Σύμφωνα με διεθνή Μέσα, το ISIS (Ισλαμικό Κράτος – ΙΚ) ανακοίνωσε μέσω του Amaq, του “πρακτορείου είδησεων” των τζιχαντιστών, ότι οι θύτες της επίθεσης που έβαλαν στο στόχαστρό τους πολίτες “χωρών-συμμάχων των ΗΠΑ και χριστιανών, ήταν μαχητές του ΙΚ”.

Η επιλογή της φρασεολογίας που χρησιμοποιεί το ΙΚ μοιάζει με παλαιότερες αναλήψεις ευθύνης επιθέσεων που περισσότερο πιστεύεται ότι εμπνέονται από το ΙΚ παρά ότι πράγματι διαπράχθησαν από αυτό. Η ανακοίνωσή του δεν δίνει περαιτέρω στοιχεία ή αποδείξεις που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του ότι διέπραξε τις αιματηρές επιθέσεις στις εκκλησίες και τα ξενοδοχεία.

Οι Αρχές της Σρι Λάνκα έδειξαν αρχικά ως υπαίτια για τις επιθέσεις μια ντόπια ισλαμιστική οργάνωση που ονομάζεται Εθνική Ταουχίτ Τζαμα'άτ (National Thowheed Jama’ath), η οποία είχε βανδαλίσει στο παρελθόν βουδιστικά αγάλματα.

Ο υφυπουργός Άμυνας της ασιατικής χώρας δήλωσε ότι οι επιθέσεις ήρθαν ως αντίποινα στις επιθέσεις που έγιναν σε τζαμιά στις 15 Μαρτίου στη Νέα Ζηλανδία και ο πρόεδρος ζήτησε διεθνή συνδρομή ώστε να εντοπιστούν οι διεθνείς διασυνδέσεις των βομβιστών αυτοκτονίας με τρομοκρατικές οργανώσεις.  
 
Η στοχοποίηση εκκλησιών και ξενοδοχείων όπου μένουν ξένοι τουρίστες είναι μία τακτική που χρησιμοποιείται από το ΙΚ και παρακλάδια της Αλ Κάιντα. Παρόλα αυτά, στις επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί από το ΙΚ, η ανάληψη ευθύνης γίνεται συνήθως πιο άμεσα και με λεπτομέρειες ενώ είθισται να δημοσιεύουν και αποδεικτικά βίντεο. 

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι περισσότεροι από τους 321 νεκρούς και τους 500 τραυματίες είναι Σριλανκέζοι, ενώ 39 ξένοι υπήκοοι περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τουλάχιστον 45 παιδιά και έφηβοι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, σύμφωνα με την UNICEF.

Και ενώ αναζητούνται οι υπεύθυνοι της αιματοχυσίας, η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (21:30 ώρα Ελλάδας) προκειμένου να δοθεί ελευθερία δράσης στις δυνάμεις ασφαλείας.

Η τοπική αστυνομία προέβη σε νέες συλλήψεις, ανεβάζοντας στους 40 τον αριθμό των συλληφθέντων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κυβέρνηση κήρυξε τη σημερινή ημέρα ως ημέρα εθνικού πένθος. Τα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ είναι κλειστά, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί τροποποίησαν το πρόγραμμά τους μεταδίδοντας μόνο μουσική.