X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Τιμωρός του Ρουβίκωνα, καθαριστής των Εξαρχείων «μέχρι το τέλος Μαρτίου», αρνητής της αστυνομικής βίας

Χρησιμοποιώντας την προσφιλή του τακτική άρνησης των στοιχείων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τοποθετήθηκε για μια σειρά ζητημάτων σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «τα Εξάρχεια θα έχουν καθαρίσει μέχρι τέλος Μαρτίου» ότι η παρέμβαση του Ρουβίκωνα έξω από το σπίτι του Πορτοσάλτε ήταν «φρικαλέα» και «ο νόμος θα αλλάξει» και « ο Ρουβίκωνας θα τιμωρηθεί πολύ αυστηρά», ενώ χαρακτήρισε «άδικη» την γεμάτη ντουκουμέντα κριτική για έξαρση αστυνομικής βίας, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι κατά τις αστυνομικές επιχειρήσεις στο Κουκάκι, που σημαδεύτηκαν από τον ξυλοδαρμό και την εισβολή στο σπίτι της οικογένειας Ινδαρέ. οι μόνοι που τραυματίστηκαν ήταν αστυνομικοί. Παράλληλα συνέχισε τις επίμονες αναφορές του στο φαινόμενο της «τρομοκρατίας».
Τιμωρός του Ρουβίκωνα, καθαριστής των Εξαρχείων «μέχρι το τέλος Μαρτίου», αρνητής της αστυνομικής βίας
|

Μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΙ, ο Χρυσοχοϊδης υποστήριξε ότι έχει να δώσει ακόμα πολλά και «χρωστάει» πολλά πράγματα στη κοινωνία και στους πολίτες. «Έχουμε τις ίδιες απόψεις με τον κ. Μητσοτάκη σε ότι αφορά το θέμα της Ασφάλειας» ανέφερε επίσης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι πολιτικά ανήκει στην σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία  του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, από την οποία δήλωσε αμετακίνητος. Χαρακτήρισε την εποχή που ζούμε σαν την μεταπολίτευση και «μετάβαση στην κανονικότητα», κατά την οποία «καλούμαστε να κλείσουμε ένα κεφάλαιο που πόνεσε την Ελλάδα, μια εποχή που κυριάρχησαν οι ακραίοι με τον θυμό και τον παραλογισμό, που διατάραξαν την κοινωνία…» Σε αυτή την κανονικότητα δήλωσα παρών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ως το τέλος Μαρτίου θα «καθαρίσει» τα Εξάρχεια

«Τα Εξάρχεια ήταν δύο πράγματα. Το ένα η ανομία με τις καταλήψεις που σχεδόν τελειώσαμε με αυτό. Το δεύτερο βήμα είναι να εξαλειφθεί η εγκληματικότητα στη περιοχή. Στα Εξάρχεια υπάρχουν αλλοδαποί συγκεκριμένων εθνικοτήτων που μοιράζουν ναρκωτικά. Από χθες ξεκίνησε το νέο σχέδιο, όπου όλοι οι αστυνομικοί είναι μέσα στα Εξάρχεια, συλλαμβάνουν και προσαγάγουν όλους αυτούς τους οποίους δεν θα ξαναβγούν έξω και το τονίζω αυτό! Όχι για ποινικούς αλλά για διοικητικούς λόγους». Πρόσθεσε ότι τα Εξάρχεια θα αποδοθούν στους κατοίκους τους ως το τέλος Μαρτίου. «Θέλουμε να αποδοθεί η γειτονιά στους ανθρώπους, να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, να υπάρχει πράσινο, κέντρα διασκέδασης, ότι υπάρχει σε κάθε γειτονιά».

Για τις καταλήψεις ο Χρυσοχοΐδης είπε ότι «το τελεσίγραφο που είχε στείλει λειτούργησε» καθώς πολλοί συνεννοούνται με ιδιοκτήτες των κτηρίων για κάποια μορφή μίσθωσης ενώ «πολλές καταλήψεις αυτοεγκαταλείπονται».

«Η νομοθεσία πλέον πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει» για τα συνθήματα και τα τρικάκια του Ρουβίκωνα

«Ο Ρουβίκωνας δεν έχει κάνει κάποια ενέργεια με βαριοπούλες κτλ. Κάνουν αυτές τις ενέργειες είτε με τρικάκια είτε αυτό το φρικαλέο που έκαναν στο σπίτι του κ. Πορτοσάλτε». Χαρακτήρισε την επίθεση στο σπίτι του δημοσιογράφου «φρικαλέα» και «φασιστική» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε ότι «ο κ. Πορτοσάλτε είναι ένας δημοσιογράφος που δεν προσβάλει κανέναν, δεν απειλεί και δεν βρίζει κανέναν, το μόνο που κάνει είναι να λέει την άποψή του. Αυτοί πηγαίνουν βιαίως στο σπίτι του γιατί θέλουν να τον δείχνουν με το δάχτυλο. Τον στοχοποιούν. Η απάντηση είναι ότι η νομοθεσία πλέον πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει. Είναι μια ενέργεια τρομοκρατική, τρομοκρατούν τους ανθρώπους. Ο Ρουβίκωνας αν δεν προσάπτει στη νομιμότητα θα τιμωρηθεί πολύ αυστηρά, ήδη υπάρχουν πολλές δικογραφίες που είναι σε εξέλιξη και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

«Δεν υπήρξε καμιά τραυματική εμπειρία εκτός από τους τραυματισμούς των αστυνομικών» στο Κουκάκι

Για το Κουκάκι είπε ότι «δεν υπήρξε καμία τραυματική εμπειρία στην επιχείρηση στο Κουκάκι. Η μόνη τραυματική εμπειρία ήταν τα παιδιά που τραυματίστηκαν (πέντε) στη πρώτη εκκένωση και στη δεύτερη με πόση δολοφονική μανία πέφταν τσιμεντόλιθοι πάνω σε εργαζόμενους αστυνομικούς». Ενώ για την περίπτωση της οικογένειας Ινδαρέ και το σάλο που δημιουργήθηκε για αστυνομική βία, επανέλαβε ότι περιμένει τα αποτελέσματα της δικαστικής διερεύνησης.

«Άδικη» η άποψη περί αστυνομικής βίας

Απαντώντας στις συνεχείς καταγγελίες για περιστατικά αστυνομικής βίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επέμεινε στην άποψή του να αρνείται τη σωρεία στοιχείων και έκανε λόγο για δύο «σημαντικά» αλλά μεμονωμένα περιστατικά. «Αστήρικτη κατηγορία η διότι τα περιστατικά βίας είναι ελάχιστα με εξαίρεση το φρικαλέο που έγινε στο Α.Τ Ομόνοιας, από το οποίοι οι κύριοι αυτοί είναι σε διαθεσιμότητα. Επίσης διώκεται ποινικά και έχει μπει σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που χαστούκισε πριν από λίγες μέρες ένα 11χρονο παιδί. Δύο είναι τα σημαντικά περιστατικά (αστυνομικής βίας).Ένα στις 17 Νοέμβρη και ένα 6 Δεκέμβρη στην επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία έρευνας θα πάνε στο συνήγορο του Πολιτή και μετά στον Εισαγγελέα. Άνθρωποι που δεν μπορούν να ελέγξουν τα νεύρα τους δεν έχουν θέση σε αυτές τις υπηρεσίες». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν 57.00 αστυνομικοί προσωπικό, όπως είναι η κοινωνία υπάρχουν διάφοροι άνθρωποι μόνο που ο αστυνομικός κάνει μια ευαίσθητη δουλειά και θέλει έλεγχο ψυχολογικό, υπηρεσιακό, πειθαρχικό. Δυστυχώς η ΕΛ.ΑΣ ήταν για πολλά χρόνια αφημένη».

«Να φύγουν δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο»

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το Προσφυγικό, ο Χρυσοχοϊδης ζήτησε να φύγουν περίπου 30 με 40.000 αιτούντες άσυλο γιατί «είναι προφανής η μη δυνατότητα τους να ζήσουν στη χώρα με άσυλο γιατί είναι πολύ χαμηλού προφίλ πρόσφυγες-«ασυλούχοι». Παραδέχθηκε ωστόσο πρώτα ότι «δεν είναι όλοι παραβατικοί» και στη συνέχεια ότι «οι παραβατικοί υποθέτω ότι είναι 2-3.000 άνθρωποι»

Μάλιστα, είπε ότι οι παραβατικοί αλλογαποί «δεν πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι ποτέ. Όσο καιρό δεν επιστρέφουν πίσω στη πατρίδα τους δεν μπορούμε να τους αφήνουμε έξω, όχι για εκδικητικούς ή ρατσιστικούς λόγους αλλά για λόγους προστασίας της κοινωνίας μας και σεβασμού στο νόμο. Θα κρατούνται. Αν αποφασίσουν να φύγουν μόνοι τους εθελοντικά, ή μέχρι την ώρα που θα προετοιμαστούν όλα τα χαρτιά τους για να φύγουν».

«Τρομοκρατία» σήμερα με αναφορές στο παρελθόν

Για την υπόθεση της δολοφονίας του υπασπιστή του Γ. Βασιλάκη το 2010 ο υπουργός δεν έκρυψε την δυσφορία του διότι 10 χρόνια μετά δεν έχει κλείσει η υπόθεση, διαβεβαίωσε όμως ότι τώρα γίνεται προσπάθεια να δοθεί μια απάντηση.

Υπογράμμισε ότι για την υπόθεση υπάρχουν διασταυρωμένα στοιχεία για ένα άτομο και τόνισε: «Δεν μίλησα ούτε θα μιλήσω μέχρι να συλληφθεί αυτός που καταζητείται και οι διωκτικές και δικαστικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους. Χάθηκε ένας πολύ καλός άνθρωπος, ένας πατέρας δύο παιδιών, ικανότατος αξιωματικός, που ήταν στενός συνεργάτης και φίλος μου. Πέρασαν δέκα χρόνια και δεν ξέρω τι έχει γίνει. Όχι για μένα, γιατί εγώ δεν φέρω βάρη ψυχικά και αισθήματα εκδικητικά. Προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου έξω από συναισθήματα. Υπάρχει το καθήκον το πολιτικό και το κοινωνικό, κάνουμε τη δουλειά μας για το κοινωνικό σύνολο».

Σύμφωνα με όσα είπε, η Ελλάδα έδειξε «πρωτίστως κοινωνική ανοχή και ουδετερότητα για πάρα πολλά χρόνια. Πολλές φορές δικαστική ανοχή και αστυνομική και κρατική ανικανότητα. Όλο αυτό το μίγμα δημιούργησε 3-4 γενιές τρομοκρατών οι οποίοι παρά τη τελική τους κατάληξη όπως σύλληψη – εγκλεισμός στη φυλακή, κάποιοι συνεχίζουν ακόμα. Πιστεύω είναι ζήτημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της ανοχής.»

 

 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις