X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Το ΔΣ του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ζητά σύσσωμο παραίτηση Μενδώνη

«Μενδώνη παραιτήσου» «φωνάζει» η δήλωση που υπογράφει σύσσωμο το ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που τελεί την εποπτεία του υπουργείου και το οποίο ζητά επίσημα την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, «υπό το σκότος των πρόσφατων εξελίξεων στο χώρο του Πολιτισμού», αναφορικά με την υπόθεση Λιγνάδη.
Nick Paleologos / SOOC


Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την υπουργό Πολιτισμού, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση Λιγνάδη, συγκαλύπτοντας τον ίδιο την ώρα που οι καταγγελίες για βιασμό ανηλίκων από τον ηθοποιό σκηνοθέτη και τοποθετημένο από την ίδια στη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, διαδέχονταν η μία την άλλη.

Πλήθος ανθρώπων του κόσμου των τεχνών αλλά και έξω από αυτόν ζητούν την άμεση παραίτηση της, ενώ η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή και έκανε λόγο για «εξαπάτηση» της ίδια και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τον ηθοποιό, δεν φαίνεται να έπεισαν κανέναν. Το ίδιο και για τον χαρακτηρισμό «επικίνδυνος άνθρωπος» που απηύθυνε στον Δ. Λιγνάδη, μόνο όταν κατατέθηκε στον εισαγγελέα καταγγελία θύματος του Λιγνάδη για αδίκημα που δεν είχε παραγραφεί.

Ωστόσο μέσα στην κατακραυγή από τον καλλιτεχνικό κόσμο, εποπτευόμενοι από το υπουργείο φορείς, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά την παραίτηση της υπουργού και την οποία υπογράφει σύσσωμο το ΔΣ του φορέα.

Πιο συγκεκριμένα όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, «υπό το σκότος των πρόσφατων εξελίξεων στο χώρο του Πολιτισμού και επειδή η ευθιξία, η φιλοτιμία και η υπευθυνότητα είναι αρετές που πρέπει να διαθέτουν όχι μόνο οι άρχοντες αλλά και οι υπηρετούντες τους άρχοντες, ιδίως όταν οι πρώτοι δεν τις διαθέτουν, επιθυμούμε, με την παρούσα δήλωση, να εκφράσουμε την εντονότατη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την πρωτοφανή υπόθεση των αποκαλύψεων που αφορούν τον τέως Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, αποποιούμενη με τόση επιτηδευμένη ελαφρότητα τις προσωπικές της ευθύνες και αδυνατώντας ν’ ανταποκριθεί στο ρόλο της και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», υπογραμμίζει το ΔΣ του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Επομένως συμπεραίνει ότι «θεωρούμε αυτονόητο, παίρνοντας υπόψη μας και μια σειρά απαράδεκτους χειρισμούς της κατά την πολιτεία της, ότι η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η άμεση παραίτησή της».

Ολόκληρη η δήλωση των μελών του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Υπό το σκότος των πρόσφατων εξελίξεων στο χώρο του Πολιτισμού και επειδή η ευθιξία, η φιλοτιμία και η υπευθυνότητα είναι αρετές που πρέπει να διαθέτουν όχι μόνο οι άρχοντες αλλά και οι υπηρετούντες τους άρχοντες, ιδίως όταν οι πρώτοι δεν τις διαθέτουν, επιθυμούμε, με την παρούσα δήλωση, να εκφράσουμε την εντονότατη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την πρωτοφανή υπόθεση των αποκαλύψεων που αφορούν τον τέως Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, αποποιούμενη με τόση επιτηδευμένη ελαφρότητα τις προσωπικές της ευθύνες και αδυνατώντας ν’ ανταποκριθεί στο ρόλο της και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Θεωρούμε αυτονόητο, παίρνοντας υπόψη μας και μια σειρά απαράδεκτους χειρισμούς της κατά την πολιτεία της, ότι η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η άμεση παραίτησή της.

Οι υπογράφοντες θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας έως τις 2 Μαΐου 2021, οπότε λήγει η θητεία μας, καθώς οι σκέψεις για ομαδική παραίτησή μας σε ένδειξη διαμαρτυρίας υποχώρησαν αμαχητί μπροστά στη συναίσθηση του χρέους που έχουμε αναλάβει απέναντι στον πολιτισμό, στον κινηματογράφο, στο Φεστιβάλ, στο κοινό του και, κυρίως, στο προσωπικό του και στην εξαιρετική ηγεσία του, ιδίως τώρα που επίκειται η έναρξη ενός ακόμα πολλά υποσχόμενου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Τα μέλη του Δ. Σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Γιώργος Αρβανίτης (Πρόεδρος)
Αχιλλέας Κυριακίδης (Αντιπρόεδρος)
Σπύρος Βούγιας
Αλέξανδρος Κάντερ Μπαξ
Αλεξάνδρα Κατσαρού
Γιώργος Τούλας
Γιώργος Χριστιανάκης


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις