Σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση, «το “παρών” δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με την ουσία της καταβολής τού μερίσματος προς τους συνταξιούχους. Εμείς ήμασταν θετικοί από την αρχή. Θετικοί, κι ως εισηγητής στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είπα πολλές φορές ότι εμείς καταρχήν συμφωνούμε, όμως ασκήσαμε κριτική σε τέσσερα σημεία».

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι ενώ οι βουλευτές της ΝΔ είχαν αποφασίσει να στηρίξουν το «ναι», έμειναν άναυδοι μετά την ανακοίνωση του ESM. «Φάνηκε γι άλλη μία φορά αναξιόπιστος ο πρωθυπουργός, είπε ψέμματα στη Βουλή […] Από τη στιγμή που είχαμε πει όλοι “ναι”, ήξερε ο κ. Τσίπρας ότι στη Βουλή η ΝΔ είχε πει ναι, μετά τι έκανε; Ήθελε να παγιδεύσει, να μπλοκάρει την ψήφο του ελληνικού κοινοβουλίου σε μία κατεύθυνση που έβαζε σε κίνδυνο την ελληνική συμφωνία;».

Τέλος, ανέφερε ότι «τα παιχνιδάκια του κ. Τσίπρα είναι πλέον γνωστά» και η ΝΔ δεν θα παρασυρθεί για να γίνει «ουρά» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα τους «έχει μία συνολική ευθύνη για τη χώρα και αν ο κ. Τσίπρας ρίχνει τη χώρα στα ζάρια, εμείς θα τον εμποδίσουμε». Τέλος, υποστήριξε ότι στάθηκαν «με αξιοπρέπεια και ευθύνη με τη θέση “παρών” στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τη στιγμή που ξέρουν όλοι οι συνταξιούχοι, ξέρει ο ελληνικός λαός, ότι δεν είχαμε καμία διάθεση να στερήσουμε αυτό -και με τον λάθος τρόπο που δίνεται προς τους συνταξιούχους. Αντίθετα, αναδείξαμε την ανευθυνότητα -γι άλλη μία φορά- του κ. Τσίπρα και την προχειρότητα, που κάνει τις κινήσεις του».