Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας φέρεται να κάλεσε τηλεφωνικά τον Τούρκο ομολογό του ευρισκόμενος στην Κωνσταντινούπολη, όπου αύριο Χριστούγεννα θα παραστεί στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια θα γίνει δεκτός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο.

Όπως αναφέρεται, ο Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη για τις ημέρες των Χριστουγέννων, μία επίσκεψη με ιδιαίτερα σημειολογικό χαρακτήρα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε στο OPEN και εξέφρασε την ελπίδα να σταματήσει η Τουρκία να απομονώνεται και να ακολουθήσει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά και την κοινή λογική.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκχωρήσει οτιδήποτε αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματά της και την κυριαρχία της» υπογράμμισε ο Ν. Δένδιας, ενώ σημειώνεται πως ο Τσαβούσογλου διατύπωσε νωρίτερα επιφυλάξεις για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κοινής προσφυγής με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε τα παραπάνω, εκτιμώντας πως ένα τέτοιο σενάριο παραμένει μακρινό, καθώς είναια απαραίτητη η ολοκλήρωση του διαλόγου, αλλά και η υπογραφή συνυποσχετικού. «Ο κ. Τσαβούσογλου ήταν προσεκτικός, δεν γίναμε σοφότεροι» ανέφερε συγκεκριμένα, εκφράζοντας την ικανοποίησή για τη στάση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, τονίζοντας όμως πως είναι απαραίτητες και ενέργειες για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και όχι μόνο δηλώσεις.