Επιστολή προς την εταιρία Facebook έστειλαν προ 15νθημέρου πάνω από 120 οργανώσεις και οργανισμοί, ζητώντας του να «υιοθετήσει πλήρως» τον ορισμό του Αντισημιτισμού όπως τον ορίζει η Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance, IHRA) και αναλόγως να διώκει όποιον εκφράζεται «αντισημιτικά» με βάση το συγκεκριμένο ορισμό. Μόνο που, ο συγκεκριμένος ορισμός, είναι ο φερετζές του Ισραήλ, ώστε να μπορεί να προχωρά ακόμη και σε γενοκτόνες πολιτικές και εγκλήματα πολέμου, χωρίς καμμία κριτική, ανενόχλητο. Πιο συγκεκριμένα, ορίζει ως «σύγχρονο» (contemporary) αντισημιτισμό «την άρνηση στον εβραϊκό λαό του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, πχ, υποστηρίζοντας ότι η ύπαρξη του Κράτους του Ισραήλ είναι μία ρατσιστική επιχείρηση» και «εφαρμόζοντας δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην κριτική εις βάρος του Ισραήλ. Γενικώς, ότι επιτρέπει να ποινικοποιηθεί οποιαδήποτε κριτική εις βάρος της Ισραηλινής πολιτικής, του Σιωνισμού και των ακραίων πολιτικών του.

Οπως γράφει η Λάρα Φρήντμαν, πρόεδρος του Ιδρύματος για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή, η επιστολή αναδεικνύει το «νέο ανοικτό μέτωπο στη μάχη να χρησιμοποιηθεί ο ορισμός του IHRA ώστε επίσημα να αποκλειστεί οποιαδήποτε κριτική εις βάρος του Ισραήλ από τον αποδεκτό δημόσιο λόγο. Έχει ως αιχμή του δόρατος το σκυλί του Ισραήλ StopAntisemitism.org που το χρηματοδοτούν οι σκληροπυρηνικοί υπέρ του Ισραήλ φιλάνθρωποι Αδάμ και Τζίλα Μίλστάιν. Η ομάδα είναι κυρίως γνωστή γιατί δημοσίως κατηγορεί όσους ασκούν κριτικοί στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων και Εβραίοι, ως αντισημίτες. Ως τώρα, οι υπογράφοντες την επιστολή προς το Facebook είναι ένα who is whop δεξιών ομάδων αφιερωμένων ακριβώς στην υπεράσπιση του Ισραήλ από οποιαδήποτε κριτική, πολλές εκ των οποίων χρηματοδοτούνται ή συνδέονται με τους Μιλστάιν. Στην τζερούσαλεμ ποστ, πρώην βουλευτής του Ισραήλ, που συνδέεται με μία εκ των ομάδων, παραδέχθηκε ότι την καμπάνια [προς το Facebook] την ξεκίνησαν οι Μίλστάιν. Η προσπάθειά τους έχει την πλήρη και δημόσια υποστήριξη της Ισραηλινής κυβέρνησης. Ο νέος υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Όριτ Φάρκας- Χακόχεν, είπε στην Ποστ ‘Καλοσωρίζω την προσπάθεια και καλώ περισσότερους οργανισμούς και θεσμούς να ενισχύσουν αυτή την ξεκάθαρη απαίτηση για αλλαγή”». Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι, το υπουργείο του «στρέφει τον αγώνα του» όχι μόνο κατά του BDS αλλά «τον διευρύνει» ώστε να σταματήσει «το νέο αντισημιτισμό».

Είναι σαφές ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση κατά της Ελευθερίας του Λόγου, ειδικώς αυτής που υπερασπίζεται τα δίκαια του Παλαιστινιακού λαού, τα τελευταία χρόνια. Το σενάριο δεν είναι νέο και ο ορισμός του IHRA έχει καταγγελθεί πολλές φορές από οργανώσεις προάσπισης της διαδικτυακής μας ελευθερίας αλλά και σοβαρούς διεθνείς οργανισμούς για την Ελευθερία του Λόγου. Χαρακτηριστικά η Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών των ΗΠΑ, όταν ξεκίνησε η προσπάθεια να γίνει νόμος η ακραία και πολιτική αυτή ερμηνεία του αντισημιτισμού, έκανε λόγο για «προσπάθειες, με την καθοδήγηση της κυβέρνησης, να καταπιέσει την ελευθερία του λόγου μόνον της μίας πλευράς στο διάλογο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης». Και, όπως τονίζει και πάλι η Λάρα Φρήντμαν, «εάν τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, υιοθετήσουν τον συγκεκρισμένο ορισμό, και επιτρέψουν κα καθορίσει την πολιτική τους για τα Κηρύγματα Μίσους, πολύ γρήγορα η λογοκρισία θσ επεκταθεί σε όλη την σφαίρα του διαδικτύου».

Πέντε μέρες μετά τη λήψη της επιστολής, το Facebook ανακοίνωσε ότι ανανέωσε την πολιτική του σε θέματα κηρυγμάτων μίσους ώστε να περιέχει «και στερεότυπα περί των Εβραίων που ελέγχουν τον κόσμο».

Ο Ορισμός αυτός έγινε αποδεκτός με προεδρική εντολή το Δεκέμβριο του 2019 από την κυβέρνηση Τραμπ, και αμέσως μετά το StopAntisemitism.org μαζί με το σκληροπυρηνικό σιωνιστικό Νομικό Ινστιτούτο Ζάχορ (Zachor Legal Institute), εξέδωσαν έκθεση με τίτλο «Οι Νέοι Αντισημίτες». Εδώ ας προστεθεί ότι το συγκεκριμένο Ινστιτούτο ήταν αυτό που συνέδεσε, με ανακοινώσεις του, «το κίνημα Black Lives Matter, με το κίνημα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων BDS» αλλά και «ξένες τρομοκρατικές ομάδες» οι οποίες ευθύνονται για την βία και την αναρχία στις ΗΠΑ». Στην έκθεση περί των «Νέων Αντισημιτών» το BDS έχει περίοπτη θέση, όπως και οποιοσδήποτε άλλος κρίνει το Ισραήλ και τις πολιτικές του. Εκεί και καταγράφεται πρώτη φορά η «ανάγκη να γίνει αποδεκτός ο ορισμός του IHRA από τα κοινωνικά δίκτυα … όπως και τις ονλάιν πλατφόρμες όπως οι πάροχοι οικονομικών υπηρεσιών και οι φιλοξενούντες διαδικτυακούς τόπους».

Λίγους μήνες μετά, αρχές Ιουνίου του 2020, το Ινστιτούτο έστειλε επιστολές σε Facebook, YouTube και Twitter για να τους «ενημερώσει για αντισημιτικά ποστ που υπάρχουν στις δημοφιλείς τους πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων». Ένα κατ’ αυτούς αντισημιτικό ποστ που έστειλαν, σαν παράδειγμα, ήταν ένα βίντεο από τη σελίδα «η Παλαιστίνη γράφει», στην επέτειο της Νάκμπα, στο οποίο [βίντεο] αναφερόταν πως πρέπει «να απαντήσουμε στη ρατσιστική ιδεολογία του Σιωνισμού». Μεταξύ όλων των ποστ που περιηελήγθησαν, ούτε ένα (1) δεν αναφερόταν στους Εβραίους ή την θρησκεία τους. Θεωρούνταν αντισημιτικά αποκλειστικά και μόνον με βάση το νέο αγαπημένο ορισμό των ακροδεξιών σιωνιστικών ομάδων των ΗΠΑ.

 

 

Πηγή: Jewish Currents