Βεβιασμένες και εν μέρει θολές διακρίνονται οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου ως βάση, και το μετέπειτα ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς περαιτέρω. Στο ίδιο μήκος κύματος η αυστηροποίηση των μέτρων είναι κάτι που παραμένει στην ατζέντα της κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να παρατηρεί τον αντίκτυπο που τυχόν θα έχει το άνοιγμα του λιανεμπορίου από χθες Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, ο κλάδος της εστίασης φαίνεται ότι δεν αποτελεί για την ώρα θέμα προς συζήτηση, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, να δίνει χρονοδιάγραμμα Παρασκευής για την εξέταση των δεδομένων από την Επιτροπή και το τι μέλλει γενέσθαι με την αγορά.

Πριν λίγες ημέρες, ο ίδιος έβαλε στο κάδρο ένα ενδεχόμενο άνοιγμα των χιονοδρομικών, λόγω της εποχικότητας τους. Ωστόσο, αυτό συνεπάγεται και την άρση των περιορισμών από νομό σε νομό. «Για να αποφύγουμε αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού, πρέπει τα βήματά μας να είναι προσεκτικά. Θα συνεδριάσουμε για να δούμε την πραγματική εικόνα του πόσο το άνοιγμα της αγοράς θα επηρεάζει την πανδημία και μετά θα συζητήσουμε» δήλωσε.

Σχετικά με το τι προέχει κατά την άποψη του, ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα είναι μια εποχική δραστηριότητα και αυτοί οι άνθρωποι αν δεν δουλέψουν τώρα, δεν θα το κάνουν κάποια άλλη περίοδο. Αυτό σημαίνει, παρότι ο Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και η κυβέρνηση στο σύνολό της, δεν θέλουν να μιλούν με ημερομηνίες, ότι τα χιονοδρομικά κέντρα, αν δεν ανοίξουν το Σαββατοκύριακο, 23 και 24 Ιανουαρίου, είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν στα τέλη του μήνα, πάντα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Η εστίαση δεν είναι της παρούσης», επανέλαβε για μία ακόμη φορά, τονίζοντας ότι όποτε και αν ανοίξουν τα εστιατόρια, θα λειτουργούν μόνο στους εξωτερικούς χώρους με θερμάστρες. «Δεν θα ανοίξουν μέσα τα καταστήματα και δεν θα αξιοποιηθούν όλα τα τετραγωνικά. Πρέπει να ξεχάσουμε την παλιά μας ζωή».

«Υπάρχει μία πανδημία και ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα που φοβίζει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους επιστήμονες. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο κορονοϊός είναι στα χειρότερα του, απλά στην Ελλάδα είμαστε καλύτερα», ανέφερε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πάρει τις όποιες αποφάσεις πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων από Βορίδη

«Ακούμε με προσοχή και τους ειδικούς και τις επαγγελματικές τάξεις… Ανάμεσα σε δύο ακραίες τάσεις του απόλυτου καθολικού λοκντάουν που θυμίζει το πρώτο, με τεράστιες επιπτώσεις, και στην άλλη του ’κάντε ό,τι θέλετε απλώς τηρήστε τα μετρά προστασίας’, εμείς προσπαθούμε κάθε φόρα να εφαρμόζουμε ένα μείγμα μέτρων Καταλαβαίνουμε παρά πολύ την επιδημιολογική πίεση, κι αυτό δημιουργεί και πολύ μεγάλη δημοσιονομική πίεση συν το μεγάλο κόστος για την υποστήριξη των κλεισμένων δραστηριοτήτων» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

«Δεν νομίζω ότι θα επιτραπεί η μετακίνηση σε πράσινους νομούς από άλλους νομούς» δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, φέρνοντας ως παράδειγμα τις Σέρρες, καθώς η περιοχή βρέθηκε στο κόκκινο όταν άρχισαν να την επισκέπτονται κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, η οποία είχε ήδη αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. «Η εστίαση στον εξωτερικό χώρο, με υπαίθριες θερμάστρες, και με πολύ προσοχή στους εργαζομένους, θα μπορούσε να ανοίξει. Με συχνά τεστ στους εργαζομένους και μόνο στους εξωτερικούς χώρους» ήταν η δήλωση της καθηγήτριας επιδημιολογίας Αθηνάς Λινού.

Άξιο σημασίας είναι δημοσίευμα της «Καθημερινής», το οποία αναπαράγει κυβερνητικές πηγές οι οποίες αρνούνται ότι υπάρχει κάποια σκέψη για περαιτέρω άρση των περιορισμών «πριν δούμε το πώς θα εξελιχθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου».

Διαρροές για άνοιγμα Γυμνασίων, Λυκείων στα τέλη του μήνα ή τις αρχές Φεβρουαρίου

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το πρώτο πράγμα που θα πέσει στο τραπέζι είναι η λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων, βάζοντας δύο ημερομηνίες (25 Ιανουαρίου ή 1 Φεβρουαρίου) με τη δεύτερη να παρουσιάζεται ως επικρατέστερη.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το πρώτο πράγμα που θα πέσει στο τραπέζι είναι η λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων, βάζοντας δύο ημερομηνίες (25 Ιανουαρίου ή 1 Φεβρουαρίου) με την δεύτερη να παρουσιάζεται ως επικρατέστερη.

Τα 4 μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιχειρήσεις

Για το λιανεμπόριο ο Αλέξης Τσίπρας σε χθεσινή ανακοίνωση πρότεινε μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων: «Να μετατρέψει το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.

Να θεσμοθετήσει την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown.

Να προχωρήσει σε ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, με πρόβλεψη και για τη διαγραφή μέρους και της βασικής οφειλής, όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις 120 δόσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.

Και τέλος, αντί να δίνει παρατάσεις, να αποσύρει επιτέλους τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε μόνη της, ο οποίος εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης το μόνο που διασφαλίζει είναι πλειστηριασμοί και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών».