Οι συλληφθέντες είναι οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών, Μουαμάρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν και Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal ο φάκελος σχετίζεται κε τον υπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Εγκεμέν Μπαγίς.
 
Η αστυνομία πραγματοποίησε τα ξημερώματα εφόδους στην Κωνσταντινούπολη και συνέλαβε συνολικά 37 άτομα, ανάμεσά τους επιχειρηματίες, ενώ ερεύνησε τα γραφεία της κρατικής Halkbank στην Άγκυρα, σύμφωνα με πηγές.
 
 

Λαθρεμπόριο και δωροδοκίες
 

Το περιεχόμενο της εισαγγελικής έρευνας αφορά ξέπλυμα μαύρου χρήματος, λαθρεμπόριο χρυσού και δωροδοκία δημόσιων λειτουργών. Σύμφωνα με τον Τύπο, μόλις η έρευνα ολοκληρωθεί θα ζητηθεί από την Εθνοσυνέλευση η άρση της ασυλίας των εν λόγω υπουργών.
 
Έρευνες διεξήχθησαν επίσης και στα γραφεία του μεγιστάνα του κατασκευαστικού τομέα Αλί Αγιάογλου του ομίλου Αγιάογλου, όπως δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής του, Χασάν Ραχβαλί.
 

Άκρα μυστικότητα
 

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η σχετική εισαγγελική έρευνα πραγματοποιήθηκε με άκρα μυστικότητα και ότι ακόμη και ο πρωθυπουργός Ερντογάν δεν ενημερώθηκε σχετικά παρά μετά τις προσαγωγές. 
 
Σε ομιλία του στο Ικόνιο, ο Ερντογάν διεμήνυσε: «Αν κάποιοι έχουν όπλα και κανόνια ή είναι δολοπλόκοι, κι εμείς έχουμε το Θεό μαζί μας. Αυτοί που έχουν κάποια σχέδια, αν έχουν τη δύναμη, ας πάρουν μέρος στις εκλογές της 30ής Μαρτίου. Κανείς από το εσωτερικό ή το εξωτερικό δεν μπορεί να αναστατώσει τη χώρα μου».
 
Το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, μεταξύ άλλων, έχει διεισδύσει σε σημαντικό βαθμό στο χώρο της δικαιοσύνης και της αστυνομίας. Η διείσδυση αυτή σε συνδυασμό με τη «νεκρή» πλέον συμμαχία της κυβέρνησης με το δίκτυο ήταν ο βασικός μοχλός, με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι εισαγγελικές έρευνες στις σημαντικές υποθέσεις των τελευταίων ετών όπως η υποθέσεις Εργκένεκον, Βαριοπούλα.