«Προσπαθούμε να ανακτήσουμε μέρος της τουριστικής κίνησης και εργαζόμαστε για την επέκταση της τουριστικής περιόδου», είπε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβουλίου Τουρισμού κατά την 11η συνεδρίαση του που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Τα μέλη του Συμβουλίου, αναφέρθηκαν κατά βάση στα μέτρα προστασίας και ανάκαμψης από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς και στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού.

Ο υπουργός Τουρισμού αφού αναφέρθηκε στην επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα προβλήματα και τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον πρόσφατο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, ο Χ. Θεοχάρης δεσμεύτηκε για στήριξη και παροχή βοήθειας, ιδιαίτερα προς τους επαγγελματίες του τουριστικού τομέα.

Στη συνέχεια σημείωσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης ισχυριζόμενος ότι «από τις πρώτες ημέρες που ξέσπασε η παγκόσμια επιδημία του Covid-19, η ελληνική κυβέρνηση εργάστηκε εντατικά και συντονισμένα. Κινητοποιήσαμε όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, θέτοντας πάντα την υγεία των τουριστών και των Ελλήνων πολιτών σε απόλυτη προτεραιότητα», μάλιστα πρόσθεσε πως «πήραμε δύσκολες αποφάσεις, όμως μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο κατέστη δυνατό για την Ελλάδα να βρίσκεται σε αναλογικά πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ακόμη και κατά το δεύτερο κύμα της νόσου», είπε ο υπουργός.

«Ανοίξαμε και κερδίσαμε»

Εξαίροντας την σημαντικότητα του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού το καλοκαίρι ο υπουργός υποστήριξε πως «ανοίξαμε και κερδίσαμε ό,τι ήταν δυνατόν περισσότερο για τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους στον τουριστικό τομέα».

Επίσης υπογράμμισε ότι «προσπαθούμε να ανακτήσουμε μέρος της τουριστικής κίνησης και εργαζόμαστε για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, μέσω workshop με τους εμπλεκόμενους παράγοντες, καθώς και με μια σειρά επιπλέον δράσεων τις οποίες σχεδιάσαμε ειδικά για την αναπλήρωση των απωλειών του κλάδου εξαιτίας του κορονοϊού», είπε ο υπουργός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, είχε δεχτεί δριμεία κριτική για το χωρίς τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. άνοιγμα του τουρισμού, ενώ τα πυρά εναντίον του είχαν ενταθεί, όταν με δική του απόφαση είχε αυξηθεί αδικαιολόγητα η πληρότητα των πλοίων στο 80%, την ώρα που τα κρούσματα του κορονοϊού είχαν αρχίσει να λαμβάνουν την ανιούσα.

Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία καραντίνας, για τα οποία είπε ότι «προχωρήσαμε στην παράταση της λειτουργίας αυτών των καταλυμάτων. Μάλιστα, έχει ήδη αρχίσει η αποπληρωμή των ξενοδοχείων τα οποία λειτούργησαν κατά τη διάρκεια του lockdown, την προηγούμενη άνοιξη».

Ολοκληρώνοντας τη τοποθέτησή του ο υπουργός Τουρισμού, τόνισε πως «αυτό που προέχει είναι η ομογενοποίηση των τεστ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία προχωρά αρκετά γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη χειμερινή περίοδο θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε την επόμενη χρονιά να είμαστε σε καλύτερη θέση από αυτή στην οποία βρισκόμαστε σήμερα».