Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το απόγευμα της Πέμπτης σε τηλεδιάσκεψη τα μέτρα που αναμένεται να λάβουν για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στις χώρες της Ένωσης, αλλά και τον κοινό προϋπολογισμό της περιόδου 2021 – 2027, που θα προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει ένα «πρόγραμμα ανάκαμψης» ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίου ευρώ προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στις χώρες του βορά και του νότου.

Το σχέδιο προβλέπει ότι η ΕΕ  θα ενσωματώσει ένα ταμείο ανάκαμψης, ύψους 300 δισ. ευρώ, στον προϋπολογισμό της για την περίοδο 2021-2027 και ότι θα δανεισθεί 320 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές, χωρίς να αναφέρει πώς η Κομισιόν φθάνει στο συνολικό ποσό των 2 τρισ. ευρώ. Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, το μισό ποσό από τα κεφάλαια που θα αντλήσει θα δοθεί στις χώρες με τη μορφή δανείων, ενώ το υπόλοιπο θα παραμείνει στον προϋπολογισμό της ΕΕ για να καλύπτει τους ετήσιους τόκους ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ. Εκτός από το προσωρινό ταμείο ανάκαμψης των 300 δισ. ευρώ στον νέο πολυετή προϋπολογισμό της, η πρόταση της  Κομισιόν προβλέπει ένα ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ύψους 200 δισ. ευρώ, το οποίο θα αναδιοργανωθεί από ένα παλαιό εργαλείο σύγκλισης.

Υπενθυμίζεται ότι στο Eurogroup της 9ης Απριλίου αποφασίστηκε να διατεθεί ένα πακέτο συνολικής αξίας 540 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα 240 θα δοθούν από τον ESM για τη στήριξη των συστημάτων δημόσιας υγείας χωρίς μνημονιακούς όρους, αλλά η δημοσιονομική στήριξη των χωρών θα συνοδεύεται κανονικά από τις «εγγυήσεις» που ζητά ο Μηχανισμός, δηλαδή την αυστηρή εποπτεία που θα συνοδεύεται από μνημονιακούς όρους. Τα 100 δισ. θα δοθούν από την Κομισιόν για τη στήριξη της μερικής απασχόλησης και τα άλλα 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Τα πρώτα κονδύλια αναμένεται να εκταμιευτούν πριν το τέλος του 2020.

Eurogroup: Απορρίφθηκε η λύση των ευρωομολόγων – «Συμβιβαστική λύση» στη γραμμή Γερμανίας και ESM

Σημειώνεται ότι η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε δηλώσει ότι θα πρέπει να παρθούν σωστές και έξυπνες αποφάσεις για τον τρόπο που θα διατεθούν τα κονδύλια για την πανδημία, καθώς θα δεσμεύουν τις επόμενες γενιές των ευρωπαίων πολιτών. Το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν αφορά κονδύλια ύψους 100 δισεκατομμυρίων για την ενίσχυση της απασχόλησης από τις κυβερνήσεις, οι οποίες θα μπορούν να διαθέσουν έως 800.000 σε επιχειρήσεις για να καλύψουν τις περικοπές μισθών των εργαζομένων λόγω μείωσης ωρών εργασίας, μέσω δανεισμού.

Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε  ότι τα χρήματα που έχουν αποφασιστεί θα πρέπει να είναι διαθέσιμα έως την 1η Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ποιοι κλάδοι της οικονομίας έχουν πληγεί περισσότερο, ενώ έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης τα επόμενα χρόνια. «Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μεγαλύτερη συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», δήλωσε και

Όπως ανέφερε προ ημερών ισπανική εφημερίδα «El Pais», στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφή ο πρωθυπουργός της Ισπανίας θα ζητήσει τη δημιουργία ενός ταμείου «χωρητικότητας» έως και 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτείται από «ομόλογα στο διηνεκές» (perpetual bond). Πρόκειται για μια «συμβιβαστική» λύση από τη μεριά της Ισπανίας, μετά την απόρριψη της έκδοσης ευρωομολόγων από το Βερολίνο και τον ESM.

Τα perpetual bonds δεν είναι εξαγοράσιμα, αλλά πληρώνουν ένα σταθερό επιτόκιο χωρίς καθορισμένο «χρόνο λήξης».  Το  βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι επειδή είναι στο διηνεκές δεν υπάρχει αποπληρωμή κεφαλαίου, αλλά μόνο καταβολή τόκων. Ο δανειζόμενος έχει τη δυνατότητα να ανακαλέσει το ομόλογο μετά από συγκεκριμένη περίοδο (ιδιαίτερα σε φάσεις μείωσης των επιτοκίων διεθνώς), ενώ προβλέπεται συμβατικά περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου μετά από συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Ο Μητσοτάκης θα ζητήσει επιχορηγήσεις και όχι νέα δάνεια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προανήγγειλε πως στην τηλεδιάσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στους εξής βασικούς άξονες:

– Σε μια ευρωπαϊκή οικονομία με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος ξέρουμε τι δε χρειαζόμαστε. Δε χρειαζόμαστε νέα δάνεια, αλλά επιχορηγήσεις.

– Η ενιαία αγορά έχει οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες πάνω στις τέσσερις βασικές ελευθερίες: ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, των αγαθών, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων. Η επιδημία επέβαλε προσωρινά για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας μέτρα παρέκκλισης. Η επιστροφή στην κανονικότητα όμως προϋποθέτει προσεκτικά βήματα που διατρέχουν και τις τέσσερις αυτές ελευθερίες οι οποίες είναι απαραίτητες και για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε όλα τα κράτη μέλη. Δεν μπορεί για παράδειγμα να πωλούνται μόνο υπολογιστές, αυτοκίνητα ή ρούχα και να μη λαμβάνονται ισορροπημένα μέτρα για την εξομάλυνση των μεταφορών που αποτελεί προϋπόθεση για τις μετακινήσεις των ανθρώπων εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.