Το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως Ουρανίας Σταθέα, η οποία υποστήριξε ότι σε περίπτωση έκδοσης του στην Τουρκία είναι πολύ πιθανό να δικαστεί για αλλά αδικήματα από αυτά για τα οποία ζητείται. Παράλληλα, έκρινε ότι τα νέα στοιχεία που είχε ζητήσει το συμβούλιο για να αποφανθεί είναι μια απλή περίληψη των προηγούμενων που είναι ελλιπή και αόριστα.

Ο 48χρονος που καταζητείται από τις τουρκικές αρχές, υποστήριξε ότι τα όσα ισχυρίζεται η Άγκυρα περί τρομοκρατικών πράξεων του είναι αβάσιμα. Κατηγορείται για ένοπλη επίθεση στον γενικό εισαγγελέα στην Τουρκία το 2015, κατά την περίοδο που όπως δηλώνει βρισκόταν φυλακισμένος στη Γερμανία. «Η Τουρκία με ζητάει επειδή ήμουν επαναστάτης και αγωνίζομαι εναντίον του φασισιστικού συστήματος. Δεν μπορεί να προσκομίσει κάτι χειροπιαστό. Με ζητάει για πράξεις ενώ εγώ ήμουν κρατούμενος στη Γερμανία».

Μετά την απόφαση ο 48χρονος οδηγήθηκε και πάλι στη φυλακή, καθώς κρατείται για αδικήματα σχετικά με εκρηκτικά. Το Φεβρουάριο το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών είχε απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του Κούρδου, Μεχμέτ Ντογκάν Και οι εννέα συλληφθέντες κουρδικής καταγωγής κατηγορούνται από την Τουρκία για συμμετοχή σε κουρδική τρομοκρατική οργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει «πραξικοπηματίες» τους εννέα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο. Είχε υποστηρίξει ότι θα έπρεπε να εκδοθούν στην Άγκυρά για να δικαστούν, καθώς έχει καταργηθεί η θανατική ποινή.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει πως το θέμα το χειρίζεται η ελληνική Δικαιοσύνη, που θα πράξει τα δέοντα. «Το ζήτημα το χειρίζεται η Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα έχει απόλυτο διαχωρισμό των εξουσιών. Αυτό που εγώ μπορώ να πω και αφορά την πολιτική μου θέση είναι ότι η Ελλάδα ως λαός δημοκρατικός που έχει υποστεί βαρύτατες συνέπειες από την κατάλυση της Δημοκρατίας δεν μπορεί παρά να είναι αντίθετος και να μην έχει ανοιχτές τις πόρτες σε πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα και η Δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν μία δίκαιη δίκη».