Εννέα βουλευτές ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη για το αδίκημα της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, ενώ για τον Ηλία Κασιδιάρη, που η ασυλία του έχει αρθεί και παραμένει προσωρινά ελεύθερος, ζητείται η άρση της ασυλίας του λόγω της πρόσθετης κατηγορίας της διακεκριμένης οπλοκατοχής.

Την Πέμπτη, μέχρι τη διακοπή της συνεδρίασης, η Επιτροπή εξέτασε τρεις υποθέσεις και με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε να άρει τις ασυλίες των Ηλία Κασιδιάρη, Ελένης Ζαρούλια, Μιχάλη Αρβανίτη και Νίκου Κούζηλου.
 
 

«Παρών» οι ΑΝΕΛ
 

Υπέρ της άρσης ασυλίας τάχθηκαν όλα τα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ), πλην των ΑΝΕΛ, που δήλωσαν «παρών», και του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου που καταψήφισε. 
 
Η συζήτηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας περιλάμβανε ακρόαση των βουλευτών Κασιδιάρη και Αρβανίτη, ενώ η Ζαρούλια δεν παρουσιάστηκε στην Επιτροπή αλλά έστειλε υπόμνημα, επικαλούμενη κώλυμα, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, την ίδια ώρα επισκέπτονταν τον σύζυγό της, Νίκο Μιχαλολιάκο, στις φυλακές Κορυδαλλού.
 
Η απουσία της, προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου της ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών βουλευτών Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος της καταλόγισε «περιφρόνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».
 
 

Ακρόαση στις φυλακές
 

Στις 3:30 το μεσημέρι της Τρίτης, τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας, προγραμμάτισαν να επισκεφθούν τις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να ακροαστούν τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα, ο οποίος, μετά την θετική ανταπόκρισή του στη σχετική πρόταση της Επιτροπής, θα μεταφερθεί για το σκοπό αυτό στην Αθήνα, από τις φυλακές Ναυπλίου, όπου κρατείται.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, θετικοί εμφανίστηκαν στο να τους επισκεφθούν τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας στον Κορυδαλλό για να δώσουν εξηγήσεις επί των συμπληρωματικών κατηγοριών με τις οποίες ζητείται η άρση ασυλίας τους, είναι και οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Γιώργος Γερμενής.