Στην ομλία του ο Γιάνης Βαρουφάκης επέκρινε τόσο τη Νέα Δημοκρατία, όσο και τον ΣΥΡΙΖ, υποστηρίζοντας ότι αντιμάχονται:

 • Με την Έκθεση Ομάδας Πισσαρίδη η ΝΔ (η οποία αναμασά ιδεολογήματα της δεκαετίας του 1990 που απαιτούν τη ρήξη με την τρόικα που η ΝΔ δεν θα κάνει ποτέ).
 • Με προτάσεις επιπέδου Προγράμματος Θεσσαλονίκης 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ (που απαιτούν ρήξη με την τρόικα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει ποτέ).

«Έτσι, συντηρείται ο πιο πάνω φαύλος κύκλος – τον οποίο η πανδημία απλά επιδεινώνει. Η απόδραση της χώρας από τον φαύλο κύκλο απαιτεί τρεις διαστάσεις πολιτικής» σχολίασε ο Βαρουφάκη, παρουσιάζοντας στη συνέχεια τις τρεις διαστάσεις του Σχεδίου:

1η Διάσταση – Κουρέματα (αντί για δάνεια) σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Δραστικά κουρέματα σε φορολογικές, ασφαλιστικές και δανειακές υποχρεώσεις χωρίς τις οποίες η χρεοκοπία επιχειρήσεων και νοικοκυριών απλά θα ανακυκλώνεται αυξανόμενη.

2η Διάσταση – Θεσμικές Τομές

Βαθιές τομές στον δημόσιο τομέα ώστε, από τη μία, το κράτος να επανακτήσει εργαλεία που του απέσπασε η τρόικα και, από την άλλη, να μεταφερθεί εξουσία από το κράτος στους πολίτες – και δη στους πιο αδύναμους πολίτες μέσω ΔΙΑΣΚΕΠ (Διαβουλευτικών Συμβουλίων Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών)

3η Διάσταση – Πράσινη Παραγωγική Αναδιάρθρωση

Μετατροπή της Ελλάδας στο κέντρο των πράσινων τεχνολογιών του 21ου αιώνα.

Παράδειγμα 1ο: Μετατροπή της Β. Ελλάδας (Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη) στο Νο. 1 Μεσογειακό Κέντρο Παραγωγής & Διακίνησης Υδρογόνου (που στο μέλλον θα κινεί φορτηγά πλοία, εργοστάσια και αεροπλάνα) με χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται σε πλωτές φάρμες ανεμογεννητριών στις ανοικτές θάλασσες (εκτός ψαρότοπων και εκτός του οπτικού πεδίου των νησιωτών).

Παράδειγμα 2ο: Χρήση των λιγνιτωρυχείων Πτολεμαΐδας, με εξασφάλιση των σημερινών θέσεων εργασίας, για επικερδή υγειονομική ταφή CO2

Συνεχίζοντας, το ΜέΡΑ25 υποστηρίζει ότι το Αναπτυξιακό του Σχέδιο περιλαμβάνει:

 • Ενίσχυση των Δημόσιων Αγαθών με αύξηση χρηματοδότησης αλλά και ταυτόχρονη μεταφορά εξουσιών από τα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού στον κοινωνικό έλεγχο μέσω ΔΙΑΣΚΕΠ (Διαβουλευτικά Συμβούλια Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών)
 • Πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος του Διεθνούς Δικαίου
 • Σύγκληση στην Αθήνα Περιφερειακής Διεθνούς Διάσκεψης όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με σκοπό τον πολυμερή διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδων και ΑΟΖ – με παράλληλη μονομερή διακήρυξη της Ελλάδας ότι, στην δική μας ΑΟΖ, δεν θα γίνει καμία εξόρυξη και με πρόσκληση στις υπόλοιπες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας ενώνοντας τις δυνάμεις τους μαζί μας ώστε να οικοδομήσουμε μεγάλο δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την ΕΕ έως την Μέση Ανατολή (που συνάδει με το εθνικό σχέδιό μας για Πράσινη Παραγωγική Ανασυγκρότηση – βλ. πιο πάνω).

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε επίσης σε ζητΌπως υποστήριξε, «όλοι συμφωνούν ότι:ήματα που άπτονται του Πολτισιμού, των Δημοσιών Αγαθών αλλά και σε Εθνικά Θέματα.

 • Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και βασικών αρχών Ανθρωπισμού και, βέβαια, ο Σύγχρονος Ελληνικός Πολιτισμός είναι το βαρύ μας πυροβολικό στη μάχη για ερείσματα της χώρας στο παγκόσμιο στερέωμα.
 • Η Δημόσια Παιδεία είναι η βασική μας επένδυση στο μέλλον.
 • Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του πληθυσμού.

Κι όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη:

 • Διασύρει το όνομα της Ελλάδας παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο με τις παράνομες και απάνθρωπες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο
 • Ευτελίζει την Πολιτιστική Παραγωγή ταυτίζοντας τις αξίες των πολιτιστικών αγαθών με τις αγοραίες τιμές τους
 • Επιλέγει να υποβαθμίζει την Παιδεία αδυνατώντας να δει τους δάσκαλους σαν κάτι παραπάνω από παροχείς υπηρεσιών
 • Επέλεξε να χάσει την ευκαιρία της πανδημίας ώστε να προχωρήσει στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που είναι απαραίτητες για την αναστήλωση του ΕΣΥ και, τώρα, σχεδιάζει την λεηλασία του μέσω των ΣΔΙΤ.»

Το ΜέΡΑ25 «θυμίζει ότι όλες αυτές οι «εκπτώσεις» στον Πολιτισμό, τον Ανθρωπισμό, την Δημόσια Παιδεία και την Δημόσια Υγεία όχι μόνο αποδυναμώνουν τον κοινωνικό ιστό αλλά και υποσκάπτουν την εικόνα της Ελλάδας παγκοσμίως μειώνοντας την συνοχή εντός και τα ερείσματα της χώρας διεθνώς σε μια περίοδο που τα εθνικά θέματα απαιτούν την μεγιστοποίηση τόσο της συνοχής όσο των ερεισμάτων μας.»

Το προοίμιο της ομιλίας Βαρουφάκη

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δεύτερη δεκαετία γενικευμένης χρεοκοπίας και συστημικής ύφεσης. Η μόνη ελπίδα να αποφευχθεί είναι ένας αποτελεσματικός συνδυασμός πολιτικών (α) προστασίας και (β) αναδιάρθρωσης των παραγωγικών δυνάμεων που παραμένουν ζωντανές στην χώρα.

Η μέγιστη απειλή για τη ελληνική κοινωνία δεν είναι η πανδημία αυτή καθ’ εαυτή. Είναι το γεγονός ότι η πανδημία ενέτεινε, και επιτάχυνε, την υφεσιακή δυναμική που συντηρούν εδώ και μια δεκαετία: (α) το μη βιώσιμο χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό), και (β) η θεσμική του έκφανση (δηλαδή το μονιμοποιημένο Μνημόνιο που διέπει την οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας και στερεί από το κράτος βασικά εργαλεία).

Ο λόγος που το ΜέΡΑ25 ήταν το μόνο κόμμα που προέβλεψε (α) την επιστροφή της ύφεσης εντός του 2019 και (β) το μέγεθος της ύφεσης λόγω της πανδημίας το 2020, είναι η σοβαρότητα της μακροοικονομικής ανάλυσής του.

Στηριζόμενο σε αυτή την ανάλυση, το ΜέΡΑ25 παρουσιάζει σήμερα Τρισδιάστατο Αναπτυξιακό Σχέδιο που δύναται να καταστήσει εφικτό το όραμα μιας Ελλάδας που να δικαιούται να ελπίζει στην κοινή βιώσιμη ευημερία των κατοίκων της.

Από τις επιβεβαιωμένες εκτιμήσεις μας στο ολοκληρωμένο σχέδιο

Μια Κυβέρνηση που εμμένει, ψευδώς, ότι είμασταν σε τροχιά ανάπτυξης πριν την πανδημία είναι καταδικασμένη να μην μπορεί να αντιμετωπίσει την υφιστάμενη ύφεση που η πανδημία πολλαπλασιάζει.

Μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που εμμένει, ψευδώς, ότι θα είμασταν σε τροχιά ανάπτυξης αν δεν είχε χάσει τις εκλογές είναι καταδικασμένη να μην μπορεί ούτε να ασκήσει αξιόπιστη αντιπολίτευση ούτε και να προτείνει θεραπευτικές λύσεις.

 

Η ορθή διάγνωση (που τα Μνημονιακά κόμματα δεν δύνανται να κάνουν) είναι αναγκαία. Δεν αρκεί όμως. Χρειάζεται και το σχέδιο απόδρασης από το καθεστώς της Χρεοδουλοπαροικίας που εγκλωβίζει την πλειοψηφία στον φαύλο κύκλο:

Αυτόν τον σκοπό, της απόδρασης από τον Φαύλο Κύκλο, εξυπηρετεί το Τρισδιάστατο Αναπτυξιακό Σχέδιο που παρουσιάζουμε σήμερα.