Ο Γιώργος Κυρίτσης εκτίμησε ότι εντός 10ημέρου θα έχει μεταφερθεί το σύνολο των ανθρώπων που βρίσκονται σήμερα στην Ειδομένη, ενώ διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται για μία αστυνομική επιχείρηση-σκούπα, που θα εκκενώσει την περιοχή μέσα σε μία μέρα, αλλά για μία πολύ πιο ομαλή διαδικασία μετεγκατάστασης».

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα θέλουν να δρομολογείται εκκένωση της Ειδομένης με την παρουσία ΜΑΤ τα οποία μεταβαίνουν στο Κιλκίς αλλά η ακριβής μέρα έναρξης της επιχείρησης δεν έχει διευκρινιστεί και αναφέρεται πως η παρουσία τους θα είναι «επικουρική».

«Δεν είναι μια κατ' εξοχήν αστυνομική ή αστυνομοκεντρική επιχείρηση» είπε χαρακτηριστικά ο Γ.Κυρίτσης.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό ανέφερε επίσης πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη που προέκυψαν από τις διαδικασίες της ενοικίασης. Οι παραπάνω χώροι έχουν χωρητικότητα 6.500- 7.000 θέσεων.

Επιπλέον ανέφερε πως «σε δεύτερη φάση θα υπάρξει κατανομή του προσφυγικού πληθυσμού σε όλες τις περιοχές της χώρας ενώ θα προχωρήσει και η μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεδομένου ότι η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε και πρέπει να επιταχυνθεί».

Θεοχαρόπουλος: Να εκκενωθεί η Ειδομένη εντός της εβδομάδας
     

«Πρέπει να μεταφερθούν άμεσα, και εννοώ εντός τη εβδομάδας, οι πρόσφυγες που έχουν απομείνει στις δομές, που έχουν δημιουργηθεί» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αναφερόμενος στην Ειδομένη, και χαρακτήρισε ντροπιαστική για την Ελλάδα και για την Ευρώπη την κατάσταση που επικρατεί στον άτυπο καταυλισμό.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος, υπογράμμισε ότι εκτός από τη μεταφορά των προσφύγων από την Ειδομένη στα κέντρα φιλοξενίας, πρέπει να ακολουθηθούν κάποιες κεντρικές κατευθύνσεις γύρω από το ζήτημα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης γενικότερα. Επιπλέον τόνισε ότι θα διαπραγματευθεί η Ελλάδα αποτελεσματικά, σε επίπεδο ΕΕ, για δίκαιη και ισομερή κατανομή τους σε ευρωπαϊκές χώρες.