Περιστατικά εμφάνισης θρομβώσεων σε άγνωστο αριθμό εμβολιασμένων με το εμβόλιο τη βρετανοσουηδικής AstraZeneca καταγράφηκαν στη Δανία, όπου, μετά ταύτα, η κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας αποφάσισε να αναστείλει τους εμβολιασμούς με αυτό.

Όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας της Δανίας, Μάγκνους Χένικε, για τη μελλοντική χρήση του εμβολίου θα αποφασίσουν και αφού εξεταστεί ο συσχετισμός εμβολίου – θρομβώσεων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την ανακοίνωση του πορίσματος των αρχών της Αυστρίας, για τον θάνατο μίας γυναίκας 50 ετών, η οποία είχε κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο και πέθανε, δέκα ημέρες μετά, από πολλαπλή θρόμβωση. Και οι δύο έρευνες, όπως είπε, απαιτούν χρόνο.

Η Δανία και η Αυστρία, όπως και οι βαλτικές χώρες και το Λουξεμβούργο, έχουν αναστείλει την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca αμέσως μετά την ανακοίνωση της Βιέννης για το θάνατο της άτυχης 50χρονης. Ειδικά η Αυστρία έχει ανακοινώσει και άλλα περιστατικά θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό.

Πάντως, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επέμενε και χθες ότι ο θάνατος της γυναίκας δε συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς το σύνολο των περιστατικών θρομβώσεων ήταν, μέχρι προχθές, μόλις εικοσιτρία (23) σε σύνολο τριών εκατομμυρίων εμβολιασμών με το σκεύασμα AstraZeneca.