Το αίτημα της Αθήνας για εξάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης και η στάση της Γερμανίας στρέφουν τα βλέμματα όλου του πλανήτη στην Ελλάδα.
 
H απόρριψη του αιτήματος από το Βερολίνο αποτελεί πρώτη είδηση σε μεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.
 
Το BBC αναφέρεται στην απόρριψη του ελληνικού αιτήματος, τονίζοντας ότι νωρίτερα υπήρχαν σημάδια ότι ένας συμβιβασμός είναι πιθανός. 
 
 

Θέλουν συνθηκολόγηση, όχι διαπραγμάτευση
 

«Η Ελλάδα υψώνει τη λευκή σημαία της λιτότητας στις Βρυξέλλες» γράφει σε ανάλυσή του ο Λάρι Έλιοτ του Guardian. «Η απόφαση της Αθήνας να αποδεχθεί επέκταση του δανείου δείχνει ότι η τρόικα δεν ήθελε πραγματικά να διαπραγματευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ -επιθυμούσε συνθηκολόγηση» αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου.
 
Ο Έλιοτ αναφέρεται στις απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι δεν είναι παράλογες. Εκτιμά, πάντως ότι είναι μάλλον απίθανο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποσπάσει πολλά από όσα ζητάει και τονίζει ότι η Ελλάδα απέτυχε να χρησιμοποιήσει το πιο ισχυρό της όπλο: την απειλή ότι θα φύγει από το ευρώ. 
 
«Θα ήθελε το Eurogroup να ρισκάρει χάος, δεδομένης της επισφαλούς κατάστασης της οικονομίας;» αναρωτιέται ο συντάκτης και διερωτάται εάν θα ήθελε η Άνγκελα Μέρκελ να μείνει στην ιστορία ως η γερμανίδα καγκελάριος, στη θητεία της οποίας χάθηκαν όσα επιτεύχθηκαν εδώ και μισό αιώνα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
 
 

Άλλα λέει ο Γιούνκερ, άλλα ο Σόιμπλε
 

«Η Γερμανία απορρίπτει το αίτημα για επέκταση του δανεισμού, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους όρους» γράφει το Bloomberg.
 
O γαλλικός Monde αναφέρει ότι η επιστολή της Αθήνας διχάζει Γερμανία και Κομισιόν, αναφερόμενος στη διαφορά στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Γιούνκερ και του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
 
Η επιστολή της Αθήνας διχάζει την Ευρώπη είναι ο τίτλος του γερμανικού Spiegel. Το περιοδικό γράφει ότι με το αίτημα της Αθήνας για οικονομική βοήθεια «η διαμάχη πάει στον επόμενο γύρο».
 
«Νέα τροπή παίρνει το ελληνικό δράμα χρέους: η γερμανική κυβέρνηση κατέρριψε τις ελπίδες για πράσινο φως για επέκταση της δανειακής σύμβασης» αναφέρει η Handelsblatt.
 
H Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) επισημαίνει ότι η πολυαναμενόμενη επιστολή έφτασε από την Ελλάδα, αλλά ότι δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία.
Ορισμένα μέσα ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα Die Zeit δεν έκρυβαν την έκπληξή τους, δεδομένου ότι, σύμφωνα με την εκτίμησή τους, η Αθήνα είχε αποδεχθεί όλους τους όρους του Eurogroup και το μόνο στο οποίο επέμενε ήταν μια μεγαλύτερη ευελιξία σε ορισμένα θέματα, όπως, για παράδειγμα, για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
 
 

Αγεφύρωτες οι διαφορές
 

«Το Βερολίνο υψώνει τοίχο» γράφει η ιταλική La Repubblica, αναφερόμενη στις δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης.
 
Η Ελλάδα και οι πιστωτές της από την Ευρωζώνη θα πρέπει να εργαστούν για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους όσον αφορά τους όρους της παράτασης του προγράμματος στήριξης, δήλωσαν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος από την Αθήνα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.
 
Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ συγκάλεσε για αύριο το συμβούλιο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ενώ αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι το θέμα θα αντιμετωπιζόταν με τηλεδιάσκεψη, υποδηλώνει ότι οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της παραμένουν σημαντικές, σημειώνει ωστόσο το δημοσίευμα.
 
Στη στάση της Γερμανίας αναφέρονται και οι New York Times, τονίζοντας ότι η Γερμανία ως η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι «ο πιο βασικός παίκτης στις διαδικασίες».