Στην ανάγκη ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, την περαιτέρω εφαρμογή του προγράμματος αλλά και την υπογράμμιση της σημαντικότητας της παρουσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προχώρησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Παράλληλα, διάχυτες οι απαιτήσεις για τη θέσπιση εκ των προτέρων μέτρων, για μετά τη λήξη του μνημονίου το 2018.
 
«Σε όλες τις συζητήσεις βρήκαμε κοινό τόπο. Όλοι συμφώνησαν πως ήταν εξαιρετικές οι επιδόσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο. Πιστεύουν πως η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Καθένας που μίλησε επισήμανε πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας χρόνος» ήταν η ανάγνωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης.
 
«Είχαμε μια καλή συζήτηση για την Ελλάδα. Βλέπουμε τα επόμενα βήματα με αισιοδοξία και μένει ως προτεραιότητα μια καθολική συμφωνία σε 2-3 ζητήματα για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά. Πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που να εξασφαλίζει όλες τις πλευρές», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, για να συμπληρώσει πως η Ελλάδα έχει επιτύχει θαυμαστά αποτελέσματα, αλλά απαιτούνται λίγα βήματα ακόμα και η επίτευξη του στόχου δεν είναι μακριά. «Πιστεύω πως κανείς δεν θα κάνει βήματα προς το παρελθόν» συμπλήρωσε με νόημα, ενώ για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων έκανε ειδικές αναφορές και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.
 
«Υπάρχει κατανόηση πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων. Θα πρέπει η Ελλάδα να ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες προκειμένου να γυρίσουν οι θεσμοί στην Αθήνα» ήταν η θέση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ πιο ξεκάθαρα τάχθηκε κατά της ψήφισης νέων μέτρων ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν.
 
«Είναι νόμιμο να ζητάει κανείς από την Ελλάδα να περιγράψει ποιά μέτρα θα λάβει αν δεν πετύχει τους στόχους της, αλλά μου φαίνεται από πολιτικής απόψεως αρνητικό και ανέφικτο να της ζητάει κανείς να νομοθετήσει εκ των προτέρων» δήλωσε ο Μ. Σαπέν, με τον Έλληνα υπουργό να ταυτίζεται με τις παραπάνω δηλώσεις.


 
«Το ΔΝΤ θέλει νομοθέτηση προκαταβολικών μέτρων. Αυτό πρέπει να το ξανασκεφτούνε, αφού έχουμε πολύ καλές επιδόσεις δεν είναι αναγκαίο κάτι τέτοιο. Αυτό υπερβαίνει όσα επιτάσσει η ευρωπαϊκή δημοκρατική κουλτούρα. Δεν μπορείς να ζητάς από μια χώρα που βρίσκεται ήδη σε πρόγραμμα να νομοθετήσει προκαταβολικά μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος» υπογράμμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
 
Από την Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε αρνητική στη θέσπιση νέων μέτρων για το 2018, ενώ κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν πως δεν υπήρξε μπλοκ των θεσμών κατά των ελληνικών θέσεων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, κατά το χθεσινό Eurogroup έγιναν βολιδοσκοπήσεις και τίποτε παραπάνω, ενώ οι θεσμοί αναγνώρισαν την εξαιρετική πορεία των εσόδων στην Ελλάδα για το 2016, ενώ το ΔΝΤ παραμένει στις ήδη διατυπωμένες θέσεις του.

«Το αίτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων και, μάλιστα, υπό αίρεση, δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα», δήλωσε την Τετάρτη στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως «είναι ξένο και προς τους κανόνες της δημοκρατίας, είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή δημοκρατία, αυτό δεν επιτρέπεται ούτε καν να το ζητάει κανείς. Και αυτό δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας». 
 

Το κοινό ανακοινωθέν

 
Να συνεχίσουν «σύντομα» τις διαπραγματεύσεις καλεί την Ελλάδα και τους θεσμούς το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup, χωρίς όμως να περιλαμβάνει συγκεκριμένες ημερομηνίες, δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα.
 
Το κοινό ανακοινωθέν των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης για την Ελλάδα αναφέρει αναλυτικά:
 

«Οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup για τη β' αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, μετά την αποστολή τους στην Αθήνα τον Δεκέμβριο 2016 για την αξιολόγησή του.
 
To Εurogroup κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς να ξαναρχίσουν σύντομα τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ενός  πακέτου μεταρρυθμίσεων πολιτικών που θα συμμερίζονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
 
Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
 
Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων της Ελλάδας, τον τομέα ενέργειάς της και άλλους τομείς.
 
Αναμένεται και μία συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας, δηλαδή για το 2018 και μετά.
 
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο οποίος παρέχει τη χρηματοδότηση του προγράμματος, ενημέρωσε τους υπουργούς για την πρόοδο που έχει γίνει στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
 
Τα μέτρα αυτά εγκρίθηκαν από το Eurogroup τον Δεκέμβριο και υιοθετήθηκαν τυπικά από τα συμβούλια Διευθυντών του ESM και του EFSF στις 23 Ιανουαρίου 2017.
 
Τα μέτρα αυτά στοχεύουν να μειώσουν τον επιτοκιακό κίνδυνο για την Ελλάδα, μεταξύ άλλων με τη μετατροπή των επιτοκίων ορισμένων δανείων από κυμαινόμενα σε σταθερά και με το να γίνει ελαφρύτερο το βάρος αποπληρωμής του χρέους.
 
Δεν έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις για τους μετόχους του ESM, που είναι οι χώρες – μέλη της ευρωζώνης».

 

Όλοι για παρουσία ΔΝΤ, εκτός από το Ταμείο

 
Κοινή στάση εμφάνισαν κατά τη συνέντευξη τύπου οι θεσμοί σχετικά με την παρουσία του ΔΝΤ, με τον πρόεδρο του Eurogroup να εμφανίζεται πλέον εξίσου απόλυτος όσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


 
«Σχετικά με το ΔΝΤ, ήταν εδώ από την αρχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Έχει μεγάλη τεχνογνωσία και μας βοηθάει πολύ. Υπάρχουν και μέλη που το επιθυμούν. Δεν είναι διαπραγματεύσιμη η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ προθέτει αξιοπιστία στο ελληνικό πρόγραμμα.
 
Δεν αλλάζει με τίποτα η άποψή μας για το ΔΝΤ. Είναι απαραίτητο. Υπάρχουν τα τελευταία εκκρεμή ζητήματα που είναι πάντα τα πιο κρίσιμα. Πάντα τα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου είναι τα πιο δύσκολα. Το ΔΝΤ έχει συμβάλει στη σωστή προσαρμογή του προγράμματος. Το ΔΝΤ ήταν σαφές. θέλουν μέτρα και δημοσιονομική πορεία που θα είναι εφικτή, θέλουν να βλέπουν σταθερότητα. Έχουμε θέσει ένα πακέτο μέτρων που τώρα εφαρμόζεται. Στο τέλος του προγράμματος θα δούμε τι ακριβώς θα γίνει με την ελάφρυνση του χρέους. Το ΔΝΤ ήταν ανέκαθεν δίκαιο, έχοντας συμπαγή θέση» δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας τη θέση των θεσμών για μη εξέταση των αιτημάτων, Ελλάδας και ΔΝΤ για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
 
Ωστόσο, σε εντελώς αντίθετο προσανατολισμό φέρεται να κινείται το ΔΝΤ, με την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους να γνωστοποιείται και να παρατείνει τη συζήτηση περί μη παραμονής του στο ελληνικό μνημόνιο.
 
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης, η θέση του ΔΝΤ απαιτεί μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους με επέκταση της περιόδου χάριτος και αναβολές καταβολής τόκων έως το 2040, επέκταση των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων έως το 2070 και μείωση των επιτοκίων όλων των δανείων του EFSF και του ESM χαμηλότερα του 1,5% για 30 χρόνια.
 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μέσω των βραχυπρόθεσμων μέτρων, «μειώνεται ο κίνδυνος των επιτοκίων και βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους, ενώ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα οδηγήσουν σε σωρευτική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060». Ωστόσο πρόσθεσε πως αυτά τα αποτελέσματα «πιθανότατα δεν θα αρκούν στο ΔΝΤ που θα αξιολογήσει τα γεγονότα».