Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Die Welt»,  αποσαφηνίζονται  σταδιακά οι προτάσεις που θα καταθέσει η Γερμανία για τις αλλαγές στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, που θα αποφασιστούν εντός των προσεχών μηνών.

Οι προτάσεις του υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ έχουν αποσταλεί ήδη στην καγκελαρία προς έγκριση. Την Παρασκευή αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις η Άνγκελα Μέρκελ επί της ευρωπαϊκής πολιτικής της, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι βασικότερες προτάσεις του γερμανικού ΥΠΟΙΚ περιστρέφονται γύρω από τη  μείωση του ανώτατου ορίου χρέους, αλλά και τη σταδιακή μείωση του ανώτατου ορίου ελλείμματος που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας από το 3 στο 2 %.

Παράλληλα, εισηγούνται και έναν πιο αυτοματοποιημένο μηχανισμό κυρώσεων για τους δημοσιονομικούς παραβάτες. Οι κυρώσεις ενδέχεται να ξεκινούν από το πάγωμα της διάθεσης κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία προς τις παραβάτιδες χώρες.

Ακόμη σχεδιάζεται η σύσταση μιας «επιτροπής σταθερότητας ανεξάρτητων ειδικών», όπως αποκαλείται στο έγγραφο, που θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, να καταθέτει προτάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, να ελέγχει τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών αλλά και να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διαδικασίες ελέγχου της της δημοσιονομικής πολιτικής.