X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Το δικαίωμα στην πληροφορία για τη «λίστα Πέτσα» αγνοείται με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας να δηλώνει αναρμόδια

Συνεχή εμπόδια, που υπονομεύουν την πρόσβαση των πλιτών στην πληροφορία και θέτουν ακόμη περισσότερα ερωτήματα διαφάνειας, βρίσκει η προσπάθεια του Vouliwatch να λάβει συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των ΜΜΕ που έλαβαν χρήματα για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι». Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας που απορρόφησε με τον νόμο για το Επιτελικό Κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη τις αρμοδιότητες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, δήλωσε αναρμόδια να εξετάσει το θέμα.
|

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Vouliwatch, που έχει καταθέσει τα σχετικά αιτήματα για την «λίστα Πέτσα» των 20 εκατ., «η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι μερική, καθώς δεν καλύπτει όλα τα ερωτήματα που περιλάμβανε η αίτησή μας, και -κυρίως- το θέμα των κριτηρίων με τα οποία επιλέχθηκαν τα ΜΜΕ για τα ποσά που έλαβε το καθένα για την καμπάνια ενημέρωσης καθώς και τη σύμβαση απευθείας ανάθεσης με την ανάδοχο εταιρία Initiative Media.

Σε συνέχεια της απόλυτης σιωπής από πλευράς Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κου Στέλιου Πέτσα, προχωρήσαμε στο επόμενο βήμα που μας παρέχει η νομοθεσία για να διεκδικήσουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο μας δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία και, στις 29 Ιουλίου 2020, καταθέσαμε Διοικητική Προσφυγή ενώπιον της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (που απορρόφησε τις αρμοδιότητες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης).»

Στη συνέχεια, το Vouliwatch αναφέρει ότις στη 1 Σεπτεμβρίου έλαβε την απάντηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για το ζήτημα. Στην απάντησή της, στηριζόμενη σε μία ερμηνεία του νομικού πλαισίου, η Αρχή δηλώνει αναρμόδια να εξετάσει το αίτημα του ιστοτόπου. Με το προηγούμενο καθεστώς ωστόσο, ο ΓΕΔΔ ήταν αρμόδιος να εξετάζει προσφυγές πολιτών κατά της Διοίκησης στο πλαίσιο του δικαιώματος πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, το οποίο και ασκήσαμε ζητώντας τα παραπάνω στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι».

Αφού εξέτασε την προσφυγή και ερεύνησε τα περί αρμοδιότητας, το Vouliwatch αναφέρει ότι διαφωνεί με την απάντηση και ρωταέι: «αν δεν είναι αρμόδια η ΕΑΔ, ποιο θεσμικό όργανο είναι για να εξετάζει παρόμοιες προσφυγές; Καταλύεται η προστασία των πολιτών απέναντι στην αδιαφορία της διοίκησης να απαντήσει και να δώσει νόμιμα αιτούμενα στοιχεία; Ή ξαφνικά εξαναγκάζονται οι πολίτες να προσφεύγουν για τόσο απλά ζητήματα στο Συμβούλιο της Επικρατείας με μια σοβαρή οικονομική επιβάρυνση δικαστικών εξόδων


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις