Με βασικά αιτήματα τον περιορισμό των ωρών ημερήσιας εργασίας,  την συνταξιοδότηση 5 έτη νωρίτερα από την γενικά ισχύουσα πρόβλεψη, τον καθορισμό των εφημεριών στην μια την εβδομάδα και την επέκταση των  ημερών αδείας, η ΟΕΝΓΕ ζητά να εφαρμοστούν για το υγειονομικό προσωπικό οι ισχύουσες προβλέψεις που αφορούν τους εντασσόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Το κάλεσμα πραγματοποιείται την εν λόγω ημέρα έξω από τον χώρο του υπουργείου εργασίας κι ενώ θα συνεδριάζει η Επιτροπή Κρίσεων για τα (ΒΑΕ), με την ΟΕΝΓΕ να διασαφηνίζει οι εργαζόμενοι στους χώρους υγείας «είναι εκτεθειμένοι στον επαγγελματικό κίνδυνο, σε μια σειρά από επιβαρυντικούς παράγοντες και επικίνδυνες καταστάσεις που φθείρουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία και ευθύνονται για μια σειρά από επαγγελματικές ασθένειες, ακόμα και για εργατικά ατυχήματα».

Η καθιέρωση του θεσμού των ΒΑΕ όπως επισημαίνεται, έχει επέλθει μετά από κατακτήσεις και αγώνες των εργαζομένων που πέτυχαν να αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα των συνθηκών εργασίας τους και να λαμβάνουν αντιστάθμισμα.

Όπως διευκρινίζουν , οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό στα νοσοκομεία δρα υπό  ανθυγιεινότητας συνθήκες εργασίας και καλείται να φέρει εις πέρας το έργο του υπό τεράστιες ελλείψεις , σε συνθήκες εντατικοποίησης, που χαρακτηρίζονται από τις συνεχόμενες και εξαντλητικές εφημερίες και βάρδιες με πολλά χρωστούμενα ρεπό και στέρηση των αδειών.

«Είμαστε εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας, όπως αποδείχθηκε την περίοδο της πανδημίας», τονίζουν.

«Στις σημερινές συνθήκες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εντεινόμενη επίθεση στην ασφάλιση, στην υγεία, σε όλους τους τομείς της ζωής μας», συνεχίζουν, ενώ επισημαίνουν ότι η εμπορευματοποίηση της υγείας και οι δυσμενείς συνθήκες δουλειάς επιβάλλουν να ενισχυθεί ο θεσμός των ΒΑΕ και να υπάρχει πρόβλεψη για ένταξη κι άλλων κατηγοριών.

«Ωστόσο, όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά νομοθετούν στην αντίθετη κατεύθυνση για τον αποχαρακτηρισμό και την κατάργηση των ΒΑΕ με στόχο την εξασφάλιση πιο φθηνών εργαζομένων», καταγγέλλουν.

Στο παρόν πλαίσιο απαιτούν :

  1. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
  2. 5ήμερο – 30ωρο – 6ωρο – 1 εφημερία την εβδομάδα.
  3. Αύξηση των ετήσιων ημερών κανονικής άδειας.
  4. Να χορηγηθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους γιατρούς και τους υπόλοιπους υγειονομικούς που εργάζονται στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
  5. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.
  6. Να προσληφθούν μόνιμοι ιατροί Εργασίας και τεχνικοί Ασφαλείας στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι εργαζόμενοι είμαστε εκτεθειμένοι στον επαγγελματικό κίνδυνο, σε μια σειρά από επιβαρυντικούς παράγοντες και επικίνδυνες καταστάσεις που φθείρουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία και ευθύνονται για μια σειρά από επαγγελματικές ασθένειες, ακόμα και για εργατικά ατυχήματα.

Υπάρχουν εργασιακοί χώροι, συγκεκριμένοι κλάδοι και επαγγέλματα, οι οποίοι είναι συγκριτικά πιο επιβαρυντικοί για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΥΑΕ). Τέτοιοι χώροι είναι οι μονάδες Υγείας (νοσοκομεία κ.ά.)».

Ο θεσμός των ΒΑΕ, τονίζει η ανακοίνωση, «μία από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις των εργαζομένων, αναγνωρίζει ότι σε αυτούς τους χώρους και τα επαγγέλματα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εισπράττουν ως αντιστάθμισμα στη φθορά της υγείας τους υψηλότερες μισθολογικές απολαβές, μειωμένα ωράρια, περισσότερες άδειες, να συνταξιοδοτούνται κατά 5 (πέντε) έτη νωρίτερα κ.ά.

Οι γιατροί και οι άλλοι συνάδελφοί μας στα νοσοκομεία, τα ΚΥ και τα ΠΙ εργαζόμαστε σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εξαντλητικό αριθμό εφημεριών, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Είμαστε εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας, όπως αποδείχθηκε την περίοδο της πανδημίας.

Στις σημερινές συνθήκες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εντεινόμενη επίθεση στην ασφάλιση, στην υγεία, σε όλους τους τομείς της ζωής μας».

«Η μείωση των παροχών Υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία», συνεχίζει η ΟΕΝΓΕ, «η εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας, τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης επιβάλλουν την ενίσχυση του θεσμού των ΒΑΕ και την επέκτασή του και σε άλλες κατηγορίες των εργαζομένων.

Ωστόσο, όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά νομοθετούν στην αντίθετη κατεύθυνση για τον αποχαρακτηρισμό και την κατάργηση των ΒΑΕ με στόχο την εξασφάλιση πιο φτηνών εργαζομένων.

Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά αρνούνται να αναγνωρίσουν στους γιατρούς αλλά και σε άλλους κλάδους εργαζομένων (εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές κλπ.) στο δημόσιο σύστημα Υγείας τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας και τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας».

Απαιτούμε, καταλήγει η ΟΕΝΓΕ:

1. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

2. 5ήμερο – 30ωρο – 6ωρο – 1 εφημερία την εβδομάδα.

3. Αύξηση των ετήσιων ημερών κανονικής άδειας.

4. Να χορηγηθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους γιατρούς και τους υπόλοιπους υγειονομικούς που εργάζονται στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

5. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

6. Να προσληφθούν μόνιμοι ιατροί Εργασίας και τεχνικοί Ασφαλείας στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας