Το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέτρεψε την απόφαση δικαστή της Καλιφόρνια που απαγόρευε στον Τραμπ την κατασκευή του «τείχους Τραμπ», όπως είναι γνωστό, στα σύνορα με το Μεξικό. Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, επιτρέπει πλέον στον Αμερικανό πρόεδρο, να χρησιμοποιήσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με σκοπό να χτίσει το τείχος, το οποίο θα εμποδίζει την μετανάστευση από το Μεξικό.

Θέτοντας την κατάσταση στα σύνορα με το Μεξικό σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Τραμπ, κατάφερε να μην φέρει την πρόταση για το τείχος στο Κογκρέσο, με αποτέλεσμα να εγερθούν αντιδράσεις σχετικά με την συγκεντρωτικότητα της εξουσίας του προέδρου. Παρόλα αυτά το ανώτατο δικαστήριο υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή, τα επιχειρήματα τηε προεδρίας έχουν βάσει και με πέντε ψήφους έναντι τεσσάρων, αποφάσισε να εγκρίνει την χρηματοδότηση του τείχους.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και οργανώσεις που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ, αντέδρασαν έντονα σε αυτή την απόφαση του δικαστηρίου, την οποία ο Τραμπ μέσω twitter χαρακτήρισε «μεγάλη νίκη για την ασφάλεια των συνόρων και για το κράτος δικαίου». Η οργάνωση ACLU, που δραστηριοποιείται ως προς τις πολιτικές ελευθερίες, σημειώνει ότι «οι κοινότητες στα σύνορα, το περιβάλλον και η συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση των εξουσιών, θα υποστούν ανεπανόρθωτο πλήγμα αν ο Τραμπ γλυτώσει για τη λεηλασία στρατιωτικών κονδυλίων για ένα ξενοφοβικό συνοριακό τείχος, που μάλιστα το Κογκρέσο αρνήθηκε» και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη για να αποτραπέι η κατασκευή του τείχους.