Σε παράταση έως τις αρχές του 2018 κατά την οποία δεν θα επιτρέπεται η πώληση σε funds, των «κόκκινων» δανείων που συνδέονται άμεσα με την πρώτη κατοικία για όλες τις κατηγορίες στεγαστικά, επιχειρηματικά και επαγγελματικά, κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των δανειστών
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για να τεθεί ένα «κόκκινο» δάνειο εκτός πώλησης θα λαμβάνονται υπ’ όψιν μια σειρά συνδυαστικών κριτηρίων. Μεταξύ άλλων, η συμφωνία που επιτεύχθηκε το βράδυ της Μ. Δευτέρας, προβλέπει προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού των 140.000 ευρώ.
Τα συνδιαστικά κριτήρια:
- Υποθήκη ή προσημείωση της πρώτης κατοικίας
- Από 140.000 ευρώ να ξεκινάει η αντικειμενική αξία του ακινήτου και να αυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη (έγγαμος, παιδιά)
- Το εισόδημα του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (8.180 ευρώ ετησίως για έναν άγαμο ενήλικα, 20.640 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά)
- Κατά πόσο συνεργάσιμος είναι ο δανειολήπτης (αν προσπάθησε κατά το προηγούμενο διάστημα να προβεί σε κινήσεις διευθέτησης του δανείου)
«Έκλεισε το θέμα των “κόκκινων” δανείων και πετύχαμε αυτό που είχαμε βάλει ως στόχο, δηλαδή την προστασία της κύριας κατοικίας» ανέφερε χθες το βράδυ στη Ναυτεμπορική, στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Σε ό,τι αφορά τα καταναλωτικά δάνεια, τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα προστατεύονται μόνο έως τις 15 Μαΐου, ωστόσο, θα μπορούν να διευθετηθούν στο πλαίσιο του ν. 4307/2014, η ισχύς του οποίου έχει παραταθεί έως το τέλος Ιουνίου και αναμένεται να αναμορφωθεί.
Παράλληλα, συστήνεται τριμελής επιτροπή για την αδειοδότηση των funds που θα διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια.
Πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενδέχεται να αποκτήσουν οι ελληνικές τράπεζες, αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Η ΕΚΤ αναμένεται να καταργήσει την προϋπόθεση που θέτει και αφορά την αξιολόγηση του ελληνικού κρατικού χρέους, μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, σύμφωνα με δύο πηγές, που επικαλείται το Reuters.
Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ότι τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα καταστούν παράλληλα επιλέξιμα στο πλαίσιο του προγράμματος πιστωτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ, ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ τον μήνα, λένε οι ίδιες πηγές.
Η εξέλιξη αυτή «θα μείωνε την εξάρτηση των τραπεζών» από τον ακριβότερο μηχανισμό ELA και «θα τις καθιστούσε επιλέξιμες για ορισμένη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, θα βελτίωνε τους ισολογισμούς τους και θα είχε αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη», σύμφωνα με τη μια από τις πηγές αυτές.