Σκληρή κριτική στους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομίκών Δημήτρη Μάρδα και Γιάννη Πανούση από την Πρόεδρο της Βουλης Ζωή Κωνσταντοπούλου. Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζητά να μεριμνήσει ώστε να λάβουν τέλος τα φαινόμενα επίθετικότητας και προσβλητικών δηλώσεων εναντίον του θεσμού του Προέδρου της Βουλής και της επιτροπής για το δημόσιο χρέος.

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην επιστολή της -που εστάλη την Παρασκευή ενημερώνοντας συνολικά για το κοινοβουλευτικό έργο- η Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Θέλω να σας επισημάνω ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικων, κ.Δημητρης Μάρδας στο πλαίσιο σειράς προσβλητικών δηλώσεων του, που στρέφονται εναντίον μου ως προέδρου της Βουλής αλλά και συνολικότερα εναντίον της λειτουργίας της αυτονομίας της Βουλής, προέβη και σε δηλώσεις που αφορούν το έργο και το αντικείμενο αυτής της Επιτροπής (σ.σ για το Δημόσιο Χρέος) που δεν απηχούν την εκπεφρασμένη άποψη της κυβέρνησης πλην όμως δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά». Επίσης κάνει λόγο για προσβλητικές δηλώσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Γ.Πανούση μιλώντας για «φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και μήνες» σημειώνοντας ως «η επιθετική επιμονή του οποίου γεννά πολλές απορίες».

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμίου, Χάρη Θεοχάρη, ο Δ.Μάρδας είχε πάρει σαφείς αποστάσεις από την Επιτροπή Αλήθειας για το δημόσιο χρέος. Την χαρακτήρισε «εκδήλωση» της οποίας το περιεχόμενο είναι άσχετο από την κυβερνητική πολιτική σημειώνοντας ότι είναι στην διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης το αν θα αξιοποιήσει τα συμπεράσματά της.

Εντωμεταξύ, αύριο στις 6 το απόγευμα συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλης προκειμένου να συζητήσει το θέμα της αναπλήρωσης των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η θητεία της διοίκησης της ανεξάρτητης αρχής έχει και τυπικά λήξει από τον Απρίλιο του 2015 εφόσον από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπήρξε η … πάγια τα τελευταία χρόνια 6μηνη παράταση της θητείας του με νομοθετική ρύθμιση.

Η πρακτική αυτή θεωρήθηκε από την κυβέρνηση ως αντισυνταγματική εφόσον είχε οδηγήσει τρία μέλη του Συμβουλίου, τον πρόεδρο Ι.Λασκαρίδη και τους συμβούλους Ε. Δεμίρη και Ιωάννη Παπακώστα να έχουν διανύσει θητεία 13 ετών μέσω συνεχών παρατάσεων. Αυτό την ίδια στιγμή που ο σχετικός νόμος προβλέπει θητεία 4 ετών που μπορεί να ανανεωθεί μόλις μία φορά. ‘Αλλωστε το στοιχείο αυτό ( της αντισυνταγματικής σύνθεσης) ήταν αυτό που παγίως επικαλούνταν οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί στους οποίους είχαν επιβληθεί πρόστιμα ή διαφόρων ειδών ποινές.

Την πρωτοβουλία για την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, έλαβε την περασμένη Παρασκευή η ΠτΒ Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία καλείται να μετάσχει στην διάσκεψη ο αρμόδιος υπουργός Επικρατειας, Νίκος Παππάς. Μάλιστα η συνεδρίαση «σκιαζεται» και από την έντονη συζήτηση που υπήρξε κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Ν.Παππάς ζήτησε την άμεση σύγκλιση του οργάνου, ενώ ο πατέρας του και μέλος της Κ.Ε Στ. Παππάς, είχε αφήσει αιχμές για την μητέρα της Ζ.Κωνσταντοπούλου, Λ. Αλεξίου η οποία ασκεί τα καθήκοντα προέδρου του υπηρεσιακού συμβουλίου του ΕΣΡ. Η αντίδραση της Ζ.Κωνσταντοπούλου υπήρξε σφοδρή αφού έκανε λόγο για σπίλωση και ανεπίτρεπτες αιχμές.

Τα ζητήματα που εκκρεμούν είναι αφενός αν η κυβέρνηση θα προσέλθει στην συνεδρίαση με συγκεκριμένη πρόταση για την νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να συγκεκντρώσουν τις προϋποθέσεις για τον ορισμό τους. Αξίζει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα προβλέπεται να στηριχθούν οι υποψηφιότητες από τα 4/5 της διάσκεψης των προέδρων, δηλαδή 17 μέλη.