Σε απόφαση που υπογράφηκε στις 2/12/2020, όπως ανέδειξε η Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου, η υπουργός Πολιτισμού δίνει το πράσινο φως για την κατασκευή του αιολικού σταθμού της Βούρλας στην Νάξο, ο οποίος αποτελείται από 14 ανεμογεννήτριες ύψους άνω των 100 μέτρων. Ο σταθμός αυτός αποτελεί τμήμα ενός μεγάλου αιολικού εργοστασίου του Ομίλου Κοπελούζου με 95 ανεμογεννήτριες, που εκτείνεται σε 4 νησιά: Άνδρος, Τήνος, Νάξος και Πάρος.

Ενάντια στο έργο αυτό έχουν προσφύγει στο ΣτΕ οι Δήμοι όλων των νησιών και η αντίθεση της κοινωνίας είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη. Την περίοδο που διανύουμε γνωμοδοτούν υπηρεσίες σχετικά με την νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΜΠΕ), ώστε να τροποποιηθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου.

Η έγκριση από το ΥΠΠΟΑ χορηγήθηκε θέτοντας κάποιους όρους, που δεν αλλάζουν τίποτα επί της ουσίας. Προτείνεται π.χ. η μικρή αλλαγή της θέσης κάποιων μεμονωμένων ανεμογεννητριών, ωστόσο μπαίνει ως παράγοντας να εξεταστεί το χρώμα των ανεμογεννητριών ώστε να μην εμφανίζει «ντίθεση με αισθητικές επιπτώσεις στο τοπίο».

«Να εξεταστεί, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, η δυνατότητα κατάλληλου χρωματισμού του πυλώνα προκειμένου να εντάσσεται στο περιβάλλον, να μειωθούν οι ανακλάσεις και η οπτική όχληση που μπορεί να επιφέρουν στο τοπίο. Οι πυλώνες προβαλλόμενοι στον ουρανό να μην εμφανίζουν αντίθεση με αισθητικές επιπτώσεις στο τοπίο» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση που φέρει την υπογραφή της Λίνας Μενδώνη.
Δείτε την απόφαση:

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν λίγες εβδομάδες, αξημέρωτα, με την απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει για όλη τη χώρα, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι και κόντρα στις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας έφτασε στην Τήνο η πρώτη από τις τρεις ανεμογεννήτριες που έχει προγραμματιστεί να εγκατασταθεί στο νησί, λίγες μόλις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Οργισμένες αντιδράσεις από κατοίκους που βρέθηκαν μέσα στη νύχτα στον δρόμο φωνάζοντας «Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά, ούτε στην Τήνο ούτε πουθενά», ενώ από την τοπική αυτοδιοίκηση, έπαρχος καλεί να σταματήσει η καταστροφή, και ο δήμαρχος στηλιτεύει την εξέλιξη, τονίζοντας πως «ζητούμε το ελάχιστο από μία συντεταγμένη Πολιτεία».

Διαβάστε ακόμα:

Απο Natura σε νταμάρι – Πολιτιστική και οικολογική καταστροφή στο όνομα των ανεμογεννητριών στην Άνδρο