Η Ισπανία ασκεί με αποφασιστικό τρόπο την πολιτική της εξυγίανσης των δημοσιονομικών της και «πιστεύουμε ότι αυτή η αποφασιστικότητα θα φανεί στις αγορές», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Δεν υπάρχει λόγος να σκληρύνουμε τη διαδικασία εναντίον της Ισπανίας», πρόσθεσε.

Το Βερολίνο τάσσεται με αυτό τον τρόπο υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επεσήμανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είναι έτοιμη να παρατείνει κατά ένα χρόνο το περιθώριο που έχει δοθεί στην Ισπανία για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Αυτό σημαίνει ότι η Μαδρίτη θα έχει περιθώριο ως το 2014, και όχι ως το 2013 όπως προβλεπόταν αρχικά, για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ.

Στο μεταξύ το Βερολίνο σημείωσε ότι δεν βλέπει την άμεση συμβολή που θα είχε μια «τραπεζική ένωση» στην επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη, την οποία προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Δεν βλέπουμε πώς τέτοιες σκέψεις θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα να ξεπεράσουμε την κρίση», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Παραδέχθηκε πάντως ότι «μακροπρόθεσμα» το θέμα μπορεί να εξεταστεί, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι θα χρειαστεί χρόνος για την εφαρμογή αυτής της ένωσης.