Τα προβλήματα που έγκαιρα είχε επισημάνει με την αρθρογραφία του το ThePressProject.gr σχετικά με τις δυσκολίες που θα προκύψουν για την εφαρμογή μίας νέας νομοθεσίας για τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης και την αδειοδότησή τους, εξαιτίας του ειδικού καθεστώτος για την σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, επιβεβαιώθηκαν χθές στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που ασχολήθηκε με το θέμα.

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Η συνεδρίαση έγινε σε έντονα φορτισμένο κλίμα εξ αιτίας πολλών διαφωνιών σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ενώ δεν υπήρξε σύμπτωση απόψεων ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και την Πρόεδρο της Βουλής Ζ.Κωνσταντοπούλου. Η συνολική εικόνα που μεταφέρθηκε από την συνεδρίαση μάλιστα δείχνει ότι ανακύπτουν ευρύτερες πολιτικές διαφωνίες σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.  

Ακόμη όμως και αν βρεθούν λύσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα, είναι εμφανές ότι οι μεγάλες πολιτικές συναινέσεις που απαιτούνται δύσκολα θα οδηγήσουν σε μία ανεξάρτητη αρχή που θα έχει την δυνατότητα να αλλάξει ριζικά το τοπίο της διαπλοκής στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης. Μία κατάσταση που χρονίζει εδώ και δεκαετίες επί των κυβερνήσεων της Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ που τώρα πρέπει να συμφωνήσουν για τα πρόσωπα που θα «επαναλειτουργήσουν» την συγκεκριμένη ανεξάρτητη αρχή.  

Πάντως αποφασισμένη να αναζητήσει ευρύτατες συμφωνίες, κυρίως από Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη συναίνεση ώστε να συσταθεί σε σώμα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και να καταστεί δυνατή υλοποίηση του νέου νόμου για την αδειοδότηση των καναλιών εφμανίζεται η κυβέρνηση. Η πρωτοβουλία θα απευθυνθεί στα συγκεκριμένα κόμματα γιατί το ΚΚΕ αναμένεται να τηρήσει αποστάσεις από την διαδικασία ενώ δεν αναζητείται η συναίνεση της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Διάσκεψη των Προέδρων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης θα είναι αυτός που θα αναλάβει την πρωτοβουλία των απαραίτητων διακομματικών επαφών προκειμένου να αναζητηθούν οι 17 θετικές ψήφοι που απαιτούνται προκειμένου να «ικανοποιηθεί» η απαίτηση του άρθρου 101Α του Συντάγματος που προβλέπει επιλογή της διοίκησης του ΕΣΡ από τα 4/5 της διάσκεψης των προέδρων. Επίσης ο ίδιος φέρεται να διατύπωσε προβληματισμό για το αν ακόμη και τα μέλη του ΕΣΡ που δεν έχουν ξεπεράσει τα 8 χρόνια παρουσίας στην διοίκηση της αρχής, πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα, αφού στο παρελθόν ακολουθήθηκε η πρακτική της παράτασης της θητείας του ΕΣΡ μέσω κυβερνητικών τροπολογιών  Μάλιστα από το υπουργείο Επικρατείας εκτιμάται πώς εφόσον πρόκειται για μία νομικά κατοχυρωμένη διαδικασία δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο να επαναλειτουργήσει η ανεξάρτητη αρχή.

Επίσης σύμφωνα πάντα με πληροφορίες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης η πρόεδρος της Βουλης Ζωή Κωνσταντοπούλου, εξέφρασε έντονες ενστάσεις για την νομική ισχύ των προτάσεων του υπουργείου Επικρατείας. Υποστήριξε ότι  το θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ούτε σε επίπεδο προσωπικών επιθέσεων είτε μικροκομματικής η μικροπολιτικής διαχείρισης και θα πρέπει η διάσκεψη να είναι ενήμερη για το ποια είναι η θέση της κυβέρνησης αλλά και η ίδια η διάσκεψη  να τοποθετηθεί προκειμένου να μην προκληθούν ηθελημένα ή αθέλητα ακυρότητες που θα ωφελήσουν ιδιωτικά συμφέροντα και θα βλάψουν το δημόσιο. Επισήμανε τον κίνδυνο πρακτικές να οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που πρέπει να ειναι το επιδιωκόμενο, δηλαδή την πλήρη αδυναμία συγκρότησης και λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών και ειδικά του ΕΣΡ.

Επίσης ενημέρωσε την διάσκεψη των προέδρων ότι  είχε δηλώσει από τον Απρίλιο στο προεδρείο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν επιθυμούσε να εμπλακεί στην οποιαδήποτε συζήτηση περι προσώπων για λόγους δεοντολογίας με δεδομένη την συγγενική σχέση με την αντιπρόεδρο του ΕΣΡ που διορίστηκε στην θέση αυτή το 2011.
 
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας πάντως δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται με ενιαίο τρόπο η όλη διαδικασία. «Εμείς θα στηρίξουμε τον …ευρωπαϊκό ΣΥΡΙΖΑ» δήλωναν στελέχη της που συμμετείχαν στην διάσκεψη και εφράζουν την πλειοψηφούσα τάση, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν λύσεις για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ. ‘Αλλοι όμως επισήμαιναν ότι η Ν.Δ δεν θα συναινέσει αν ακολουθηθούν από την κυβέρνηση  τακτικές νομοθέτησης παρόμοιες με αυτή την ΕΡΤ.

Υπέρ της επαναλειτουργίας του ΕΣΡ φαίνεται να τάσσεται και το Ποτάμι αφού στελέχη του δήλωναν ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα ή όλη διαδικασία.
Πάντως η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να καταφύγει στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να υπάρξει γνωμοδότηση σχετικά με το νομικό καθεστώς που διέπει την όλη υπόθεση.