Ο Κρ. Λίντνερ δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό σε περίπτωση νέων εκλογών, αλλά όχι υπό την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
 
«Είναι αυτονόητο ότι η κυρία Μέρκελ, έπειτα από δώδεκα χρόνια στην εξουσία δεν θα θέλει να έρθει σε αντίφαση με τους χειρισμούς της. Θέλουμε να συμμετάσχουμε σε ένα εγχείρημα ανανέωσης», αναφέρει ο Λίντνερ σε συνέντευξή του στην «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής σε έναν συνασπισμό «Τζαμάικα». 
 
Όπως σημειώνει ο ίδιος, ακόμη και στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), σημειώνει, «υπάρχουν ενδεχομένως και άλλα εκλογικά προγράμματα και άλλοι φορείς λήψης αποφάσεων, οι οποίοι πιστεύουν σε μια νέα αξιολόγηση της κατάστασης». Αναφέρει συγκεκριμένα ως παράδειγμα τον χριστιανοδημοκράτη Πρωθυπουργό του Σλέσβιγκ Χολστάιν, ο οποίος, όπως λέει, κατάφερε να ενώσει τους Πράσινους με τους Φιλελεύθερους. 
 
Ο Λίντνερ ωστόσο δεν θεωρεί πιθανή την αποχώρηση της Μέρκελ από το προσκήνιο, εφόσον οι επόμενες εκλογές διενεργηθούν πολύ σύντομα, ενώ επαναλαμβάνει ότι σε αυτή τη φάση η καλύτερη λύση είναι ο «μεγάλος» συνασπισμός.
 
Όπως σημειώνει ο αρχηγός του FDP, το κόμμα του χρειάζεται ένα μακρόπνοο σχέδιο ανανέωσης, όπως παλαιότερα η «Ατζέντα 2010» του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ ή τώρα οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.