Το γνωστό, παλιό σενάριο περί «Ρώσων χάκερς» πίσω από την κυβερνοεπίθεση στην Εθνική Διεύθυνση Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (National Nuclear Security Administration, NNSA) επανέφερε στην δημοσιότητα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. 

Ο επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε σήμερα ότι «είναι αρκετά ξεκάθαρο» πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη χακεριά σε αρκετές κυβερνητικές υπηρεσίες και, κατά κύριο λόγο στη συγκεκριμένη Διεύθυνση, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Ενέργειας της Ουάσιγκτον. Η ενέργεια έχει προκαλέσει ιδιαίτερες ανησυχίες και αμερικανοί υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν στα διεθνή πρακτορεία πως «υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα». Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, μάλιστα, το τμήμα κυβερνο-ασφάλειας του υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ «υπάρχει τεράστιος κίνδυνος» νέων επιθέσεων «σε μεγάλο αριθμό και τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών αλλά και σε ιδιωτικούς φορείς».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, παρά τη δήλωση Πομπέο περί «εμπλέκονται οι Ρώσοι», ο ίδιος ο, συντόμως απερχόμενος, Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μέσω τουίτερ, όπως πάντα, εξέφρασε αμφιβολίες για τη ρωσική εμπλοκή και άφησε να εννοηθεί ότι πίσω από την κυβερνοεπίθεση είναι το Πεκίνο…

Μάλιστα, ήταν το μόνο σχόλιο που έκανε επί του θέματος. «Ρωσία, Ρωσία, Ρωσία είναι το ποιηματάκι που βιάζονται να πουν μόλις συμβεί κάτι», ανέφερε, υποβαθμίζοντας μάλιστα τον κίνδυνο και ρίχνοντας ευθύνες στα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν τους Δημοκρατικούς για υπερβολές και ψεύδη (fake news). Η στάση του έχει προκαλέσει την αντίδραση όχι μόνο του Πομπέο αλλά και πολλών γερουσιαστών και σημαντικών στελεχών του Ρεπουμπικάνικου Κόμματος. Για ολιγωρία τον κατηγόρησε ο Μιτ Ρόμνυ, και μάλιστα είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «το Κρεμλίνο δρα ατιμώρητο». «Με αυτά τα δεδομένα, το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος δεν μιλά πιο επιθετικά και δεν διαμαρτύρεται και δεν λαμβάνει μέτρα τιμωρητικά [προς τη Ρωσία] είναι πραγματικά πρωτοφανές».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τα αμερικάνικα μέσα η, αγνώστου πραγματικού μεγέθους, κυβερνοεπίθεση έχει ξεκινήσει από το Μάρτιο και εκδηλώθηκε «με τρόπους που ως τώρα δεν είχαν ξαναφανεί ποτέ» στα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικής Ασφάλειας, Οικονομικών και Εμπορίου. Αυτές οι νέες μέθοδοι επίθεσης είναι που κάνουν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δύσκολη την πλήρη καταγραφή της ζημιάς και των διαρροών και «ακόμη πιο δύσκολη την εξάλειψη της απειλής». Το βασικότερο ζήτημα που προέκυψε ήταν η εισβολή των χάκερς στο σύστημα που συντηρεί το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, το οποίο είναι τελείως χωριστό από το υπόλοιπο ‘Ίντερνετ.