Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται η έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα με την αντιπολίτευση να επισημαίνει σοβαρές παραλείψεις στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την εκκίνηση των εμβολιασμών στη χώρα ζητώντας την άμεση στήριξη της Δημόσιας Υγείας έναντι πιθανού εφησυχασμού λόγω εμβολίου.

Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega έκανε λόγο μεταξύ άλλων για αναιτιολόγητους πανηγυρισμούς και υποκριτική στάση της κυβέρνησης και των βουλευτών της ΝΔ τόσο στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας, καθώς και του αντίκτυπου στην οικονομία. «Τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της αλήθειας. Ξεκίνησαν λέγοντας ότι θα έχουμε δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς ανά μήνα και καταλήξαμε να λαμβάνουμε εννιά χιλιάδες εμβόλια, δηλαδή μόνο δύο κούτες. Δυστυχώς, ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα διαρκέσει πολύ, ίσως ως τον Σεπτέμβριο».

Όσον αφορά στην ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ σημείωσε πως «αυτή η μικρή παρτίδα εμβολίων δεν πρέπει να αποτελέσει χρυσή ευκαιρία για κυβερνητική απραξία στο κρίσιμο μέτωπο της οικονομίας και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας» τονίζοντας πως «δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς». Για την οικονομία, όπως υπογράμμισε, «μάς λένε ότι το click away έφερε τζίρο 35% του περσινού, όμως μόνο το 15% των καταστημάτων ήταν σε θέση να το εφαρμόσει και αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός τζίρος της αγοράς δεν υπερέβη το 5% του περσινού. Στην Υγεία αντί για ενίσχυση, επιλέγουν τις μεταθέσεις γιατρών και την προπαγανδιστική κάλυψη όσων συμβαίνουν στα νοσοκομεία».

Για «αναγκαιότητα της θωράκισης» του δημόσιου συστήματος Υγείας, που υπάρχει αυτή τη στιγμή και των «αναγκαίων μέτρων προστασίας που είναι στην ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους» έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ το πρωί της Κυριακής μιλώντας για τον εμβολιασμό που, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα αυτό και με το προσωπικό παράδειγμα για την αναγκαιότητα μαζικού εμβολιασμού όλων» χωρίς όμως αυτό να αποκρύψει την για περαιτέρω κυβερνητικούς σχεδιασμούς έναντι της πανδημίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Κ.Ε, Χρήστος Κατσώτης σημείωσε, επίσης, πως το εμβόλιο είναι μια λύση «αλλά η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη που δεν παίρνει μέτρα ιδιαίτερα στα νοσοκομεία». Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εμβολιασμός θα είναι μία μακρόχρονη διαδικασία γι’ αυτό χρειάζονται άμεσα μέτρα για να «μην παρατηρούμε “νοσοκομεία μιας νόσου”, όπως γίνεται σήμερα με την Covid και οι υπόλοιπες ασθένειες να μην αντιμετωπίζονται». Η πανδημία θα αντιμετωπιστεί «αλλά όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που έχουν προκύψει θα είναι εδώ και μετά. Ο λαός πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και μαχητικότητα απέναντι σε όλα αυτά που έχουν προκύψει με πρόσχημα την πανδημία, όπως είναι οι ανατροπές στην ίδια της ζωή του».