Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αντιφασιστική συναυλία με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και ακόμα 8 καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα, εκθέσεις σχεδίου, φωτογραφιών, παιδικό εργαστήρι, παραστάσεις καραγκιόζη και φυσικά ουσιαστική συζήτηση. Εμείς πάντως σας προτείνουμε να μην χάσετε την περιήγηση γνωριμίας στο χθες και το σήμερα του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνα που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή.

Πριν αποφασίστε τι θα παρακολουθήσετε.

Μην ξεχνάτε ότι το υπέροχο άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα κινδυνεύει άμεσα από την Artume, εταιρία της BlackRock (της εταιρίας που υποτίθεται ότι ελέγχει τις ελληνικές τράπεζες χωρίς να δημοσιεύει τα αποτελέσματα των ερευνών της) η οποία θέλει να κατασκευάσει ένα Mall με τον τίτλο Academy Gardens μεγέθους 55.000 τ.μ.

Η Artume που χαίρει της στήριξης της κυβέρνηση έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να εξαιρεθεί από τη μείωση των όρων δόμησης. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η έγκριση της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου έγινε δια βοής στο περιφερειακό συμβούλιου του απερχόμενου περιφερειάρχη λίγες ώρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε την συζήτηση που διοργανώνεται στα  πλαίσια του τριημέρου, το απόγευμα του Σαββάτου για να ενημερωθείτε για ένα ακόμα σκάνδαλο σε εξέλιξη για το οποίο δεν θα ακούσετε απολύτως τίποτα στα «μεγάλα» ΜΜΕ. (βλέπε παρακάτω το πλαίσιο της συζήτησης).

Το πρόγραμμα του τριημέρου

«Θέλουμε το μέλλον στις γειτονιές μας αλλιώς»
 
Παρασκευή 27 Ιουνίου -8.30 μ.μ Πλατεία Πλάτωνα( Τηλεφάνους& Μοναστηρίου)
“Αγωνιζόμαστε με αλληλεγγύη κόντρα στη φτώχεια και το φασισμό”.
Αντιφασιστική Συναυλία με τους Θανάση Παπακωνσταντίνου, Ματούλα Ζαμάνη, Ναταλία Ρασούλη, Καίτη Κουλλιά, Δημήτρη Βεριώνη, Νίκο Βενετάκη, Νίκο Βερύκοκο, Απροβαρίστας, Τοξικά απόβλητα, The Silent Wedding.

Σάββατο 28 Ιουνίου 
Ένα Πάρκο –Πολλές γειτονιές- Ένα όραμα: Από το πρωί στο Πάρκο 4 Εκθέσεις σχεδίου, φωτογραφίας, ζωής, ραδιοφωνική εκπομπή από το Ράδιο «Ιστόφωνο». Έκθεση έργων και Έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφία από τις ομάδες του Δικτύου Μαθημάτων Αλληλεγγύης, Έκθεση ΑΝΙΜΑ «Τα πουλιά του Πάρκου», Έκθεση φωτογραφίας του Δ. Ψαράκη «Φωτό επί Κολωνώ».

11.30-13.30
Παιδικό εργαστήριο κατασκευών (Παιδική Χαρά-Δράκοντος)

18.00-19.30
– Μουσικό παιχνίδι με τους Τζουράν- Τζουράν (Μοναστηρίου –Πάρκο)
-Μουσική παράσταση με το Πολυφωνικό Καφενείο  (Πάρκο)
-Θεατρικό παιχνίδι-δράση «Θέλουμε το μέλλον στις γειτονιές μας αλλιώς»-ομάδα «Αυτάρκεια (Πάρκο)
– Παιχνίδια για παιδιά με την «Εκδρομή της αγάπης» (Παιδική Χαρά) 

19.30-21.30
“Mall-υνση και ζωή δεν πάνε μαζί”. Συζητάμε-ενημερωνόμαστε-αποφασίζουμε-δρούμε. Η κεντρική συζήτηση με θέμα την πρόθεση κατασκευής του mall Academy gardens στον Κηφισό. Μετέχουν: Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα, Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Πάνος Βοσνίδης, μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχαιολόγων. Παρεμβαίνουν μέλη της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα, της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνα, των Επιτροπών Κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας, Επιτροπής ενάντια στο mall Αμαρουσίου, κτήμα Δρακοπούλου. (Πάρκο-Μοναστηρίου)

21.30- 23.30
-Παράσταση Καραγκιόζη για μικρά και μεγάλα παιδιά με τον Σπύρο ( Πάρκο-Μοναστηρίου)
– Μουσική συναυλία  με τους ΑΚ-Μ, Rebet Against, Βασίλη Σαλταγιάννη & Ελένη Νόνη
 
Κυριακή 29 Ιουνίου

11.00-12.00
Περιήγηση γνωριμίας στο χθες και το σήμερα του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνα με αφετηρία την κεντρική είσοδο Τριπόλεως και Δράκοντος

11.00-13.30
Παιχνίδια παραδοσιακά για όλα τα παιδιά με το Στέφανο Γανωτή (Παιδική χαρά-Δράκοντος)
Ανιματέρ και παιδικά δρώμενα Μagic Ηappens (Παιδική Χαρά-Δράκοντος). 
Παράσταση Κουκλοθέατρου -Ομάδα Πύραυλος (στις 12.30 δίπλα στην Παιδική Χαρά)

14.00  Συλλογική κουζίνα και κουζίνα από το Καφενείο (Πάρκο Μοναστηρίου)

17.30-19.30
-Διαπολιτισμική παιδική χορωδία Polyphonica Πάρκο Μοναστηρίου)
-Γιόγκα Γέλιου (Πάρκο Μοναστηρίου)

19.30-21.30
Δραστηριότητες- ενημέρωση-παρεμβάσεις για τη δημόσια παιδεία από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Αριστοτέλης». Παρέμβαση Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων της 4ης δημοτικής Κοινότητας (Πάρκο-Μοναστηρίου)

21.30- 23.30
-Παράσταση από «Πανιώνιο Ωδείο» Σεπολίων- Καλλιτεχνικά δρώμενα στο Πάρκο
-Συναυλία με τους “Κάτω από το δέντρο” και λαϊκό γλέντι με τη μουσική ομάδα «Ηχοβολή» του Στέφανου Γανωτή.
 
Οι συλλογικότητες και Φορείς:
Λαϊκή Συνέλευση Σεπολίων- Κολωνού- Ακαδημίας Πλάτωνα, Δίκτυο μαθημάτων αλληλεγγύης, Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α’βαθμιας Εκπαίδευσης «Αριστοτέλης», Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων της 4ης δημοτικής Κοινότητας
 
 

Το πλαίσιο της συζήτησης του Σαββάτου.
 
Νέο mall μεγαθήριο: Κηφισού & Λένορμαν

Εκμετάλλευση για τον αρχαιολογικό χώρο Ακαδημίας Πλάτωνα- καταστροφή για μαγαζιά και θέσεις εργασίας.

Στον κόμβο Λένορμαν & Κηφισού, στα όρια Ακ. Πλάτωνος – Κολοκυνθούς – Περιστέρι,  στο πρώην εργοστάσιο Μουζάκη, η εταιρεία  Artume που εξαγόρασε η BlackRock (ελέγχει τις ελληνικές τράπεζες), επιδιώκει με κάθε μέσο την κατασκευή ενός Mall εμπορίου και μαζικής ψυχαγωγίας με τον τίτλο  “Academy Gardens”, 55.000 τμ. Οι «επενδυτές» δηλώνουν πως θα συμβάλλουν στην «αξιοποίηση» του Αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνα, αλλά και του μελλοντικού Μουσείου της Πόλης των Αθηνών.  Τα σχέδια της Artume στηρίζει  ο Δήμαρχος Αθήνας, στήριξε ο απερχόμενος περιφερειάρχης Σγουρός  και, κυρίως, στηρίζουν όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας περιόδου, που έχουν ρημάξει τις ζωές μας αφήνοντας στην ανεργία πάνω από 1.500.000 εργαζόμενους και νέους.  Με διαδικασίες μιας νύχτας κατεδάφισαν κτίρια βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (Μάρτιος 2012). Με επιλεκτικές ρυθμίσεις εξαιρούν την ιδιοκτησία μόνον της Artume  από τη μείωση των όρων δόμησης που προβλέπεται για όλη την περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο (Απρίλιος 2013). Άλλαξαν τις χρήσεις γης, πάλι μόνο για την ιδιοκτησία της Artume (Φεβρουάριος 2014). Σχεδιάζουν, με απαίτηση του επενδυτή, την άμεση σύνδεση του Mall με τον αρχαιολογικό χώρο μέσα από πεζόδρομους. Αυτήν την κατεύθυνση δίνει και η Απόφαση έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου του Mall,  που ψηφίστηκε δια βοής από την κυβερνητική πλειοψηφία του απερχόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής  λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές (Απρίλιος 2014).

Η πολυεθνική διάλεξε με μεγάλη ακρίβεια τη θέση. Στο στόχαστρό της εκτός από την εκμετάλλευση του αρχαιολογικού χώρου, είναι η αρπαγή της αγοράς της δυτικής Αθήνας, κύρια του Περιστερίου. Η καραμέλα που πέταξαν είναι η «αναβάθμιση», που οι ίδιοι ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΟΥΝ εδώ και 40 χρόνια. Το περιτύλιγμα είναι η δήθεν «τοπική ανάπτυξη και οι νέες θέσεις εργασίας»  όταν οι εμπορικοί σύλλογοι της περιοχής υπολογίζουν ότι το Mall θα οδηγήσει στην ΑΠΩΛΕΙΑ 6000 θέσεων εργασίας.

Η κατασκευή του  Mall, σημαίνει:

Καταστροφή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των Σεπολίων, του Κολωνού, του Σκουζέ, του Πλάτωνα, όσων ακόμα επιβιώνουν από την επίθεση των μνημονίων. Ερήμωση στο Μπουρνάζι, στην εμπορική αγορά στο Περιστέρι και άλλους γειτονικούς δήμους. Οικονομικές δραστηριότητες «φούσκα» που θα γεννήσουν κτίρια- φαντάσματα, όπως αυτά της Ολυμπιάδας 2004. Κυκλοφοριακή συμφόρηση- τσιμεντοποίηση. Εμπορευματοποίηση ενός παγκόσμιας αξίας Πολιτιστικού αγαθού, του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακαδημίας του Πλάτωνος.
Οι κάτοικοι των γειτονιών μας και οι φορείς έχουμε αντισταθεί με πολλές δράσεις στα σχέδια της πολυεθνικής και των πολιτικών πρακτικών κυβέρνησης, δήμου, περιφέρειας που τα στηρίζει. Πριν ένα χρόνο κατατέθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ΠΔ που εξαίρεσε την ιδιοκτησία της Artume από τη μείωση των συντελεστών δόμησης στην ευρύτερη περιοχή, μάλιστα παρά την αντίθετη επεξεργασία γνωμοδότησης από το ΣτΕ. Τα ασφαλιστικά μέτρα κερδήθηκαν, ενώ αναμένεται η έκδοση της Απόφασης για την προσφυγή.

Ένας ακόμη σταθμός στους αγώνες μας είναι το τριήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνουν φορείς και συλλογικότητες, στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, στις 27 – 28 – 29 Ιούνη, για τα μεγάλα ζητήματα που φλέγουν τις γειτονιές μας: τη νέα φτώχεια, την ανεργία, την καταστροφή της δημόσιας παιδείας, την εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού του πολιτιστικού πλούτου, τη φασιστική απειλή.  Το Σάββατο 28 Ιούνη στις 7:30 το βράδυ, ενημερωνόμαστε και συζητάμε για τις εξελίξεις σε σχέση με το Mall. Συζητάμε για το πώς θέλουμε εμείς το μέλλον στις γειτονιές μας και αποφασίζουμε πως θα το κάνουμε πράξη.
Mall – υνση και Ζωή δεν πάνε μαζί!

Σας καλούμε σε  συναγερμό για να μην προχωρήσουν τα σχέδια τους. Η συλλογική  προσπάθεια κατοίκων, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων επιχειρηματιών μπορεί να τους σταματήσει.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ: Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα, Λαϊκή Συνέλευση Σεπολίων, Κολωνού, Ακαδημίας Πλάτωνα, Δίκτυο Μαθημάτων αλληλεγγύης, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’ βάθμιας εκπαίδευσης «Αριστοτέλης», Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων 4ης δημοτικής Κοινότητας.