πρόσθεσε: «Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να πάρω θέση διαφορετική από αυτή που έχει η γερμανική κυβέρνηση και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βρω τα κατάλληλα λόγια, για να αναγνωρίσω την ευθύνη των γερμανικών κατοχικών στρατευμάτων έναντι της Ελλάδας».
 
 

Στο μαρτυρικό χωριό
 

Αύριο, Παρασκευή, ο γερμανός πρόεδρος θα επισκεφθεί μαζί με τον Κάρολο Παπούλια το μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες στον νομό Ιωαννίνων, όπου οι ναζί του ορεινού τάγματος της Βέρμαχτ Εντελβάις εκτέλεσαν εν ψυχρώ 92 άτομα, κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Ανάμεσα στα παιδιά αυτά ήταν κι ένα βρέφος έντεκα μηνών. Ο γερμανός πρόεδρος αναμένεται να καταθέσει στεφάνι και θα κάνει δήλωση.

Νωρίτερα ο Κάρολος Παπούλιας, απευθυνόμενος στον γερμανό ομόλογό του, τον οποίο υποδέχθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε ότι το μέλλον των δύο χωρών, Ελλάδας και Γερμανίας, είναι κοινό μέσα στην ευρωπαϊκή πορεία.
 

Όχι μόνο περικοπές
 

Το βράδυ, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του κ. Γκάουκ, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι «η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με περικοπές». 
 
«Ο κοινωνικά δίκαιος επιμερισμός των βαρών είναι επιβεβλημένος, αλλά δεν αρκεί […] η βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να επιτευχθεί μόνο παραλλήλως με την ανάπτυξη. Ανάπτυξη σημαίνει μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις. Και αυτές δεν πρόκειται να γίνουν εάν δεν αναδιαρθρωθεί το δημόσιο χρέος» υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας.
 
Ο κ. Παπούλιας έθεσε και τα ζητήματα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων λέγοντας χαρακτηριστικά: 
 
«Γνωρίζετε τους προσωπικούς δεσμούς που έχω με τη Γερμανία. Οι ιδιαίτεροι αυτοί δεσμοί καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο να κατανοήσω την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να συζητήσει το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων. Δεν πρόκειται μόνο για μία εκκρεμότητα που ρίχνει αρνητική σκιά στις σχέσεις μας. Πρόκειται και για ένα κρίσιμο ζήτημα πολιτικής ηθικής. 
 
 

Υποχρεώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
 

»Είναι οξύμωρο ο ελληνικός λαός να καλείται να υλοποιεί, άνευ συζητήσεως, επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Να αρνείται τη διαπραγμάτευση. Να αρνείται τη διεθνή διαιτησία. Να αρνείται, δηλαδή, τη διεθνή νομιμότητα για την επίλυση διαφορών. Η θέση σας ότι “δεν υφίσταται θέμα” είναι ένας ισχυρισμός. Δεν μπορεί να προβάλλεται μονομερώς σαν τελικό συμπέρασμα», ανέφερε ο κ. Παπούλιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στο Κυπριακό και τις νέες διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί σχέδιο λύσης που θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής ούτε βεβαίως σχέδιο λύσης που δεν θα είναι απολύτως συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο ενώ διατύπωσε τις αντιρρήσεις της χώρας στην ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ζητώντας την ουσιαστική συνδρομή όλων των χωρών και ανάληψη των βαρών.
 

Το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής

 
Επισφράγιση των πολύ καλών διαχρονικών σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και χειρονομία εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, χαρακτήρισε την επίσκεψη στην Αθήνα του Γιόαχιμ Γκάουκ ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
 
Αμέσως μετά το επίσημο γεύμα, το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του γερμανού προέδρου, ο κ. Μεϊμαράκης τού επέδωσε το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής ως εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης των αμοιβαίων αισθημάτων φιλίας.
 
«Η Ελλάδα, υπό την ιδιότητά της ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ε.Ε., προσβλέπει κατά προτεραιότητα στα θέματα που απασχολούν εξίσου και τις δύο χώρες και σχετίζονται με την ανάπτυξη, την απασχόληση στην Ευρώπη, τη μετανάστευση και την ευρωπαϊκή οικονομική εμβάθυνση» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής.
 

Οι τρεις λόφοι
 

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επίσκεψη αλλά και την υποδοχή που είχε, εμφανίστηκε από την πλευρά του, ο Γερμανός Πρόεδρος, ο οποίος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την Ελλάδα.
 
«Μου φαίνεται τόσο απόμακρο, αυτήν τη στιγμή, το ερώτημα που διατυπώνεται -συνεχώς και επανειλημμένα- αν πραγματικά υπάρχει κίνδυνος συνοχής, να απολέσει δηλαδή η Ευρώπη τη συνοχή της. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι τίποτα άλλο από τη σημερινή μου επίσκεψη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκάουκ, επικαλούμενος και τα λόγια του προκατόχου του Τέοντορ Χόις, ότι «η Ευρώπη χτίστηκε σε τρεις λόφους, στην Ακρόπολη των Αθηνών, στο Καπιτώλιο της Ρώμης και τον Γολγοθά» για να σημειώσει ότι ο ίδιος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει σήμερα έναν από αυτούς τους λόφους.