X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

«Τι σκοπεύετε να κάνετε» για να σωθούν ζωές;

Έκκληση προς την παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα, να επέμβει ώστε να αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος του Ιράν, που σήμερα κοστίζουν ακόμη περισσότερες ζωές, λόγω του κορονοϊου, απηύθυναν εκατοντάδες Ιρανοί καλλιτέχνες, με επιστολή, που δημοσιεύουμε ολόκληρη, μεταφρασμένη στα ελληνικά.
Φαρίμπα Αμερί, Ο Ποταμός της Εδέμ, μεικτή τεχνική σε καμβά.
|

Έκκληση προς την παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα, να επέμβει ώστε να αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος του Ιράν, που σήμερα κοστίζουν ακόμη περισσότερες ζωές, λόγω του κορονοϊου, απηύθυναν εκατοντάδες Ιρανοί καλλιτέχνες, με επιστολή, που δημοσιεύουμε πιο κάτω.

Το Ιράν έχει πληγεί βαριά από την πανδημία, με πάνω από 2.600 νεκρούς και πάνω από 36.000 καταγραμμένα κρούσματα ως σήμερα, που οφείλονται όχι μόνο στην ίωση αλλά και στις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, τις οποίες μάλιστα η κυβέρνηση Τραμπ αύξησε την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα, μάλιστα, με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, ακόμη 3.467 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Κορονοϊός και το νέο Έγκλημα των ΗΠΑ

Την επιστολή, που ακολουθεί ολόκληρη, μεταφρασμένη στα ελληνικά, υπογράφουν, μέχρι σήμερα, 302 Ιρανοί καλλιτέχνες:

Ανοικτή επιστολή Ιρανών Καλλιτεχνών προς την Παγκόσμια Καλλιτεχνική Κοινότητα

Όλοι μας, όποια κι αν είναι η εθνικότητά μας ή η χώρα καταγωγής, είμαστε πολίτες της ουτοπίας χωρίς σύνορα που λέγεται «ΤΕΧΝΗ», και που υπάρχει σε έναν κόσμο που λέγεται «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ». Καμμία υπερδύναμη δεν μπορεί να μας απαγορεύσει να είμαστε μέλη του έθνους της ΤΕΧΝΗΣ. Στον συνολικό φανταστικό μας κόσμο, είτε είμαστε Ασιάτες, Ευρωπαίοι, Αμερικάνοι ή Αφρικανοί, όλοι έχουμε το μοναδικό γονίδιο κατανόησης του πολιτισμού, ένα επιδραστικό ταλέντο να κάνουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν, όπως και ικανότητες ανάλυσης των σύγχρονων τάσεων και πρόκλησης αλλαγών.

Καθημερινά, οι καλλιτεχνικές μας κοινωνίες αγωνίζονται να βελτιώσουν τη ζωή των λαών μας, με τη συνολική μας δουλειά, όσο μικρές ή μεγάλες αν είναι οι χώρες στις οποίες ζούμε. Άσχετα από τη θρησκευτική παράδοση στην οποία ανήκουμε και τις ιδεολογίες, χρησιμοποιώντας τις ατομικές μας προτιμήσεις, στυλ και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, όλοι δημιουργούμε αφηγήσεις και εικόνες, με τα έργα μας για την ειρήνη και κατά του πολέμου, για τη γνώση ενάντια στην άγνοια, για το καλό ενάντια στο κακό, και φυσικά για τη σωτηρία και την ανάσταση.

Αν και η παγκόσμια πολιτική σκηνή και οι υπερδυνάμεις της έχουν δημιουργήσει χάσματα ώστε να μας κρατούν μακρυά τον ένα από τον άλλο, έχουμε γίνει πλύ πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι να μεταφέρουμε το συνολικό μας μήνυμα της ανθρωπιάς και της ειρήνης στον κόσμο.

Αυτή τη στιγμή, ο καθένας από μας, άσχετα με τη γεωγραφική ή πολιτική του θέση, έρχεται αντιμέτωπος με έναν κοινό εχθρό, τον COVID-19. Χρειάζεται να περάσουμε το μήνυμά μας όσο πιο άμεσα γίνεται. Είμαστε όλοι το ίδιο ευάλωτοι σε αυτόν τον μικροσκοπικό αντίπαλο. Η σωτηρία του ενός εξαρτάται από τη σωτηρία όλων μας.

Ο κορονοιός δεν είναι απλά ένας ιός, είναι ένα απλό και ιστορικό ερώτημα, που περιμένει σύνθετες απαντήσεις, από τους λαούς και τις κυβερνήσεις του πλανήτη. Μπορεί η απάντηση του Ιράν σε αυτό το ερώτημα να είναι το ίδιο με αυτό των άλλων χωρών, όταν δεν του επιτρέπεται να αναπνεύσει λόγω των απάνθρωπων κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί;

Δεν είναι λογικό η απάντηση των καλλιτεχνών, από όλο τον κόσμο, στον κορονοϊό να είναι διαφορετική και πιο αποτελεσματική από αυτή των κυβερνήσεων; Κι αυτή η κρίση θα περάσει, με μικρές ή καταστροφικές απώλειες, αλλά και αυτή θα αφήσει ιστορίες πίσω της, όπως και όλες οι προηγούμενες. Τις ιστορίες των εξαντλημένων από την κούραση νοσοκόμων, να χορεύουν στους μολυσμένους διαδρόμους των νοσοκομείων για να ανεβάσουν το ηθικό των ασθενών, ενώ κρύβουν την ανησυχία τους για την έλλειψη φαρμάκων και βασικών νοσηλευτικών υποδομών, τις ιστορίες των γιατρών που δεν έχουν πάει σπίτι για εβδομάδες και υποχρεώνονται να δουλεύουν χωρίς μάσκες, χωρίς γάντια ή ρόμπες, καθώς αναζητούν τα κρούσματα του κορονοϊού στους διαδρόμους των νοσοκομείων.

Όλα αυτά υα παραμείνουν στις μικρο-ιστορικές μνήμες της εποχής μας, και θα ειπωθούν κι ακουστούν, αργά ή γρήγορα, είτε από μας είτε από όλους εσάς. Ελπίζουμε να μην είναι αργά για τους επιδραστικούς και ενωμένους καλλιτέχνες του κόσμου να πουν αυτές τις ιστορίες, της αδικίας εις βάρος του Ιρανικού λαού, ώστε οι ισχυροί πολιτικοί του κόσμου μας να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

Ο λαός του Ιράν σήμερα δεν αντιμετωπίζει μόνο την κρίση του κορονοϊού, που γνωρίζετε όλοι, αλλά και την «Κρίση των Άδικα Επιβεβλημένων Κυρώσεων», που ίσως δεν γνωρίζετε.

Για τους καλλιτέχνες του Ιράν είναι κρίσιμο να γνωρίζετε όλοι σας ότι, αυτή τη στιγμή, του μεγάλου αριθμού των θυμάτων (μεταξύ των οποίων και οι ηλικιωμένοι, που είναι οι πιο ευάλωτοι), είμαστε αντιμέτωποι με σημαντικές ελλείψεις ιατρικού υλικού.

Θέλουμε να ξέρουμε: τι σκέπτεστε; τι λέτε; και τι σκοπεύετε να κάνετε;

Πως να βλάψετε το 1/3 του πληθυσμού του πλανήτη


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις