Σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας υποστήριξε πως μια επίσημη διδασκαλία του Ισλάμ στα γερμανικά σχολεία θα επιτρέψει στους μουσουλμάνους μαθητές να σταθούν με κριτικό τρόπο απέναντι στη θρησκεία τους και δεν θα κινδυνέψουν να πέσουν θύματα παραπληροφόρησης που σκοπό έχει τη ριζοσπαστικοποίησή τους και την προσχώρησή τους στους τζιχαντιστές.

Την ίδια στιγμή, και ενώ πλέον η πλειοψηφία των Γερμανών θεωρεί πως το Ισλάμ είναι έξω από την κουλτούρα της χώρας τους, ο Heinrich Bedford-Strohm έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης απόλυτης ανοχής και πλήρους θρησκευτικής ελευθερίας, τονίζοντας ωστόσο πως καμία θρησκεία δεν μπορεί να λειτουργεί έξω από συνταγματικά πλαίσια και πως οι διδαχές τους δεν μπορούν να προσκρούουν στη νομιμότητα.

Ο Γερμανός Επίσκοπος μάλιστα πρότεινε την ευθύνη των μαθημάτων αυτών να την έχουν οι ίδιες οι Ισλαμικές Οργανώσεις που επίσημα λειτουργούν στη χώρα, κάτι που όπως είπε πιστεύει πως θα βελτιώσει και τη δική τους «εικόνα» απέναντι στο κράτος και τους πολίτες.

Αυτή τη στιγμή, από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας, επτά είναι αυτά που ήδη προσφέρουν κάποια μορφή διδασκαλίας του ισλαμισμού στα σχολεία, στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο που προσφέρουν αντίστοιχα και για τη διδασκαλία του Καθολικισμού ή του Προτεσταντισμού, ωστόσο κανένα από αυτά τα μαθήματα δεν ανήκει στα υποχρεωτικά.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε στη Γερμανία, περίπου το 67% των ερωτηθέντων δήλωσε πως πιστεύουν ότι η θρησκεία (ΣΣ: οποιαδήποτε θρησκεία) δεν έχει καμία θέση στη χώρα τους.

Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία είναι η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα, με περίπου 4.000.000 εγγεγραμμένων μουσουλμάνων, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 5% του συνολικού της πληθυσμού.