Επιβολή δασμών ύψους 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και 10% σε όλες τις εισαγωγές αλουμινίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Πέμπτη, προκαλώντας διεθνή προβληματισμό, καθώς η κίνηση αυτή αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.
 
«Οι εμπορικοί πόλεμοι κάνουν καλό και είναι εύκολο να τους κερδίσεις» δήλωσε μέσω twitter, οξύνοντας την αντιπαράθεση. Η Κίνα είχε ήδη ανακοινώσει ότι πρόκειται να λάβει μέτρα για να προστατέψει τα συμφέροντά της, παρά το γεγονός πως μόνο το 2% των εισαγωγών στις ΗΠΑ προέρχονται από την ασιατική χώρα, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση από την Ευρώπη, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να προειδοποιεί για αντίμετρα.
 
«Δεν θα μείνουμε άπραγοι, εάν η βιομηχανία μας πληγεί από άδικα μέτρα» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σύμφωνα με τον οποίο η κίνηση του Ντ. Τραμπ πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας. Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, εξέφρασε την ελπίδα του να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί του Τραμπ.
 
«Βρισκόμαστε κοντά σε έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο και σε αυτού του είδους τον πόλεμο δεν υπάρχουν παρά μόνο θύματα και όχι νικητές» υπογράμμισε ο Κατάινεν, επισημαίνοντας και αυτός ότι η ΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χάλυβα μετά την Κίνα, είναι έτοιμη να αντιδράσει. Εξήγησε όμως ότι τα ευρωπαϊκά αντίμετρα, τα οποία «είναι έτοιμα εδώ και κάποιον καιρό», θα είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) και ότι θα αντισταθμίζουν την αξία των ενδεχόμενων απωλειών που θα έχει η ευρωπαϊκή βιομηχανία.
 
Στη Γερμανία, την ώρα που ο σχηματισμός κυβέρνησης βρίσκεται στην τελική ευθεία, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας δήλωσε πως οι δασμοί δεν αποβαίνουν προς όφελος κανενός, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει στη Γερμανία μία τέτοια εξέλιξη. «Απαράδεκτες» οι αποφάσεις του Ντ. Τραμπ και για τη Γαλλία, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ αντέδρασε έντονα.
 
Παράλληλα, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζουν πως Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται σε συνεννόηση με το κέντρο των Βρυξελλών με στόχο προϊόντα από πολιτείες των ΗΠΑ που στηρίζουν τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς ήδη έχουν σημειωθεί αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κόμματος που στηρίζει τον Ντ. Τραμπ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Politico, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, Όριν Χατς, «στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει με την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, οι Αμερικανοί βιομήχανοι, οι επιχειρήσεις, αλλά και οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα, πληρώνοντας πιο ακριβά τον χάλυβα, αλλά και τα προϊόντα του».
 
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ θα ήταν «εντελώς απαράδεκτη», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με Αμερικανούς αξιωματούχους στο θέμα αυτό. Ακόμη, προειδοποίησε ότι οι αμερικανικοί τελωνειακοί δασμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική αναταραχή στις αγορές και στις δύο πλευρές των συνόρων, αλλά είναι πεπεισμένος ότι κυβέρνησή του θα υπερασπιστεί τον βιομηχανικό τομέα.
 

Προειδοποιήσεις από αυτοκινητοβιομηχανίες και ΔΝΤ

 
Οι δηλώσεις Τραμπ προκάλεσαν και την αντίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που κάνει λόγο για κινδύνους που απειλούν να πλήξουν και την αμερικανική οικονομία, ενώ οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανές υπογραμμίζουν πως από έναν τέτοιο εμπορικό πόλεμο θα υπάρχουν μόνο χαμένοι.
 
«Οι περιορισμοί στις εισαγωγές που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τη φύση τους θα μπορούσαν να βλάψουν όχι μόνο χώρες εκτός των ΗΠΑ αλλά και την ίδια την αμερικανική οικονομία, περιλαμβανομένων των τομέων της μεταποίησης και των κατασκευών που είναι οι μεγαλύτεροι χρήστες αλουμινίου και χάλυβα» επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου του ΔΝΤ.
 
«Ενθαρρύνουμε τις ΗΠΑ και τους εμπορικούς εταίρους τους να εργαστούν από κοινού με εποικοδομητικό τρόπο για να περιορίσουν τα εμπόδια στον τομέα του εμπορίου και να επιλύσουν τις εμπορικές διαφορές τους χωρίς να προσφύγουν σε τέτοιου είδους έκτακτα μέτρα» συμπλήρωσε ο διεθνής οικονομικός οργανισμός.
 
«Οι τιμωρητικοί δασμοί δεν μπορεί να είναι η απάντηση», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Μπέρνχαρντ Μάτες, πρόεδρος της ένωσης γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών VDA.
 
«Ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος. Σε ένα τέτοιον εμπορικό πόλεμο υπάρχουν μόνο χαμένοι σε όλες τις πλευρές» κατέληξε, αποτυπώνοντας τον προβληματισμό στις τάξεις της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.