Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Haaretz, ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβαντί δήλωσε ότι «σε επιστολή που θα παραδοθεί στην ΙΑΕΑ, το Ιράν θα ανακοινώσει ότι η διαδικασία ενίσχυσης της ικανότητάς του να παράγει UF6 (εξαχλωριούχο ουράνιο) θα ξεκινήσει την Τρίτη».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ,, που ανέφερε την Δευτέρα ότι το Ιράν πρέπει να προετοιμαστεί για τον εμπλουτισμό ουρανίου στην περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία του 2015, ο Καμαλβαντί δήλωσε πως δεν πρόκειται για τοποθέτηση με επιθετική χροιά. Ο ηγέτης (Χαμενεΐ) εννοούσε ότι θα πρέπει να επιταχύνουμε κάποιες διαδικασίες που συνδέονται με το πυρηνικό μας έργο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά πιο γρήγορα, σε περίπτωση που χρειαστεί».

Ζητά στρατιωτικό συνασπισμό το Ισραήλ

Ο υπουργός πληροφοριών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ ότι το Ιράν απειλεί με εμπλουτισμό ουρανίου σε στρατιωτικό επίπεδο και γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να σχηματιστεί στρατιωτικός συνασπισμός από τις χώρες της Δύσης.

«Η απειλή να ξεκινήσει και πάλι τον εμπλουτισμό ουρανίου σε στρατιωτικό επίπεδο αποδεικνύει τον πανικό στον οποίο βρίσκονται οι Ιρανοί αξιωματούχοι. Θα πρέπει να πάρει θέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ και όλος ο δυτικός συνασπισμός. Οι αραβικές χώρες και το Ισραήλ σίγουρα θα συμμετέχουν», ανέφερε ο Κατζ.

Προσπαθεί να αποσπάσει δεσμεύσεις ο Νετανιάχου

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, βρίσκεται σε μίνι περιοδεία στην Ευρώπη, προκειμένου να συναντηθεί με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, που ανήκουν στις χώρες που υπέγραψαν το 2015 τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (μαζί με ΗΠΑ, Ιράν, Κίνα και Ρωσία). Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το πρόγραμμα, οι υπόλοιπες χώρες ξεκαθαρίσει πως δεν θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία, όσο το Ιράν συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ο Νετανιάχου υποστήριξε πως οι δράσεις του Ιράν στη Μέση Ανατολή έχουν σκοπό τη δημιουργία ενός θρησκευτικού πολέμου, που θα δημιουργήσει νέο κύμα προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. «Η δράση του Ιράν θα πυροδοτήσει έναν θρησκευτικό πόλεμο, με συνέπεια να υπάρξουν νέοι πρόσφυγες και ξέρετε που θα καταλήξει όλο αυτό».

Παράλληλα, δήλωσε ότι η ηγεσία του Ιράν επιζητά τον αφανισμό του Ισραήλ, μέσω των πυρηνικών όπλων, αλλά η χώρα του δεν θα το επιτρέψει. «Το Ιράν προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα για να προχωρήσει σε μια νέα γενοκτονία. Το Ιράν θέλει και πάλι να εξοντώσει 6 εκατομμύρια Εβραίους και αυτό εμείς δεν θα το επιτρέψουμε».

Από την πλευρά της, η Α. Μέρκελ προσπάθησε να ρίξει τους τόνους. λέγοντας ότι είναι εύλογες οι ανησυχίες του Ισραήλ για τις κινήσεις της Τεχεράνης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, επισημαίνοντας πως θα χρησιμοποιήσει τη διπλωματική οδό για να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο επιθετικής συμπεριφοράς του Ιράν απέναντι στο Ισραήλ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει λόγος απόσυρσης της Γερμανίας από τη συμφωνία όσο το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του.

Ο Νετανιάχου θα συναντηθεί την Τρίτη με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. Και οι δύο χώρες έχουν τονίσει ότι δεν συντρέχει λόγος αποχώρησης τους από τη συμφωνία του 2015.