Το τρίτο ετήσιο βραβείο της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE / NGL για «δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση» απονέμεται το μεσημέρι της Τετάρτης, με την εκδήλωση να μεταδίδεται ζωντανά μέσω διαδικτύου.

Το φετινό βραβείο είναι αφιερωμένο στην Δάφνη Καρουάνα Γκαλιθία, σε άτομα ή ομάδες που έχουν εκφοβιστεί ή και διωχθεί στην προσπάθειά τους να αποκαλύψουν την αλήθεια, καθώς απονέμεται δύο ημέρες πριν την συμπλήρωση τριών χρόνων από τη δολοφονία της, καθώς και στον Δρ Li Wenliang, τον Κινέζο οφθαλμίατρο, που αποκάλυψε για πρώτη φορά την σοβαρότητα του κορονοϊού στον κόσμο, αλλά αργότερα πέθανε σε νοσοκομείο στη Γουχάν.

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο είναι έξι, με την Τσέλσι Μάννινγκ να δεσπόζει μεταξύ των υποψηφίων, όπως και ο διεθνούς φήμης συγγραφέας και δημοσιογράφος του Intercept, Γκλεν Γκρίνγουολντ.

Ακόμα, μεταξύ των υποψηφίων βρίσκεται η Βρετανίδα μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος με αποκαλύψεις για καταχρήσεις σε σπίτια φροντίδας, Ιλέεν Τσαμπ, και ο Κολομβιανός μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, Ομάρ Ρόχας Μπολάνιος. Έκτη υποψηφιότητα, με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος της υπόθεσης των παράνομων χρηματοδοτήσεων της Novartis στην Ελλάδα.

«Το βραβείο αυτό, που πλέον γίνεται θεσμός, έχει σκοπό να υποστηρίξει και να επιβραβεύσει ηθικά τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, που θέτουν σε κίνδυνο τη καριέρα τους, την ελευθερία τους και συχνά τη ζωή τους για να αποκαλύψουν την αλήθεια προς όφελος της κοινωνίας».
Τονίζει ότι «Είναι πολύ σημαντικό, πως ανάμεσα στους διεκδικητές του φετινού βραβείου είναι η Τσέλσι Μάνινγκ, η πληροφοριοδότης του Τζούλιαν Ασάνζ καθώς και οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος της υπόθεσης Novartis. Έχουν όλες και όλοι βρεθεί αντιμέτωποι με την μήνιν όλων όσων θέλουν να αποκρύπτουν αλήθειες και εγκλήματα» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, αναφορικά με το βραβείο που θεσπίστηκε πριν τρία χρόνια με πρωτοβουλία του.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση:

Oli Vier – live

GUE/NGL to broadcast ‘Journalists, Whistleblowers and Defenders of the Right to Information’ award ceremony

Gepostet von GUE/NGL am Mittwoch, 14. Oktober 2020