Σύμφωνα με το Open TV, 10 από τους 55 τρόφιμους βρέθηκαν θετικοί, καθώς και μία νοσηλεύτρια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νοσηλεύτρια διαγνώστηκε με κορονοϊό, αφότου αρχικά ήταν αρνητική στο πρώτο τεστ που έκανε, καθώς παρουσίασε συμπτώματα. Οι τρόφιμοι του γηροκομείου υποβλήθηκαν όλοι σε τεστ την Παρασκευή.

Όπως υπενθυμίζει το ethnos.gr πριν λίγες ημέρες σήμανε συναγερμός σε γηροκομείο των Ιωαννίνων, όπου νόσησαν 9 εργαζόμενοι και 46 ηλικιωμένοι, εκ των οποίων οι 21 έχουν μεταφερθεί σε Νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ, καθώς οι ειδικές μονάδες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων είναι πλήρεις.

Μεγάλη ανησυχία έχει δημιουργηθεί και για τις φυλακές Διαβατών, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού έχουν φτάσει πλέον τα 65, από 21 που διαπιστώθηκαν αρχικά, μετά από 150 τεστ που διενήργησε ο ΕΟΔΥ. Οι φυλακές χωρίστηκαν την Παρασκευή το βράδυ σε τρεις ζώνες, μετά την ανακατανομή των κρατούμενων

Στην ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής αναφέρει:

«Με αφορμή τα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται στις δικαστικές φυλακές Διαβατών, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής αναφέρει αναλυτικά τα γεγονότα και τονίζει πως μετά την επιβεβαίωση των κρουσμάτων η κινητοποίηση στο κατάστημα κράτησης Διαβατών ήταν άμεση και οι φυλακές χωρίστηκαν την Παρασκευή το βράδυ σε τρεις ζώνες, μετά την ανακατανομή των κρατούμενων κι αφού διενεργήθηκαν απολυμάνσεις και τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Στον πρώτο χώρο διαμένουν οι κρατούμενοι που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό, στον δεύτερο βρίσκονται όσοι βγήκαν αρνητικοί στα τεστ και στον τρίτο χώρο όσοι δεν έχουν ελεγχθεί αλλά δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα. Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ διενήργησε ελέγχους σε όλο το κατάστημα κράτησης, οι θερμομετρήσεις και απολυμάνσεις είναι καθημερινές, έχει μοιραστεί άμεσα υγειονομικό υλικό (γάντια, μάσκες) και γίνονται συνεχώς τεστ και ιχνηλάτηση των επαφών των θετικών κρουσμάτων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τη διεύθυνση και τους εργαζόμενους για την υλοποίηση οποιουδήποτε αιτήματος ενώ τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου θα βρεθεί στις δικαστικές φυλακές Διαβατών η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου. Από την πρώτη στιγμή, τόσο στις φυλακές Διαβατών, όσο και σε όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας έχουν ληφθεί αυστηρά, αλλά αναγκαία, μέτρα. Το σύνολο των εργαζόμενων, με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό εφαρμόζουν τις οδηγίες ενώ όλοι οι κρατούμενοι είναι απολύτως συνεργάσιμοι».

Τέλος, αναφορικά με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα κρούσματα κορωνοϊού, η Γενική Γραμματεία τονίζει ότι «η πανδημία και ειδικά η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Απαιτείται σύνεση, διάλογος και κυρίως κατάθεση σοβαρών προτάσεων κι όχι κραυγών».