Εμείς είμαστε κατά της υπερσυνταγογράφησης και υπέρ του ΕΟΠΥΥ και μάλιστα καταθέσαμε και τις προτάσεις μας στο υπουργείο. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όμως επιβάλει το πλαφόν συνταγογράφησης με μοναδικό κριτήριο τον περιορισμό του κόστους» ανέφερε ο κ. Νίτσας σε σχετική συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα ο σύλλογος.

Με την σειρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΙΣΘ, Θανάσης Εξαδάκτυλος, επεσήμανε ότι η επαναφορά του πλαφόν με νόμο είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, προσθέτοντας ότι ο ΙΣΘ θα προσφύγει ξανά στον Συμβούλιο της Επικρατείας.
 
Πέρα από τις αντιδράσεις στην επαναφορά του πλαφόν, από τη Δευτέρα 12 Μαΐου οι εργαστηριακοί γιατροί προχωρούν ακόμη σε επίσχεση εργασίας λόγω των συσσωρευμένων χρεών του ΕΟΠΥΥ.
 
Όπως εξήγησαν ο πρόεδρος του ΙΣΘ Δημήτρης Τσάμης και η αντιπρόεδρος Μαρία Χατζηδημητρίου, οι ασφαλισμένοι θα καταβάλουν το αντίτιμο των εργαστηριακών εξετάσεων στα εργαστήρια και στη συνέχεια θα υποβάλουν τις αποδείξεις στον ΕΟΠΥΥ για να καλυφθεί η δαπάνη.
 
Η πρόταση του ΙΣΘ για τις εργαστηριακές εξετάσεις είναι να ελέγχονται και να περιοριστούν οι διαγνωστικές εξετάσεις για τις οποίες να δίνονται παραπεμπτικά με βάση τα ισχύοντα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Δηλαδή, όπως ελέγχεται η συνταγογράφηση φαρμάκων να ελέγχονται και τα παραπεμπτικά εργαστηριακών εξετάσεων, ώστε να αποφευχθεί η αλόγιστη έκδοση παραπεμπτικών που αυξάνουν τη δαπάνη σε βαθμό που ξεπερνά τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

 
Τέλος, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, αναφέρθηκε ότι 4.300 γιατροί της Θεσσαλονίκης θα προσέλθουν στις κάλπες στις 11 και 12 Μαΐου προκειμένου να αναδείξουν τη νέα διοίκηση και τα όργανα του ΙΣΘ.

(Πηγή: in.gr)