X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Το (φιλ≠)ελευθέρως ξεκινά το ταξίδι του στο ThePressProject

Η ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού είναι κυρίαρχη στην Ελλάδα και στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια η νεοφιλελεύθερη ρητορική ενδυναμώνει συνεχώς την κυρίαρχη θέση της στη δημόσια σφαίρα με νέες στρατευμένες γραφίδες και μέσα ενημέρωσης. Όσοι διαμορφώνουν την κοινή γνώμη μέσα από τα κυρίαρχα μέσα επαναλαμβάνουν καθημερινά ότι ο μοναδικός ορθολογικός τρόπος οργάνωσης της κοινωνικής ζωής είναι η μετατροπή της κάθε ανάγκης και επιθυμίας μας σε εμπόρευμα, η διαμεσολάβηση όλων των ανθρώπινων σχέσεων από το χρήμα, ο σκληρός ανταγωνισμός όλων εναντίον όλων για τις λίγες θέσεις στον ήλιο.
|

Προσπαθούν να μας πείσουν, ταυτόχρονα, ότι οποιαδήποτε προσπάθεια συλλογικής χειραφέτησης είναι όχι μόνο μάταια, αλλά και επικίνδυνη, ότι η θέσπιση κανόνων που προστατεύουν την κοινωνική πλειοψηφία είναι επιζήμια για την οικονομία, ότι η θεμελίωση της ανθρώπινης συνύπαρξης στην συνεργασία και την αλληλεγγύη αποτελεί παρωχημένο ρομαντισμό.

Η στήλη (φιλ≠)ελευθέρως, που αυτήν την εβδομάδα ξεκινάει την πορεία της στο The Press Project, έχει πρόθεση να σπάσει το μονοπώλιο του νεοφιλελεύθερου λόγου,  συγκεντρώνοντας κείμενα που διαφορετικά θα χάνονταν στη διαρκή ροή παραγωγής και κατανάλωσης πληροφορίας. Στην στήλη συνεισφέρουν δεκάδες συντάκτες και συντάκτριες που, πατώντας γερά στην κοινωνική πραγματικότητα, αρθρώνουν εδώ και καιρό έναν αντίλογο στον κυρίαρχο λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μπλόγκ, σε διαδικτυακά ή έντυπα περιοδικά. Συντάκτες που αναδεικνύουν τις αξίες και τις πρακτικές των κοινωνικών κινημάτων και, απεγκλωβισμένοι απο τον κορσέ του πολιτικού ρεαλισμού, προβάλλουν έναν διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό στηριγμένο στην ελευθερία και στην ισότητα. Η στήλη (φιλ≠)ελευθέρως είναι μια στήλη συλλογική, με ανοιχτή συντακτική ομάδα, που στοχεύει να παρεμβει νηφάλια αλλά αποτελεσματικά στον δημόσιο διάλογο και να αποδομήσει υπομονετικά και συστηματικά τη νεοφιλελεύθερη σκέψη.

Η επιλογή του TPP για τη φιλοξενία της στήλης δεν είναι τυχαία. Είναι ένας χώρος που ταιριάζει σε αυτή την πρόθεση, καθώς αντλεί από την παράδοση των αυτοδιαχειριζόμενων μέσων ενημέρωσης, των αυτοδιαχειριζόμενων μέσων παιδείας. Αυτές οι προσπάθειες για δημιουργία κοινωνικών χώρων χειραφέτησης έχουν πολύ μακρά ιστορία και δεν θα πρέπει να δούμε την έννοια του χώρου στενά. Ο δημόσιος χώρος δεν είναι προφανώς κάτι ανάμεσα σε τοίχους, κάτι γεωμετρικό. Ο δημόσιος χώρος είναι ο μεταξύ μας χώρος, στον βαθμό που τον περιφρουρούμε από τον εποικισμό κάθε μορφής στυγνής ανάγκης και καταναγκασμού. Είναι ο χώρος της ακοής, του βλέμματος, της αναγνώρισης και της μεταμόρφωσης του ενός από τον άλλον και όλων μαζί. Μπορεί να είναι η Πνύκα αλλά και τα Αθήναια, μπορεί να είναι η αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ κάποιο καλοκαίρι, ένα σάιτ, μια εφημερίδα, αλλά και ένας τοίχος γραμμένος με μαρκαδόρο.

Ξεκινούμε λοιπόν σήμερα να γράφουμε σε αυτόν τον τοίχο. Περαστικέ διαβάτη, σταμάτα λίγο να δουλεύεις, στάσου να δεις τι γράφει και πάρε κι εσύ τον μαρκαδόρο σου.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις