Τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία θα διεξαχθεί σήμερα καθώς οι διαδηλώσεις στη χώρα συνεχίζονται λόγω των αμφισβητούμενων εκλογών περίπου πριν δύο εβδομάδες. Την προηγούμενη εβδομάδα το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ αποφάσισε να προχωρήσουν οι διαδικασίες κυρώσεων κατά «των υπευθύνων για την αστυνομική βία» που λαμβάνει χώρα στη Λευκορωσία.

Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ επαφών μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας, με τον Λουκασένκο να παίρνει εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας από τον Βλαντιμίρ Πουτιν, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν κατηγορούσε την Ρωσία ότι προσπαθεί να τον ανατρέψει. Ταυτόχρονα, ο Πούτιν είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Εμανουέλ Μακρόν και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τσάρλς Μισέλ.

Ο Λουκασένκο σε προηγούμενες δηλώσεις του έχει κατηγορήσει το ΝΑΤΟ ότι τοποθετεί στρατεύματα στα σύνορα της Λευκορωσίας, με τη Συμμαχία να αρνήται αυτές τις κατηγορίες. Ο Λουκασένκο έχει εξαπολύσει πυρά και κατά της αντιπολίτευσης της χώρας λέγοντας ότι προσπαθεί να καταλάβει την εξουσία και να κόψει τους δεσμούς της χώρας με τη Ρωσία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν πώς μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στη Λευκορωσία. Μεταξύ των αρχικών σκέψεων είναι η δημιουργία ενός ταμείου για τα θύματα της καταστολής στη χώρα, η χρηματοδότηση σχεδίων προκειμένου να υποστηριχθεί ο πλουραλισμός στα μέσα ενημέρωσης, προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, ενίσχυση των ανταλλαγών φοιτητών με την ΕΕ καθώς και ευκολότερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας για τους Λευκορώσους.

Η Πολωνία, η Τσεχία, οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) και η Δανία έχουν ζητήσει από την ΕΕ να μεσολαβήσει μεταξύ του Λουκασένκο και της αντιπολίτευσης.

Την Δευτέρα, ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε ότι προσφέρεται να παραδώσει την εξουσία έπειτα από δημοψήφισμα, σε μια προφανή προσπάθειά του να κατευνάσει τις μαζικές διαμαρτυρίες και απεργίες που θέτουν την μεγαλύτερη πρόκληση στην παραμονή του στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια.

Ο ισχυρός άνδρας της χώρας έκανε την πρόταση αυτή, η οποία, όπως επέμεινε, δεν θα υλοποιηθεί όσο τελεί υπό πίεση από τους διαδηλωτές, μετά την δήλωση της αντιπολιτευόμενης πολιτικού που έχει φύγει στο εξωτερικό, της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ότι προτίθεται να ηγηθεί της χώρας.

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες συνελήφθησαν μετά τις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, στις οποίες οι αντίπαλοι του Λουκασένκο καταγγέλλουν ότι έγινε νοθεία για να κρύψει το γεγονός ότι, μετά από 25 χρόνια την εξουσία, έχει χάσει τη λαϊκή υποστήριξη. Ο ίδιος δηλώνει νικητής των εκλογών, επικαλούμενος τα επίσημα αποτελέσματα με βάση τα οποία κέρδισε με ποσοστό άνω του 80%.

Την Τρίτη, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε και τρίτο θάνατο ενός νεαρού άνδρα που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο ενώ διαδήλωσε, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν κρατούμενοι καταγγέλλοντας ξυλοδαρμούς και βασανισμούς από τις αρχές.

Νέα στοιχεία για τον θάνατο διαδηλωτή «καίνε» τον Λουκασένκο στη Λευκορωσία (UPD)

Να μην αναγνωρίσει η ΕΕ τις εκλογές στη Λευκορωσία καλεί η αντιπολίτευση

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια ζήτησε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα της, οι οποίες σύμφωνα με την ίδια αμαυρώθηκαν από νοθεία, καλώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές χώρες να σεβαστούν την επιλογή του λευκορωσικού λαού.

Η Τσιχανόφσκαγια, που έχει καταφύγει στη Λιθουανία μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, απηύθυνε το μήνυμα αυτό προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέσω βίντεο.

«Σας ζητώ να μην αναγνωρίσετε αυτές τις δόλιες εκλογές. Ο (Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ) Λουκασένκο έχασε κάθε νομιμότητα στα μάτια του έθνους μας και του κόσμου», τόνισε στα αγγλικά στο μήνυμά της το οποίο αναρτήθηκε στο YouTube.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ όπως είχε δηλώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ο πρωθυπουργός θα θέσει κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των εξελίξεων με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην τηλεδιάσκεψη θα λάβει μέρος και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Σχεδιάζονται κυρώσεις από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Την Παρασκευή, στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ έγινε έκκληση προς τις αρχές της Λευκορωσίας να σταματήσει η αστυνομική βία ενάντια στους ειρηνικούς διαδηλωτές, ενώ το συμβούλιο ζήτησε να αποφυλακιστούν και όλοι οι συλληφθέντες. Επιπλέον, το συμβούλιο αναμένει μια διαφανή έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για βία, ενώ οι ΥΠΕΞ επανέλαβαν ότι οι προεδρικές εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες.

«Οι Υπουργοί συμφώνησαν επίσης για την ανάγκη κυρώσεων των υπευθύνων για βία, καταστολή και παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Οι Υπουργοί συμφώνησαν, επίσης, να επανέλθουν στην επανεξέταση των σχέσεων ΕΕ-Λευκορωσίας κατά την προσεχή άτυπη συνάντησή τους στα τέλη Αυγούστου. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει πώς να αυξήσει την υποστήριξή της στον λαό της Λευκορωσίας, μεταξύ άλλων μέσω της ενισχυμένης δέσμευσης και της οικονομικής υποστήριξης στην κοινωνία των πολιτών, της πρόσθετης υποστήριξης σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και της αύξησης των ευκαιριών για φοιτητές και ακαδημαϊκούς» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ δεν δέχεται τα εκλογικά αποτελέσματα. Ξεκινούν οι εργασίες για την επιβολή κυρώσεων σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τη βία και την παραποίηση των αποτελεσμάτων».