Νεφελώδες παραμένει το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ. Αφενός ο Γ. Παπανδρέου κρατά κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά τις προσθέσεις του για το «αύριο» του κόμματος. Αφετέρου, καθημερινές και πολυποίκιλες είναι οι παρεμβάσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ζητούν επίσπευση των εξελίξεων, νέα πορεία, ακόμα και υπέρβαση του σημερινού σχήματος.

 Ο Γ. Παπανδρέου είχε την Τετάρτη συναντήσεις με τους αναπληρωτές υπουργούς Γ. Ραγκούση, Π. Οικονόμου και Φ. Γεννηματά, τους υφυπουργούς Π. Τζωρτζάκη, Μ. Μπόλαρη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Μ. Μπεντενιώτη. Κατά τη διάρκειά τους, ζήτησε γνώμες και απόψεις, συζήτησε γενικότερα τα ζητήματα που τίθενται σε εσωτερικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά δεν ενημέρωσε για το τι προτίθεται να πράξει όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, η επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να συναντηθεί με τους υπουργούς του κόμματος που μετέχουν στην κυβέρνηση, για δεύτερη φορά μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, από πολλούς εκλαμβάνεται ως απόπειρα να διατηρήσει τον έλεγχο στο της παράταξης και να εγγυηθεί ο ίδιος τις εσωκομματικές εξελίξεις.

«Κίνηση για την 4η Δημοκρατία»

Σε κεντρικό μπαρ της Αθήνας έλαβε χώρα η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Α. Διαμαντοπούλου, Ανδρ. Λοβέρδος, Γ. Ραγκούσης και Η. Μόσιαλος. Οι ίδιοι προτίμησαν να μην τοποθετηθούν, αλλά να δώσουν χώρο να εκφραστούν απόψεις στελεχών της βάσης του ΠΑΣΟΚ. Πριν από την έναρξη της συζήτησης διανεμήθηκε φυλλάδιο όπου κατατέθηκαν «5+1 θέσεις». Αυτές αφορούν:

1. Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, με συλλογική υπευθυνότητα και κοινωνική δικαιοσύνη
2. Ο ιδιωτικός τομέας ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης
3. Συμμαχία ευθύνης
4. Εκστρατεία κατά της διαφθοράς
5. Πολιτικό σύστημα: Υπεράσπιση της πολιτικής και των ιδεών
6. Ενότητα, όχι κατακερματισμός της δημοκρατικής παράταξης

Κείμενο έξι βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Άμεση, πριν τις εθνικές εκλογές, συντεταγμένη και καταστατικά κατοχυρωμένη προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ σε ιδέες και σε πρόσωπα προτείνουν, με κοινό τους άρθρο, οι βουλευτές του Κινήματος Κώστας Καρτάλης, Παναγιώτης Ρήγας, Σοφία Γιαννακά, Νάντια Γιαννακοπούλου, Δημήτρης Καρύδης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

 Το άρθρο των βουλευτών επιγράφεται ως «10+1 σημεία για το ΠΑΣΟΚ των νέων προκλήσεων και των νέων ιδεών». Μεταξύ άλλων, ζητούν το ΠΑΣΟΚ να κάνει ειλικρινή αποτίμηση της πορείας του τα δύο τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποφευχθεί ένας επώδυνος χωρισμός.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι, σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου που δηλώνει ότι θα εκδηλώσει τις προθέσεις του μετά τη δανειακή σύμβαση και τη διαδικασία του PSI, η διαδικασία αλλαγής του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να γίνει παράλληλα.

 «Αν όλα γίνουν θεσμικά και συντεταγμένα, δεν κινδυνεύει η συμφωνία στήριξης και το PSI, ούτε η πορεία της κυβέρνησης, για την επιτυχία της οποίας έχουμε, άλλωστε, δεσμευθεί. Δεν κινδυνεύει ούτε η ενότητα του ΠΑΣΟΚ», αναφέρουν.

Γ. Ραγκούσης : Το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον κύκλο του

«Το ΠΑΣΟΚ όπως το γνωρίσαμε μετά τη Μεταπολίτευση έχει τελειώσει και το τέλος του οριστικοποιήθηκε εδώ και δύο χρόνια», υποστήριξε σε τηλεοπτική συνέντευξή του χθες ο Γ. Ραγκούσης. Διευκρίνισε πως δεν προτίθεται να είναι ούτε υποψήφιος ούτε όμως και αμέτοχος στις διεργασίες που θα ανοίξουν «πριν και μετά τις αποφάσεις που θα ληφθούν».

«Για να μπορεί να αναζητηθεί η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ προϋπόθεση είναι να έχει εξασφαλιστεί η επόμενη μέρα της χώρας. Είτε με τον Γ. Παπανδρέου είτε άνευ αυτού, αν δεν υπάρξουν αλλαγές στις αντιλήψεις και στις νοοτροπίες στον ευρύτερο στελεχιακό κύκλο, η απαξίωση δεν θα αρθεί», δήλωσε, για να συμπληρώσει: «Είναι ανιστόρητο και εξωπραγματικό να θεωρείται ότι για όλα φταίει ο Γ. Παπανδρέου».

Κ. Σκανδαλίδης: Ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς υπό το ΠΑΣΟΚ

Σε άρθρο του ο Κ. Σκανδαλίδης θέλει να δει «το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή στο κάδρο» για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς ως ένα πραγματικό νέο κόμμα. Από το 1996 ισχυρίζομαι ότι το ΠΑΣΟΚ, όπως το ξέραμε, έχει ξεπεραστεί από την ιστορία όχι ως αξιακό και ευρύτερα ιδεολογικό και στρατηγικό πλαίσιο αλλά ως πολιτικές, ιεραρχήσεις και κυρίως πρακτικές».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στρέφεται κατά τόσο του Κ. Σημίτη όσο και του Γ. Παπανδρέου, επειδή εγκατέλειψαν τις αρχικές τους προθέσεις για «ανατροπή» που έμεινε «κενό γράμμα» με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα στην «απονεύρωση δομών και λειτουργιών» και στην απαξίωση.

 «Χρειαζόμαστε ένα πραγματικό νέο κόμμα να συνθέσει το χώρο της Κεντροαριστεράς, δίνοντας οριστική απάντηση στην κρίση προσανατολισμού της χώρας, καθώς και σε θεμελιακά ζητήματα που αφορούν τη νέα εθνική στρατηγική», υποστηρίζει ο Κ. Σκανδαλίδης.