Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, σημείωσε ότι το κλείσιμο των σχολείων και η τηλεκπαίδευση αλλάζει τον οικογενειακό προγραμματισμό και έχει αντίκτυπο στα παιδιά, ωστόσο είναι κάτι αναγκαίο για την ανάσχεση της πανδημίας.

Σχετικά με τη διαδικασία μετά το κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων σε όλη την χώρα, είπε πως αύριο θα γίνουν οι τελευταίες αλλαγές και δοκιμές του συστήματος και την Τετάρτη θα ξεκινήσουν κανονικά τα μαθήματα, αφού την Τρίτη 17/11 είναι η επέτειος του Πολυτεχνείου, ενώ επισήμανε ότι τα μαθήματα θα ξεκινούν από τις 14:10 προκειμένου το πρωί να εξυπηρετούνται τυχόν μεγαλύτερα αδέρφια που είναι στο γυμνάσιο ή στο λύκειο αλλά και οι γονείς που εργάζονται με τηλεργασία.

Σε προηγούμενη συνέντευξη της είπε ότι για τα παιδιά του νηπιαγωγείου «δεν είναι εύκολο, γιατί είναι άλλη η ηλικία και η εκπαίδευση. Θα καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια οι νηπιαγωγοί μας. Θα γίνονται δραστηριότητες σαν παιχνίδια ή ακόμα και ασκήσεις γυμναστικής, ζωγραφικής, μουσικής. Οι διδακτικές ώρες θα είναι ημίωρες. Η εικόνα θα μοιράζεται μεταξύ νηπιαγωγού και παιδιού για να γίνονται οι δραστηριότητες».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις δύο μέρες από τη δήλωση της υπουργού Παιδείας ότι δεν υπάρχει εισήγηση για κλείσιμο των δημοτικών, ανακοινώθηκε το Σάββατο το πρωί η αναστολή λειτουργίας δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η απόφαση αυτή ήρθε μετά από εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων βασισμένη «στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται ευλόγως από γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους από και προς το σχολείο, παππούδες και γιαγιάδες επίσης, δασκάλους, διοικητικό προσωπικό».

Κλειστά τελικά Δημοτικά Σχολεία, Νηπιαγωγεία από Δευτέρα γιατί «προέχει η δημόσια υγεία»

Προβληματισμό δημιουργεί ωστόσο η δήλωση της υφυπουργού ότι η απόφαση κλεισίματος των σχολείων «δεν είχε να κάνει με επιδημιολογικά δεδομένα εντός του σχολικού περιβάλλοντος, αλλά με αυτό που συμβαίνει εκτός, την αποφυγή δηλαδή της κινητικότητας», ενώ όταν δοθεί το πράσινο φως τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν. Πρόκεται για μία δήλωση την οποία υιοθέτησε προ ολίγων ημερών και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος.

Ο ίδιος είχε δηλώσει: παρόλο που το ποσοστό των κρουσμάτων στα σχολεία ανέρχεται μόλις στο 0,1% του συνολικού πληθυσμού, παρατηρείται έντονη κινητικότητα γύρω από τα σχολεία, η οποία πρέπει να μειωθεί για να αρθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα περιοριστικά μέτρα.

«Έχει αποδειχθεί ότι τα σχολεία λειτουργούν με ασφάλεια. Σε ένα σύνολο 1,36 εκατ. μαθητών κι εκπαιδευτικών έχουν σημειωθεί τους τελευταίους δύο μήνες 1.329 κρούσματα, ένα ποσοστό 0,1% του συνολικού πληθυσμού. Εφαρμόζεται αυστηρό πρωτόκολλο στα σχολεία και αυτό έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας σε σχέση με τη μετάδοση του ιού εντός των σχολικών μονάδων. Υπάρχει όμως ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη.

Το να μένουν ανοιχτά τα σχολεία σημαίνει ότι υπάρχει μια πρόσθετη κινητικότητα στις πόλεις και τα αστικά κέντρα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μια αύξηση του δείκτη μετάδοσης του ιού, του λεγόμενου δείκτη Rt. Άρα, αυτή η κινητικότητα πρέπει να μειωθεί για να μπορέσουμε να έχουμε συντομότερο lockdown, το οποίο είναι ένα ανεπιθύμητο μέτρο, γιατί επιφέρει μεγάλες ζημιές στην κοινωνία, στην οικονομία, στην ψυχολογία των πολιτών»

Τέλος, σχετικά με τον εξοπλισμό που χρειάζονται οι μαθητές για την τηλεκπαίδευση, η Ζαχαράκη σημείωσε ότι έχουν σταλεί στα σχολεία χιλιάδες τάμπλετ, τα οποία οι μαθητές μπορούν να προμηθεύονται προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα εξ΄ αποστάσεως μαθήματα και στη συνέχεια να παραδώσουν τον εξοπλισμό πίσω στο σχολείο. Εκτός από υπολογιστή, λάπτοπ, τάμπλετ και κινητό που μπορούν χρησιμοποιήσουν οι μαθητές, τα μαθήματα μπορούν να παρακολουθούν και μέσω του σταθερού τηλεφώνου.