Έπειτα από το άρθρο που γράψαμε όταν το πρόγραμμα που υποβάλαμε στο Google News Initiative απορρίφτηκε, ενώ εγκρίθηκαν τα προγράμματα του χρεοκοπημένου MEGA και του Αλαφούζου, ξαφνικά ενημερωθήκαμε ότι το TPP γίνεται δεκτό στην πλατφόρμα του Google News. Καλή σύμπτωση αλλά δεν είμαστε οπαδοί των συνομωσιών.

Κοιτάζοντας όμως τα στατιστικά του TPP αυτές τις ημέρες ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι σχεδόν κανείς δεν ερχόταν από την υπηρεσία της Google κάτι που μου φάνηκε παράξενο. Έκανα λοιπόν μια αναζήτηση στην υπηρεσία και ανακάλυψα όντως ότι κανένα από τα θέματα μας δεν προτείνεται ως πηγή ανάγνωσης. Σκέφτηκα λοιπόν ότι αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε σχετικά καινούριοι στο σπορ και προφανώς προκρίνει πρώτα τους παλαιότερους συνεργάτες οπότε έκανα μια αναζήτηση με τη λέξη “Χαλκιδική” αφού εμείς αναδείξαμε πρώτοι την υπόθεση με το αρσενικό (διόρθωση: όχι εξασθενές χρώμιο) που βρέθηκε στο ρέμα.

Ε λοιπόν αυτή και αν ήταν έκπληξη! Στην φωτογραφία που ακολουθεί εμφανίζονται τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης αναζήτησης. Προτείνονται 3 θέματα τα οποία δημοσιεύτηκαν από πριν μερικές ώρες έως και χθες και στην πραγματικότητα αποτελούν αντιγραφή του ρεπορτάζ μας.

Το δικό μας ρεπορτάζ όμως δεν υπάρχει πουθενά. Στο τέλος των αποτελεσμάτων όμως υπάρχει μια παράγραφος που λέει: «Για να σας δείξουμε τα πιο σχετικά αποτελέσματα, παραλείψαμε ορισμένες καταχωρίσεις που έχουν πολλές ομοιότητες με αυτές που ήδη προβάλλονται» και προτείνει να κάνεις εκεί κλικ αν θέλεις να δεις και άλλα άρθρα που «έχουν πολλές ομοιότητες». Ε λοιπόν αν πατήσεις εκεί: Θαύμα! εμφανίζεται μόνο ένα ακόμα αποτέλεσμα: Το δικό μας ρεπορτάζ που είναι και η πηγή των άλλων τριών, κάτι που αποδεικνύεται πολύ εύκολα από την ημερομηνία δημοσίευσης.

Επειδή δεν πιστεύω ότι υπάρχει καμία παγκόσμια συνομωσία του Google εναντίον του TPP αλλά ταυτόχρονα δεν μπορώ να δεχτώ ότι όλα γίνονται εντελώς τυχαία ζήτησα επίσημα (και αναρτώ και εδώ δημόσια) να μάθω αν για το Google News και το Google News Initiative παίζει οποιοδήποτε ρόλο η Google Hellas, για την οποία δεν μπορείς να βρεις κανένα στοιχείο επικοινωνίας (σε αντίθεση με όλα τα άλλα παραρτήματα της Ευρώπης).

Γιατί μπορεί ο Google που συνάντησε ο Αντώνης Σαμαράς να μην ασχολείται, αλλά θα είχε ενδιαφέρον να δούμε ποιος είναι υπεύθυνος στην Ελλάδα και τι ρόλο ακριβώς παίζει στην διαμόρφωση του ελληνικού τμήματος της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στον κόσμο.