«Η κ. Διαμαντοπούλου αποτελεί μία υπερκομματική επιλογή, με πολυδιάστατη επιστημονική και κοινωνική διαδρομή. Με διεθνή εμπειρία και αναγνώριση» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με την Άννα Διαμαντοπούλου, το μεσημέρι της Τρίτης.

«Η χώρα μας υπήρξε ιδρυτικό μέλος αυτού του σημαντικού οργανισμού. Και μάλιστα ένας Έλληνας, ο Ξενοφών Ζολώτας, ήταν ο εισηγητής της σημερινής μορφής του. Είναι χαρά μου, λοιπόν, που, 60 χρόνια μετά, η πατρίδα μας για πρώτη φορά στην ιστορία της, θέτει υποψηφιότητα για την ηγεσία του. Και εισηγείται για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ μία άξια Ελληνίδα: Την Άννα Διαμαντοπούλου» ανέφερε προηγουμένως ο πρωθυπουργός, κάνοντας ειδική μνεία στην «διεθνή εμπειρία και αναγνώριση» της πρώην υπουργού Παιδείας, στην οποία αποδίδεται η προώθηση του όρου «ευελφάλεια» στη χώρα μας.

Ως ευελφάλεια, η τότε υπουργός Παιδείας υπερασπιζόταν το συνδυασμό «ευελιξίας και ασφάλειας» που πρέπει να έχει κάθε σύγχρονος εργαζόμενος. Ο όρος, μία μεταφορά στην ελληνική δημόσια σφαίρα της λέξης flexicurity, που φέρεται να γεννήθηκε τη δεκαετία του 1990 στη Δανία, και ακούστηκε στην Ελλάδα από το στόμα της πρώην υπουργού Παιδείας το 2005.

«Με διεθνή εμπειρία και αναγνώριση. Αλλά και δράση σε τομείς όπως η Εκπαίδευση, η Απασχόληση, οι νέες Τεχνολογίες και το Περιβάλλον. Ζητήματα, δηλαδή, που ανήκουν στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος του ΟΟΣΑ για τον 21ο αιώνα» ανέφερε ακόμα ο Κ. Μητσοτάκης, στεκόμενος και στην προσωπικότητά της, αλλά και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια.

«Εδώ και 8 χρόνια, προΐσταται του Δικτύου. Ενός πρωτοπόρου Ινστιτούτου, το οποίο εστιάζει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Δ΄ Βιομηχανική Επανάσταση, έχοντας διεθνείς συνεργασίες σε 4 ηπείρους» σημείωσε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως η Α. Διαμαντοπούλου «σηματοδοτεί την σύγχρονη Ελληνίδα της προόδου και του κόσμου», και είναι «η πιο κατάλληλη υποψήφια για το αξίωμα της Γενικής Γραμματέως του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης».

Η πρώην υπουργός δήλωσε πως «είναι μεγάλη τιμή για μένα και, ταυτόχρονα, μεγάλη ευθύνη», και πως «Η διαδικασία εκλογής, είναι μια ευγενής άμιλλα ανάμεσα σε κράτη και σημαντικές προσωπικότητες, για ευγενείς και υψηλούς στόχους. Η ίδια η διαδρομή προς τον στόχο, αξίζει την οργανωμένη κοινή μας προσπάθεια».

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στους διεθνείς οργανισμούς, συνενώνοντας εθνικές δυνάμεις, αξιοποιώντας πλεονεκτήματα και πρόσωπα και εξασφαλίζοντας διεθνείς συμμαχίες. Και αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε» δήλωσε ακόμα.

Σημειώνεται ότι από τα 37 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, τα 22 είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ακόμη τέσσερα είναι Ευρωπαϊκά (Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία και Ισλανδία). Ο νυν Γενικός Γραμματέας, Angel Gurria, προέρχεται από το Μεξικό ενώ ο προκάτοχός του, ο Καναδός Donald J. Johnston, προερχόταν επίσης από την αμερικανική ήπειρο, γεγονότα που ενισχύουν μία υποψηφιότητα από την Ευρώπη.