Τον μήνα που μας πέρασε, οι δημόσιοι υπάλληλοι έλαβαν για τελευταία φορά δώρο εορτών, αλλά δεν ήταν οι μόνοι που πήραν κάτι παραπάνω.  Την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων η κυβέρνηση υπέγραψε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία οι ανάδοχοι δημοσίων έργων κλήθηκαν να προσέλθουν προς είσπραξη, ανεξαρτήτως του αν διέθεταν ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αποδώσει ούτε το 30% των οφειλών της από τις επιστροφές φόρου στους δικαιούχους, παρά τη σχετική της υποχρέωση βάσει του Μνημονίου.
 
Για μερικούς ανάδοχους, όμως, που τυχαίνει να έχουν και τηλεοπτικούς σταθμούς, ο μποναμάς ήταν ακόμα μεγαλύτερος. Την τελευταία
ημέρα του χρόνου ο Αντώνης Σαμαράς υπέγραψε νέα ΠΝΠ σύμφωνα με την οποία αναβάλλεται για έναν ακόμα χρόνο η είσπραξη του ειδικού φόρου τηλεόρασης (20% επί των διαφημιστικών κερδών). Η ελάφρυνση αυτή προσφέρεται για 3η συνεχόμενη χρονιά στους καναλάρχες και το κόστος για το δημόσιο ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
 
Το 3ο Μνημόνιο, που ψηφίστηκε μόλις πριν από λίγους μήνες, δεν ανέφερε καμία τέτοια ελάφρυνση και είναι γνωστό ότι η Τρόικα παρουσιάστηκε εντελώς αδιάλλακτη όταν η ΔΗΜΑΡ ζήτησε ειδικές ρυθμίσεις στα εργασιακά, που δεν επιβάρυναν ουσιαστικά τον προϋπολογισμό. Ωστόσο, όταν χαρίστηκαν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους λίγους, κανένας επίτροπος δεν παρενέβη.
 
Τα επόμενα Χριστούγεννα, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να γιορτάσουν χωρίς επιπλέον δώρα. Μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ωστόσο, θα είναι όπως πάντα έτοιμη και ζεστή για αυτούς που ζητάνε να επιμεριστούμε όλοι μαζί την ευθύνη.