Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, ο γενικός εισαγγελέας της Γαλλίας Ζαν – Κλοντ Μαρίν, δήλωσε πως «η αμέλεια της κυρίας Λαγκάρντ δεν θεωρείται τιμωρητέα από τον νόμο», ενώ πρόσθεσε ότι οι κατηγορίες σε βάρος της είναι «πολύ αδύναμες».

Το Δικαστήριο της Δημοκρατίας, το οποίο είναι αρμόδιο για να δικάζει υπουργούς εν ενεργεία ή μη για αδικήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν ενόσω βρίσκονταν στην εξουσία, αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση του τη Δευτέρα.

Η Λαγκάρντ κατηγορείται από τις γαλλικές αρχές για αμέλεια στη υπόθεση Ταπί που κόστισε στο γαλλικό κράτος 400 εκατομμύρια ευρώ και βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή που μπορεί να φτάσει στον χρόνο φυλάκιση και πρόστιμο 15.000 ευρώ. Η ίδια είχε δηλώσει προ ημερών πως «η αμέλεια είναι ένα παράπτωμα που διαπράττεται χωρίς πρόθεση. Νομίζω ότι όλοι μας είμαστε λίγο αμελείς κάποιες φορές στην ζωή μας. Έκανα τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορούσα, εντός των ορίων όσων γνώριζα».

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας και πολυεκατομμυριούχος Μπερνάρ Ταπί είχε κινηθεί δικαστικά εναντίον της κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais ζητώντας αποζημίωση για απάτη. Η υπόθεση είχε κολλήσει επί χρόνια έως το 2007, όταν το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε στην παραπομπή της σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο, το οποίο επιδίκασε 400 εκατομμύρια ευρώ στον Ταπί, ποσό πολύ υψηλότερο από εκείνο που προέβλεπαν οι έως τότε αποφάσεις της τακτικής Δικαιοσύνης.