Αν και το βράδυ της Κυριακής αναμενόταν πρωθυπουργικό διάγγελμα για την ανακοίνωση του υποψηφίου, τελικά η αναγγελία πήρε αναβολή και ο νεώτερος σχεδιασμός αναφέρει ότι το πρόσωπο του υποψηφίου θα συζητηθεί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη. Η ψηφοφορία στη Βουλή τοποθετείται χρονικά την Τετάρτη.
 
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αιτία της εμπλοκής είναι οι εσωκομματικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, πρόσωπο στο οποίο φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι δύο κυβερνητικοί εταίροι σε επίπεδο ηγεσίας.

Την Τρίτη, λοιπον, θα ανακοινωθεί το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας και την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. 

«Το πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου Δημοκρατίας έχει βρεθεί. Είμαστε σε συζήτηση,  θα ενημερωθείτε τις επόμενες μέρες», τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου.


Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup και συγκεκριμένα την Τρίτη, όταν θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ερωτηθείς αν υπήρξε εμπλοκή και πρόβλημα από την Αριστερή πτέρυγα, δήλωσε: Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν υπήρξε.

Αναφορικά με την προετοιμασία της κυβέρνησης για την αυριανή διαπραγμάτευση είπε ότι ο Πρωθυπουργός είχε από το πρωί σε συνεχείς συνομιλίες με αξιωματούχους της Ε.Ε. και στελέχη της κυβέρνησης.
 

Γνωστοποίησε ακόμη ότι το απόγευμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Αβραμόπουλο έδειχναν όλα ώς την Κυριακή

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες και οι κυβερνητικές διαρροές συγκλίνουν στο ότι πιθανότερη επιλογή είναι αυτή του Δημήτρη Αβραμόπουλου -ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα από την Παρασκευή- όμως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της.

 
Μέχρι να ανακοινωθεί και επίσημα από τον πρωθυπουργό, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά καθώς στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες διάφορα ονόματα όπως της Ιωάννας Καρυστιάνη και του Προκόπη Παυλόπουλου.
 
Μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν φωνές, κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την επιλογή ενός προσώπου προερχόμενου από το χώρο των μνημονιακών κομμάτων. Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία για να εξετάσει τις υποψηφιότητες αλλά και το θέμα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
 
Η θητεία του Κάρολου Παπούλια λήγει στις 13 Μαρτίου και το αργότερο μια μέρα νωρίτερα θα πρέπει να έχει εκλεγεί ο διάδοχός του.
Εάν μάλιστα επιλεγεί τελικώς η λύση του κ. Αβραμόπουλου ως νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε -συζητείται και το σενάριο, τη θέση του στο κολέγιο των επιτρόπων να καταλάβει ο νυν ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. Όπερ σημαίνει ότι στην ευρωβουλή “ανοίγει” θέση για τον Υπεύθυνο Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος, Γιάννη Μηλιό. 
 
Στο τραπέζι του διαλόγου ωστόσο για τον διάδοχο του κ. Αβραμόπουλου στο κολέγιο των Επιτρόπων, βρίσκεται και το όνομα του Γ. Μηλιού ενώ πηγές προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν όνομα- έκπληξη που να μην απηχεί ούτε στον Δ. Παπαδημούλη ούτε στον Γ. Μηλιό.

(με πληροφορίες από in.gr, capital.gr)