Κατά τη διάρκεια της νύχτας η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε 25 επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Μια γυναίκα και ένας ηλικιωμένος σκοτώθηκαν στα νότια.
 
Σε διάστημα 7 ημερών περισσότεροι από 180 Παλαιστίνιοι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από τις αεροπορικές επιδρομές και περισσότεροι από 1000 έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η πλειοψηφία των θυμάτων είναι παιδιά.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την αιγυπτιακή πρόταση για παύση πυρός, η οποία είχε προταθεί να τεθεί σε ισχύ το πρωί της Τρίτης, αλλά η Χαμάς επιμένει στην άρνησή της εάν η πρόταση δεν περιλαμβάνει συμφωνία για εκεχειρία.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του βλέπει την πρόταση εκεχειρίας της Αιγύπτου ως ευκαιρία για την αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας.


«Συμφωνούμε με την αιγυπτιακή πρόταση εκεχειρίας προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία για αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας από πυραύλους, ρουκέτες και υπόγειες σήραγγες, μέσω της διπλωματικής οδού», δήλωσε ο κ. Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε ωστόσο πως εάν η Χαμάς απορρίψει την εκεχειρία που προτείνει η Αίγυπτος και συνεχίσει τις ρίψεις ρουκετών, τότε ο ισραηλινός στρατός θα διευρύνει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.
 
«Εάν η Χαμάς δεν δεχτεί την αιγυπτιακή πρόταση, όπως δείχνει ότι θα πράξει, το Ισραήλ θα έχει όλη τη διεθνή νομιμότητα για να διευρύνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις προκειμένου να επανέλθει η απαραίτητη ηρεμία», τόνισε ο κ. Νετανιάχου, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ στο υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ.

Πάντως, τις ώρες μέχρι την προτεινόμενη έναρξη της εκεχειρίας, τα πλήγματα είχαν σχετικά περιοριστεί σχετικά και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις, μέχρι τα ξημερώματα είχαν γίνει επιδρομές σε 25 στόχους στη Γάζα -με δύο νεκρούς- ενώ καταγραφεί δύο εκτοξεύσεις ρουκετών.


Η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά την αναχαίτιση από το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος» πολλών ρουκετών επάνω από την ισραηλινή πόλη Ασντόντ, ενώ οι σειρήνες ήχησαν στο νότιο Ισραήλ.

 
Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι σταμάτησε τις επιθέσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε πριν από την επίθεση κατά της πόλης Ασντόντ ότι τρεις ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί από τον παλαιστινιακό θύλακα μετά τις 09.00.
Η αιγυπτιακή πρόταση προέβλεπε αποκλιμάκωση και στη συνέχεια τερματισμό των εχθροπραξιών μετά τις 09.00.

Οι αποκλίσεις εντός της ισραηλινής ηγεσίας, η οποία είχε ξεκινήσει νωρίς το πρωί τη συνεδρίαση, είχαν φανεί προς τα έξω: Αναφορές στον ισραηλινό Τύπο ήθελαν θετικό τον πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου αλλά αντίθετους στελέχη όπως ο υπουργός Οικονομίας Ναφτάλι Μπένετ. 


 
Ο Αμός Γκιλάντ, ανώτατος αξιωματούχος στον τομέα της Άμυνας υποστήριξε την αιγυπτιακή πρόταση, βλέποντας πως οι μέχρι τώρα ισραηλινές επιδρομές έχουν αποδυναμώσει τη Χαμάς.
 
Δείχνοντας όμως τις αποκλίσεις για την απόφαση, στελέχη όπως ο Ούρι Αριέλ, υπουργός Στέγασης και Κατασκευών (αρμόδιος για τον εποικισμό και προερχόμενος από το κόμμα υπέρ της επέκτασής του) χαρακτήρισε την αποδοχή της πρότασης «στρατηγικό λάθος». Ανάλογες ήταν και εκτιμήσεις του αναπληρωτή υπουργού Παιδίας Αβί Βόρτσμαν, που μίλησε για «κακή απόφαση για το Ισραήλ».
Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ έπληξε τα ξημερώματα τρεις στόχους – κέντρα διοίκησης και θέσεις του στρατού – στο μη κατεχόμενο τμήμα του οροπεδίου Γκολάν, στη Συρία, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους, περιλαμβανομένων δύο γυναικών, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ισραηλινά αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από τα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν εκτόξευσαν πυραύλους στην επαρχία Κουνέιτρα, στη νότια Συρία, στις 01:15 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», σύμφωνα με την ΜΚΟ, η οποία διευκρίνισε πως τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα πλήγματα, τα οποία στοχοθέτησαν μεταξύ άλλων βάση των συριακών ενόπλων δυνάμεων.