«Αυξάνεται η κριτική καθώς περισσότεροι από 100 υπουργοί, γενικοί γραμματείς και άλλοι πρόκειται να εμβολιαστούν» σημειώνεται στο άρθρο το οποίο καταγράφει τις αντιδράσεις των γιατρών και της αντιπολίτευσης στην χώρα.

Το Politico αναφέρεται στο προαναγγελθέν εδώ και μια εβδομάδα Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών, κατά το οποίο στην πρώτη φάση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού είχε ανακοινωθεί ότι θα δοθεί προτεραιότητα στους υγειονομικούς, στους ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και στους υπαλλήλους αυτών των δομών, σε όσους περιθάλπονται, διαμένουν ή εργάζονται σε δομές φροντίδας χρόνια πασχόντων και σε κέντρα αποκατάστασης, και τέλος σε 45 αξιωματούχους που –σύμφωνα με τη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση– επιτελούν «κρίσιμο έργο για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης». Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι τελικά 126 κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα κάνουν το εμβόλιο έως το τέλος του Ιανουαρίου.

«Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, θα λάβουμε 429.000 δόσεις και περίπου 215.000 από τους συμπολίτες μας θα εμβολιαστούν», δήλωσε ο Πέτσας. «Μεταξύ αυτών είναι 126 άτομα στην πρώτη γραμμή, απολύτως ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της κυβέρνησης» αναφέρει το Politico μεταφέροντας τις δηλώσεις Πέτσα.

«Αυτή η αποκάλυψη προκάλεσε κριτική από γιατρούς και πολιτικούς του κόμματος της αντιπολίτευσης» επισημαίνεται.

Παράλληλα, το διεθνές μέσο αναφέρεται στην αποκάλυψη που έκανε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου, για ακύρωση προγραμματισμένων εμβολιασμών υγειονομικών με «άνωθεν εντολή» για να υλοποιηθεί εμβολιασμός «ισάριθμων υπουργών και παρατρεχάμενων» στο νοσοκομείο αναφοράς «Σωτηρία».

Το διεθνές μέσο παραπέμπει και στις δηλώσεις του διευθυντή του νοσοκομείου «Σωτηρία» Σωκράτη Μητσιάδη όπου είπε ότι  μόνο 56 από τους Υγειονομικούς στο νοσοκομείο εμβολιάστηκαν την Τρίτη παρά το γεγονός ότι είχε προγραμματιστεί εμβολιασμός για 61.

«Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η απόφαση να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς τους αξιωματούχους ελήφθη με απόλυτη διαφάνεια και ότι θα δημοσιευθεί ένας νέος κατάλογος με όλους τους υπαλλήλους που θα εμβολιαστούν μέχρι το τέλος του μήνα» σημειώνεται στο δημοσίευμα του Politico.

Οι «45 αξιωματούχοι που θα εμβολιαστούν πρώτοι» συμβολικά έγιναν «126 πρόσωπα κρίσιμα για τη λειτουργία της Κυβέρνησης»