Στην πρώτη του ομιλία στην Βουλή ως υπουργός Εσωτερικών, ο Τ. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για δύο «ωρολογιακές βόμβες» που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την απλή αναλογική στην τοπική Αυτοδιοίκηση και τον ΧΥΤΑ στη Φυλή. Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις για τη στήριξη της τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Τ. Θεοδωρικάκος  τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους δήμους και τις περιφέρειες για να έχουν το δικό τους ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, συνοχής και εξυπηρέτησης των πολιτών.

Ως προς την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, σημείωσε ότι τα 2/3 των Δημάρχων και οι μισοί Περιφερειάρχες δεν έχουν πλειοψηφία με αποτέλεσμα να μη μπορούν να κυβερνήσουν και να λάβουν αποφάσεις. Ο Τ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που «η οποία θα δίνει λύση σε όσα προβλήματα μπορεί να λυθούν, διευκολύνοντας τις συνεργασίες και συμπράξεις παρατάξεων και δίνοντας σε βασικά όργανα διοίκησης του Δήμου την πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη». Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι θα καταργηθεί η απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενώ θα μεταφερθεί ο ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση μέσα στην τετραετία.

«Η Αττική κινδυνεύει να πνιγεί στα σκουπίδια»

Για την δεύτερη «ωρολογιακή βόμβα», δηλαδή το θέμα του ΧΥΤΑ της Φυλής, ο Τ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι έπειτα από σύσκεψη με τον Κ. Μητσοτάκη αποφασίστηκε να υπάρξουν παρεμβάσεις σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αποτελεσματικά.

«Η Αττική -και όχι μόνο- κινδυνεύει να πνιγεί στα σκουπίδια, καθώς τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο η διοίκηση της Περιφέρειας, επί σχεδόν πέντε χρόνια δεν κάνατε απολύτως τίποτα για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Δεν έγινε καμία μελέτη. Δεν έγινε καμία χωροθέτηση. Το πρόβλημα όμως έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Επίσημη γνωμοδότηση του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής βεβαιώνει ότι τα περιθώρια στον ΧΥΤΑ της Φυλής έχουν εξαντληθεί και η διάρκεια ζωής του εκτιμάται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για ένα έγκλημα που απειλεί την υγεία των πολιτών και την εθνική οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τ. Θεοδωρικάκος.

Αναφορικά με το θέμα του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές, ο Τ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι ισχύει απολύτως η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή ένας νέος εκλογικός νόμος στο πρώτο διάστημα της θητείας της. «Ο στόχος μας είναι να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και η συναίνεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Ο εκλογικός νόμος θα χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα και από την δυνατότητα να σχηματίζεται κυβέρνηση και να διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα διατύπωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα γίνει πράξη το δικαίωμα το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν για την ελληνική Βουλή από τη χώρα στην οποία βρίσκονται.

«Η στάση της ΝΔ για το Σκοπιανό ήταν και είναι κρυστάλλινη»

Σχετικά με τη θέση της ΝΔ ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Τ. Θεοδωρικάκος ανέφερε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «το κυριότερο όπλο του Κυριάκου Μητσοτάκη όλα αυτά τα χρόνια ήταν η αξιοπιστία του. Αξιοπιστία που αποτυπώνεται στη Συμφωνία Αλήθειας που πρότεινε στους Έλληνες και με βάση την οποία πήρε την ισχυρή εντολή της 7ης Ιουλίου. Με αυτήν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα πανίσχυρο ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα απέναντί σας. Αυτήν προσπαθείτε να χτυπήσετε και πιάσατε τόσο πρόχειρα το θέμα των Σκοπίων».

Εν συνεχεία προσέθεσε ότι «η στάση της ΝΔ όμως για το Σκοπιανό ήταν και είναι κρυστάλλινη. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού χθες ήταν απολύτως συνεπής και ίδια πριν και μετά τις εκλογές. Και το μήνυμά του ξεκάθαρο προς όλους. Είναι αστείο λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις επειδή κάποιο στέλεχος εξέφρασε ή είχε εκφράσει μια άλλη άποψη. Εκείνο που δεν μπορεί προφανώς να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ΝΔ δεν είναι μονολιθικό κόμμα. Υπάρχουν πολλές απόψεις αλλά μία γραμμή. Η εθνική».

Σχετικά με την επιστροφή της ΝΔ στα υψηλά εκλογικά ποσοστά που είχε προτού ξεσπάσει η κρίση, ο Τ.Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι «η διαχωριστική γραμμή σήμερα στη χώρα παραμένει ανάμεσα στο λαϊκισμό, την δημαγωγία από τη μια και την ευθύνη, το προοδευτικό και συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης και την ενότητα των Ελλήνων από την άλλη», προσθέτοντας ότι «το πραγματικά οπισθοδρομικό είναι ο λαϊκισμός, που εκπροσωπεί η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση».

Τέλος, ο Τ. Θεοδωρικάκος διατύπωσε την άποψη ότι η ψήφος των πολιτών στις εκλογές της 26ης Μαΐου και της 7ης Ιουλίου «δεν ήταν συγκυριακή». Όπως είπε, έχουν επισυμβεί σημαντικές αλλαγές στην κοινή γνώμη με κυρίαρχη «τη συνειδητοποίηση και την απαίτηση από τον πολιτικό κόσμο να βάλει ένα τέλος σε ψεύτικα μεγάλα λόγια, να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας, να πράττει πολύ περισσότερα, ώστε οι πολίτες να δείξουν ξανά σεβασμό και ενδιαφέρον για το δημόσιο συμφέρον και για την πολιτική. Ακόμη, ο κόσμος πιστεύει ότι η ανάπτυξη και οι δουλειές θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας από την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και όχι από το κράτος, δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία και ποιότητα ζωής χωρίς ασφάλεια και χωρίς την ύπαρξη αποτελεσματικού και λειτουργικού κράτους, ενώ εμπεδώθηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ένα ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δική της αξιόπιστη φωνή και παρουσία».